用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48 區實時情況
樓主: commonpeople
go

48 區實時情況  

回覆:idemily 的帖子

我朋友囡囡入到德田兆強,但她放棄,因她囡囡不愛做功課,之後她選雲泉小學

6853849  吾係下哇  發表於 13-12-14 20:36

引用:回覆+奥脫福+的帖子 謝謝你建議,+但唔好彩

原帖由 idemily 於 13-12-09 發表
回覆 奥脫福 的帖子

謝謝你建議, 但唔好彩首次選都唔得, 但去叩平兆時連頭3甲都無選, 會唔會連IN都無份,  ...
聽朋友講雲泉咁熱門,係因為好多巴基斯坦人揀呢間(英文學校),佢地仲要多小朋友,所以世襲生好多

引用:Quote:原帖由+idemily+於+13-12-09+發表回

引用:回覆+奥脫福+的帖子 謝謝你建議,+但唔好彩

引用:我朋友囡囡入到德田兆強,但她放棄,因她囡

回覆:48 區實時情況

我有次在圖書館有位讀雲泉的印度小朋友問我中文功課。d中文功課基本全都唔識,都難怪的。
所以預左入讀,中文水準會好低。

idemily 發表於 13-12-9 14:20
回覆 奥脫福 的帖子

謝謝你建議, 但唔好彩首次選都唔得, 但去叩平兆時連頭3甲都無選, 會唔會連IN都無份,  ...

果個表應該係將雲泉同陳呂掉轉左;不過若偏好選番基督教/天主教學校的,
道教學校一般都唔會係心目中的果杯茶。

至於唔放平兆在頭三。。。其實由你在自行果刻無選到佢開始,個人認為已沒
有分別了。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

有哪学校是1-1-1先有得扣?

藍循

排位是有策略的,亦要有所犧牲。第一排一線無可厚非,但要知道第二都選一線,其實若該一線校在第一輪已滿,第二輪便等同放棄,若不好運,原本排二線於第二輪是有位的,第二輪滿了,但你放第三輪,亦等同放棄第三輪,如此類推,最後排到好後的志願。當然有不少人最後會自我安慰是1-1-1策略,或是預了扣門,但縱觀多年接觸有關家長,背後總存在著後悔。(因此我今年自行已選二線頭,直入,我犧牲了一線換了二線及不用參加大抽獎,絕無幸災樂禍之意)……請認真及冷靜思考而後行。有多少人扣門失敗,斷送了子女的前途而入讀三線小學呢

琴晚同老公傾, 覺得第一選油基顯, 第二樂華天主教, 這選校次序可以好好考慮, 但是第三選之後不知怎選, 本人住油塘區, 大家可否提供多些2線小學, (觀塘, 藍田牛頭角2線也想知道) 謝謝
陳呂是2線定3線?
聖安當, 基樂, 聖愛德華, 馬太, 官立(秀明), 秀明, 基顯(觀塘), 基法(觀塘)是否2線頭?
還有那些是2線?好多問題, 麻煩各位

回覆 lamfokfok 的帖子

恭喜!   聖安當小學是好學校, 師資優良, 品德良好, 小朋友大多喜愛閱讀

聖安當小學---課程不淺, 喜愛出動腦筋的問題, 吾谷, 功課不重複, 鼓勵閱讀, 老師有禮貌, 學校鼓勵學校與家長多溝通, 學生較文静喜愛閱讀

引用:琴晚同老公傾,+覺得第一選油基顯,+第二樂華

原帖由 idemily 於 13-12-11 發表
琴晚同老公傾, 覺得第一選油基顯, 第二樂華天主教, 這選校次序可以好好考慮, 但是第三選之後不知怎選, 本人 ...
馬太同官立都係熱門

回覆 idemily 的帖子

我都想知呀??

想請教, 首輪選官小, 派唔到, 之後填表係咪都要寫番官小排第一志願?

回覆:6853849 的帖子

請問聖安當是否都係屬於一線學校,thx

個人覺得2間兆強, 藍循, 官小, 聖馬太, 油基顯, 油基法 都係一線.
聖安當, 聖愛德華之類係二線.
陳呂可能因為道教, 有人覺得連二線都唔係. 但我有朋友仔仔讀緊, 話陳呂都好好. 程度都OK, 不算太多功課. 但每人要求不同, 而且朋友仔仔係精英班, 可能同一般又有唔同.

babyboy2008 發表於 13-12-18 12:23
想請教, 首輪選官小, 派唔到, 之後填表係咪都要寫番官小排第一志願?
你自己係咪好想入官小? 係就要放第一志願, 放二三都未必有機, 因上年好似見有POST話放第一志願都入唔到.

sundae525 發表於 13-12-18 14:45
個人覺得2間兆強, 藍循, 官小, 聖馬太, 油基顯, 油基法 都係一線.
聖安當, 聖愛德華之類係二線.
陳呂可能 ...

認同你所講的一, 二線, 個人認為陳呂都係二線, 朋友仔仔也讀緊精英班, 有埋SCIENCE上.
上年因為我有私校BACK UP, 加上只鍾情其中一間一線, 所以填得較進取, 最後派了三寶其中一間.

今年競爭更激烈, 叩門成功機會可能更難, 個人建議若本身運氣唔夠人好, 第二, 三位放自己接受到的二線, 派唔到一線, 入到第二或三志願, 總好過派了三寶.   拿住第二, 三志願去叩門, 就算叩唔到一線都無咁傷心囉.