用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 淺談幼稚園申請、面試、收生
樓主: worldcat
go

淺談幼稚園申請、面試、收生 [複製鏈接]

corachanyy 發表於 13-11-25 19:59
最常見D家長話自己小朋友識晒(有D可能話只有少少唔識)但唔明點解冇offer,跟住一輪勁插…

每次見到呢D p ...

冇錯冇錯, 我覺得唔係答晒就要人地一定收, 好可能當中有d家長留意唔到嘅細節扣咗分, 又或者, 個老師一眼已經feel到你係個麻煩家長呢
無論如何, 都係一個緣分遊戲, 我相信過程中, 大人同小朋友一定有得著的, 平常心, 平常心

Thanks for sharing !

引用:最常見D家長話自己小朋友識晒(有D可能話只

原帖由 corachanyy 於 13-11-25 發表
最常見D家長話自己小朋友識晒(有D可能話只有少少唔識)但唔明點解冇offer,跟住一輪勁插…

每次見到呢D p ...
can't agree more.

Elau719 發表於 13-11-26 01:06
我今年都是買得最多六合彩了,等派彩!咁想問老師會見到小朋友著到去飲咁會加分嗎?(我們每次都causal wear會 ...

正正常常就得、當然大人小朋友都唔好casual到背心短褲人字拖。
著到飲咁唔會加分、但公主皇子衫會減分。

cherrybeepbeep 發表於 13-11-26 11:48
冇錯冇錯, 我覺得唔係答晒就要人地一定收, 好可能當中有d家長留意唔到嘅細節扣咗分, 又 ...

所以可以的話試下由另一位家長帶。
自己原本兩公婆一人in一半學校、只係玩玩下。但朋友話係好嫁、因為有時人自己嘅小動作真係自己唔知。認識得嘅人會覺得無乜大不了、但對第一次見面嘅老師黎講可能會有唔好嘅感覺。自己做例子、佢話我成日講野前話反一下眼(眼珠望一望天), 如果唔係識得耐、佢都有感覺我係咪作緊故仔做回答。

thanks so much for sharing! 令我領略唔少!!

引用:Quote:原帖由+corachanyy+於+13-11-25+發表

原帖由 xoshan1025 於 13-11-26 發表
但唔少家長係咁,叉輪柱到一定要收個小朋友咁
笑左!

睇到呢度都好想分享吓,唔係識晒一定收,亦都唔一定唔識就唔收。我覺得除左有一定運氣之外,小朋友同家長既質素都係一個好重要原因。
我同小女上星期到救恩面試,一間房有差不多8-10個小朋友,老師叫小朋友們係地墊上面玩玩具,其中一個我估係超大B(因為佢高我女半個頭有多,但我女算偏高嗰個)既男仔走去玩度門,佢家長企係後面無出聲,直至老師見到出聲阻止佢,話怕佢夾親,佢亞媽先拉開佢。跟住個小朋友又攪課室入面部CD機同CD,佢亞媽仍然企係後面唔出聲。
到所有小朋友完成單對單面試,一齊坐係地墊上聽故事時間(家長企開一邊),老師問小朋友識唔識一齊舉手,呢個超B大小朋友既亞媽終於出手,佢好大聲叫:XX(佢個仔個名),怄啲舉手啦,你識舉手架,快啲舉啦.......(下刪十數字)!!
因為佢仲大聲過個老師講故事,差不多所有小朋友(除左佢個仔)都擰轉頭望住佢,比佢把聲吸引左去...

我諗呢位小朋友單對單面試時IN到識飛都無用囉,係咪有學校會喜歡收呢類家長呢?我都好懷疑

KOALASHAU 發表於 13-11-26 16:46
睇到呢度都好想分享吓,唔係識晒一定收,亦都唔一定唔識就唔收。我覺得除左有一定運氣之外,小朋友同家長既 ...

可能有結果後、你會見到個post話救恩差。
自己個仔全部答啱、group in只有佢識舉手、但學校都唔收。

我身邊既朋友, 其中一位考PN, 個B lur地同喊, 有pm offer。另一位又係喊同lur, 又有k1 offer。所以真係唔知佢地點收生。收佢地既學校雖然唔係sc kv level, 但都係好多家長都識既kg。

謝謝分享!

worldcat 發表於 13-11-26 17:21
可能有結果後、你會見到個post話救恩差。
自己個仔全部答啱、group in只有佢識舉手、但學校都唔收 ...
笑死我
GROUP IN時佢個仔無舉到手呀,得佢個仔無擰轉頭望佢咋(可能都見怪不怪、費事睬佢),其他小朋友、老師加埋家長都一齊望住佢就真。如果咁啱比我知救恩收左呢個小朋友,我諗我唔會比個女讀囉,不喜勿插

我都見SC有家長話佢小朋友十問九唔應,又攞錯玩具比老師,更加唔肯唱歌都收左PM。但有時都係時也運也,只能講個小朋友有某啲特質係學校想要既而咁啱又比老師睇到。我都係咁安慰自己(我囡SC係WAITING)。

謝謝分享

回覆 rgalc 的帖子

你講到我心聲啊!

KOALASHAU 發表於 13-11-26 17:38
我都見SC有家長話佢小朋友十問九唔應,又攞錯玩具比老師,更加唔肯唱歌都收左PM。但有時都係時也運也,只能 ...
所以,某些家長最好冇話自己小朋友表現唔好都收,對我們這些答晒全部卻唔知道哪裡得罪了面試老师而拿waiting的家長好受傷啊!

回覆:淺談幼稚園申請、面試、收生

謝謝分享

回覆:6903658 的帖子

所以我好奇怪,佢地靠人事定玩化我們!

嘩!原來是甘樣,多謝分享
‹ 上一主題|下一主題