用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 淺談幼稚園申請、面試、收生
go

淺談幼稚園申請、面試、收生 [複製鏈接]

咁啱係早輪面試時遇到一位幾熟嘅舊同學、之後約左出黎食飯。係佢口中得知部分幼稚園收生流程就一齊分享下。
但首先、舊同學只做過三間幼稚園、唔代表全港幼稚園。之前係村校做過5年、宜家係一間較出名幼稚園做左差唔多5-6年。佢所講嘅都係自己所知、又方便講我知嘅野。
歡迎其他家長可以提供其他資料、但唔洗質疑我所打嘅野、因我只係純分享等其他家長有多啲資料。

申請篇之問題:

各種方式的好壞已經好多人討論, 又表達下同朋友討論後的意見.

排隊攞表 – 呢種方式係較多地區及細幼稚園採用. 個別地區排幾日幾夜係因為特殊因素, 睇到呢方面係申請潮後期已經有改善. 因為細幼稚園人手問題, 要限表限申請對校方黎講係有需要.

可郵遞/網上交申請表 – 呢種方法一般被較出名幼稚園採用. 自己愚見, 留意到收生比例(收生人數:申請人數)大約1:10~1:15的, 都會採用呢種方式. 因為交表人數都比較平均, 所以校方已經分配一定人手去處理收生事宜.

郵寄/下載攞表, 親身交表 – 可以留意下, 呢類學校9成係出名學校, 收生比例一般超過1:20, 部份到1:30或更多. 排隊交表可以話係學校第一輪甄選, 你可以話係誠意分. 但學校目的只係減少申請人數, 對交到表者係好安排, 相對就係壞安排. (啱定錯只在於你係咪受益者, 所以無意見.)

申請篇之解說:

1. 有關限表限量, 多數人都會覺得學校可以請人解決問題. 但問題係學校好難請一兩個TEMP只係做入學事宜. 第一係錢方面(非牟利、特別係學卷), 所有開支都要上報教育局, 任何額外開支都有機會唔批. 如果唔批或批唔足, 即係要係已批經費中扣減. 加上, 有無人做同應徵者信唔信得過都係一個問題(處理申請者資料私穏, 近距離接觸幼童). 最後接見學生同評分都係教師處理. 今年適齡兒童多所以多人話有問題, 但早幾年出生率低殺校時. 有幾多家長會唔讀名幼讀村校?

朋友的舊同事講, 有校長以前已經向教局提議中央設立報名系統再由學校以申請人數交返使用費, 但教局覺得無必要/資源. 係今年後期出左事後, 教局先用資源做北區統一申請. (對唔太清楚IT者解說一下, 軟件同硬件上的配合並非想像中咁易. 唔係係電話裝個APPS就可以用, 當中包括好多技術支援同配套.)

2. 郵遞/網上交表 – 多數會係每年有一定申請量的學校先會咁做. 因為係人手同硬件都會比較穏定, 就算適齡兒童人數低都無乜影響. 所以一般安排都會較流暢. 另外就係家長心態, 名幼排一兩個鐘都無所謂, 村校就排一分鐘都嚴多。

3. 最後無限額但要求親身交表, 大部分都係好出名學校或龍校. 家長可以話學校大牌, 但個人唔否認排隊可以減少報名人數. 要知道學額有限, 當申請人數高於一定數目, 再多都只會產生混亂和影響整體運作. 要明白現今社會交通/資訊發達, 如果唔設少少限制, 跨區(講緊係NT, KLN, HK ISLAND)多更誇張, 對小朋友壓力更加大.

之後再淺談有關面試同收生問題.

37    0    0    0

面試篇:本人見識少、只知大至上面試型式有以下幾種。

1. 唔洗小朋友面試、部份以育兒為主、出世就可以開始排隊。一般有位會見下家長同小朋友、無特別問題就會收。同時、好多國際學校都係唔洗面試、有$有面就得。

2. Group in, 主要係抽一部份學生出黎2nd in。但呢兩年申請人較多所以學校傾向in一次。宜家係比較少幼稚園採用。其中主重係小朋友環境嘅反應同性格(一般會in得比較耐).

3. pk賽 兩個小朋友一齊in。 據朋友所講、唔係答得多同啱就得、老師會觀察小朋友a答題時、小朋友b嘅反應、觀察能力。同時更重要嘅係家長反應、自己小朋友比其他小朋友好/差時、家長有乜態度!?  點樣係好無絶對嘅答案、因為間間學校標準唔同。一般重學術會揀啲"主動"家庭、happy school就喜歡較"純"嘅家庭。以朋友今年學校收生就主重"合作"嘅家庭。但如果小朋友比較少同其他小朋友一齊活動會較輸蝕。

