用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62 荃灣網邊間要111先有得扣門?
樓主: aaaiqc
go

62 荃灣網邊間要111先有得扣門?

相信都未必係每一間都要求111, 但的確係有學校係後補位申請上要求自行 & 甲乙都要第一架。所以基本上係一開始就要諗定全盤計劃包埋叩門LOR!

好多有良心就講比你聽要111 , 等你地唔駛浪費時間 , 果d話唔駛111 學校 , 表就照派, 錢就照收, 面試表現一樣就收111果個啦, 點輪到你, 除非小朋友好outstanding .

引用:但事實上有人可叩到五六個位,當中幾間一線

原帖由 LeeCC 於 13-11-29 發表
但事實上有人可叩到五六個位,當中幾間一線她只有一個111,如果學校甘堅持只見111,就不會出現這情況

一線 ...
咁妳要睇小朋友叩門成功的一線學校係边D先,浸聯、官小及其他出面的直資私校唔會理係唔係1-1-1,荃湾區其他一線學校確實係貫徹執行緊(部份非同區會酌情收1-1,因乙一唔可以揀,深天上年有一例)。

LeeCC  她只叩官津,區內區外共叩到至少五間+一些後備,  發表於 13-11-29 10:49

我的情況是就算有111有機會見都無咩機會收個種,玩吾起叩門,必須自行一擊即中,否則就是惡夢開始

我孩子是sen 面試現形,無人會收

回覆 LeeCC 的帖子

BE HONEST, 邊有得話想點就點, 除非你揀2寶既者。唔想博就考慮2線學校(如柴天, 荃基)放第一志願LOR,甘就安全D。但都無GUARANTEE架, LUCK係主因。
有LUCK都要識排位, 如承坦5到任何風險就千其5好第一放大熱如浸聯, 荃官, 馬基果類LOR!

siukwan512 發表於 13-11-29 12:45

BE HONEST, 邊有得話想點就點, 除非你揀2寶既者。唔想博就考慮2線學校(如柴 ...
所以我放棄了本區,去了外區的二線

LeeCC 發表於 13-11-29 10:45
我的情況是就算有111有機會見都無咩機會收個種,玩吾起叩門,必須自行一擊即中,否則就是惡夢開始

我孩子 ...

Mine too, no need to worry now

LeeCC  a long way to go, add oil!  發表於 13-11-29 15:13
LeeCC  congrats  發表於 13-11-29 15:12

引用:Quote:siukwan512+發表於+13-11-29+12:45+

which one ?

引用:Quote:siukwan512+發表於+13-11-29+12:45+

你的想法非常合理因六年後在荃灣區爭BAND 1位乃是一場硬仗。此终,荃灣區中學BAND 1位不足是最令家長煩惱的事!

bm1kmy1e 發表於 13-12-1 08:35
你的想法非常合理因六年後在荃灣區爭BAND 1位乃是一場硬仗。此终,荃灣區中學BAND 1位不足是最令家長煩惱的 ...

Exactly true

回覆:62 荃灣網邊間要111先有得扣門?

想到6年後又要面對激烈競爭,我也選擇放棄62網,去了89網 (馬鞍山)。始終沙田有最多b1英中,希望我的選擇沒錯吧……

我去了油尖旺,20分入了二線

荃灣學校我只15分,不值得博,何況荃灣中學校網同油尖旺無得比
,我想不到理由要留在荃灣冒險 而放棄九成自行入到的外區

要唔要111都好,你最多只可以揀一間黎咁安排,唔需要煩惱

引用:想到6年後又要面對激烈競爭,我也選擇放棄6

原帖由 mokcnine 於 13-12-01 發表
想到6年後又要面對激烈競爭,我也選擇放棄62網,去了89網 (馬鞍山)。始終沙田有最多b1英中,希望我的選擇沒 ...
我想我們的選擇錯與對要6年後才可看到。唯恐6年後就算小朋友出盡力取得BAND 1成績也可能被编入BAND 2校,因此我上年決定囡囡不留在62網返學。我就是計算了這幾年的出生率和荃湾中學學位分報情況所以得出以上愚見。

bm1kmy1e 發表於 13-12-1 20:19
我想我們的選擇錯與對要6年後才可看到。唯恐6年後就算小朋友出盡力取得BAND 1成績也可能被编入BAND 2校,因 ...

62 is so sad

什麼是111?

回覆 lcl505 的帖子

自行分配和統一派位甲乙部份也填同一間學校!

引用:回覆+LeeCC+的帖子 BE+HONEST,+邊有得話想

原帖由 siukwan512 於 13-11-29 發表

BE HONEST, 邊有得話想點就點, 除非你揀2寶既者。唔想博就考慮2線學校(如柴 ...
如果我揀深天放第一(1-1-1),那把石中山和柴天放第二第三安全嗎?請賜教!

回覆 ShinyXO 的帖子

要睇 多唔 多人放第2, 3.

回覆:ShinyXO 的帖子

石中山放第一,也要好運才入到