4. 最簡單1:1, 老師都係想認下小朋友嘅認知能力、反應。其實同兩個學生一齊in無乜分別、只係跟學校傳統多。

收生篇:做家長講乜都假、最關心嘅緊係點先可以被學校取錄。
同得在職幼教人員傾計、緊係問下有乜貼士。但唔好意思、佢自己都話睇彩數多於一齊。

唔係喎! 有家長話識人有著數、但真係睇下你識邊個。你話識校長/副校可能有用、但識普通教師作用都係只有少少幫作。
而且再傾落去已經知係無公平呢樣野。

以佢所教過幾間學校同佢所知嘅學校收生流程會係:
1. 面試評分中、小朋友會分大約8-10項、認知、反應、禮貌等。佢經驗都係只俾ranking、唔係俾marking. 即係類似做到、提示後做到、有反應但做唔到、無反應etc. 當然每一個ranking都代表一個分數、但唔係100滿分果種。
2. 家庭分但唔係講有無錢住邊、而係講面試時家長外觀談話感覺。朋友宜家果間幼稚園較出名、佢地對家長嘅評分係佔一定分數。佢都話太強勢嘅家長唔會高分、太優都係一樣。
3. 十幾二十個老師一齊見、有好多評分都係好主觀。就算同一老師、唔同時間、日期都會有手鬆手緊嘅時候。唔同於小學/中考試、唔會有0.01分黎判斷小朋友能力高低。再加上眼緣分、更加無得計。
4. 見完學生、老師會俾個總ranking. 以佢間學校今年分5個ranks、大約係咁分
A. 小朋友+家長、表現好好。
B. 小朋友 或 家長、一邊好好一邊合格。
C. 小朋友+家長, 表現合格。
D. 小朋友好好、但家長唔合格。
E. 未能歸類…..
首選當然係第一類、如似類推。可能第一類已經超額或到第二第三類唔夠位分咁點算!? 唯有靠最公平或最唔公平或少少公平嘅方法。一係校長揀(校長點揀無人知), 一係幾位資深教師小組揀出黎、但當中都有運數成份。相信無家長會天真到認為係呢個情況下校長/老師仲會張張申請review一次、或多或少都係先抽先得。
最後、waiting都有兩種、一種係學校有位會優先考慮(如rank a), 另一種係合格但相對低rank申請。所以求位信有無用好睇本身已有嘅rank.

呢個post唔係代表乜野、只係分享下玩法。就算暫時未有offer, 都未必係小朋友問題。

interested to know.

回覆:淺談幼稚園申請、面試、收生

解釋得好好呀,等你再分享

多謝分享

多謝分享。Good topic

天助自助者,  別再怨天尤人

Nice! Thx for your sharing!!!!

Can't agree more !!!
其實每所學校都有自己收生的取向,係一個matching game 加運氣。入唔到唔等如小朋友唔叻,可能係運氣差左D。

不過見近年有D家長好喜歡投訴,抱住唔好的心態,小朋友自然IN得唔好,家長或多或少面試時可能亦會流露出來。

平常心,我相信每所學校都希望培育小孩的!

Chirley    發表於 13-11-25 17:21

DCMaMe 發表於 13-11-25 17:03
Can't agree more !!!
其實每所學校都有自己收生的取向,係一個matching game 加運氣。入唔到唔等如小朋友 ...

係呀、朋友都話騎呢家長真係唔少、特別係早排俾人標籤果一代(即係我呢代).
越後生嘅家長、諗法越難明。我只係窒左佢一句、我地呢啲老野係唔會明。

有啲例子真係笑死人。

最常見D家長話自己小朋友識晒(有D可能話只有少少唔識)但唔明點解冇offer,跟住一輪勁插…

每次見到呢D po我都會諗個家長真係唔明自己衰乜,或接受唔到同Rank嘅人太多,表現好都未必收得晒呢個事實囉!

w_y    發表於 13-11-26 17:43
kakeb    發表於 13-11-26 14:01
cherrybeepbeep    發表於 13-11-26 11:49
happywangbb    發表於 13-11-26 02:24

引用:最常見D家長話自己小朋友識晒(有D可能話只

原帖由 corachanyy 於 13-11-25 發表
最常見D家長話自己小朋友識晒(有D可能話只有少少唔識)但唔明點解冇offer,跟住一輪勁插…

每次見到呢D p ...

Good  sharing. thanks.

分析得很好謝分享!

無錯

我自己經驗,錄取與否同小朋友/家長表現,係絕對有關係的。
而且每間學校有自己的偏好,有d喜歡活潑型,有d喜歡斯文型,有d純粹注重學生表現,有d卻觀察家長行為。
當然一次兩次成敗唔代表d咩。
但如果次次都話自己表現好好,但不獲錄取,就要檢討下,而唔係一味鬧學校有眼無珠。

w_y    發表於 13-11-26 17:44

很同意

我今年都是買得最多六合彩了,等派彩!咁想問老師會見到小朋友著到去飲咁會加分嗎?(我們每次都causal wear會唔會無分呢?)

但唔少家長係咁,叉輪柱到一定要收個小朋友咁

回覆:xoshan1025 的帖子

‹ 上一主題|下一主題