用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48 區實時情況
樓主: commonpeople
go

48 區實時情況   [複製鏈接]

回覆:48 區實時情況

請問若牛頭角聖公會基顯與觀塘基法比較,那間較好些,是否基顯活動些,thanks

魚兒小寶貝 發表於 13-12-3 21:20
咦!我同朋友第二日去陳呂交表,個籌已去到90喎!

我估係文章的作者調轉左雲泉同陳呂。

另有關「觀塘三寶」可以睇睇:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2622621
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

謝謝你的資料! 非常有用!
我想我朋友應該首選都是平田兆強, 次選聖愛德華, 第三暫時未決定到!
不過佢話如果派唔到平田兆強, 派去聖愛德華, 佢都會好開心!

PurinBB 發表於 13-12-3 23:22
請問若牛頭角聖公會基顯與觀塘基法比較,那間較好些,是否基顯活動些,thanks

...

朋友兩位小朋友都是讀油塘基法, 佢話比較催谷, 如果小朋友受的話, 中學派位都唔差!
佢個大女中學派去蒙民偉書院, 最後入埋中大, 所以揀學校前, 都要考慮小朋友性格和程度!

回覆 奥脫福 的帖子

Many thanks.  I hAve more ideas now.

回覆 easiness 的帖子

有好多問題想問......

1. 我想問月華基法同油塘基法有什麼分別? 從上面的數據表, 我見月華基法得兩班, 係咪校舍好細???? 月華基法是否也難入? 因可收的入數太少了.......

2.基顯(不是在油塘果間)又好唔好?

3. 我見SKH基樂個webite 的school report講學校的危機有: 有部份小朋友的質素不太好(因家境問題).... 但從上面的數據表又見佢大熱指數都5..... 係咪都難入?

4. 堅樂2012同中學脫龍, 有無人知點解? 脫龍後會否少d人選? 我見school report講學校的危機有: 舊區, 生源少了, 而且男生明顯多過女生, 但大熱指數都5.... 究竟大熱指數準唔準???

因信仰原因, 我只想選基督教學校..... 心水是油塘基法. 但第二三就唔知點算好.........

回覆:easiness 的帖子

謝謝您的解答thanks
我的小朋友比較活躍,那可能基顯比較適合,另請問有冇人知否官小秀明道是否比較谷的學校,thanks

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+13-12-3+14:19+編輯

引用:謝謝您的解答thanks 我的小朋友比較活躍,

引用:Quote:PurinBB+發表於+13-12-3+23:22+請問

longyiu 發表於 13-12-4 15:55
油塘基法有咁多年咩 ? 咁快去到大學啦
http://www.kfps.edu.hk/
Copy by 中華基督教會基法小學(油塘)網頁

關於我們

本校為中華基督教會香港區會直屬小學之一,於一九六五年創立。在歷任校長悉心耕耘及老師們努力工作下,多年來為社會培育不少人才。顧名思義,「基法」為效法基督,培育學子之意。
基法小學於二零零五年九月由觀塘月華街舊校遷往油塘新校,即時轉為全日制。新校除保留原班教職員及學生外,更持守原有之優良傳統,校風純樸,成績優良。學校擁有現代化校舍及設備,更配合社會要求,實行新式管理,與時並進,邁進卓越優質。
本校秉承中華基督教會香港區會「透過學校,傳道服務」之辦學宗旨,為莘莘學子提供「全人教育」。本校重視學生在德、智、體、群、美、靈六育的均衡發展,故安排不同形式的學習活動和聯課活動,讓學生培養自學能力、創造力、獨立思考能力、積極上進的人生觀和發揮潛能,使能成為良好公民,獻身服務社會。
本校佔地七萬多平方呎,除擁有36個千禧課室、大禮堂、中央圖書館、籃球場2個及有蓋操場2個外,更設有電腦室2個、自然科學室1個、 視聽室1個、音樂室2個、視藝室1個、英語室1個、數學室1個、專題走廊、學生活動中心、校園電視台製作室、溫室、醫療室、電訊廣播設備室、空中花園和綠化區等。

引用:Quote:longyiu+發表於+13-12-4+15:55+油塘

咁月華街果間而家情况点?

回覆 zanezane 的帖子

雖然我住係呢區, 但是我嘅小朋友係灣仔返學, 所以不清楚呢區小學, 衹是剛巧有朋友嘅仔女曾係呢間學校就讀!

應該是上午和下午校因為要轉全日制, 所以就有兩間基法(月華街基法和油塘基法), 不過就唔清楚是上午校留係舊校或是下午校留係舊校了!

你可以係EK睇返全港小學, 睇下有無你心儀嘅小學有無討論區, 問返就讀緊嘅媽咪, 佢地會最清楚!

就係無人講先問,已看多間的校務報告,用家一手消息在bk 和ek難揾

回覆 PurinBB 的帖子

對不起! 是我攪錯了, 剛才問清楚朋友, 佢對仔女係讀基顯, 家姐在舊校讀了5年, 六年班搬去油塘轉全日制!
不過佢同我講去年基法派位好好, 今年油基都OK!

回覆 zanezane 的帖子

我都覺得EK好少家長講呢區嘅學校, 所以見到呢個TOPIC, 即刻問問其他家長意見

我見都有好多觀塘mama自行搏NET14或灣仔.... 始終都係一兩個MTR station就到......

我剛搬入NET48, 太唔熟呢區, 所以對哪間學校熱唔熱無mug認知.....

自己就在中華基督教會(CCC)讀過小學, 而家就返另一區的CCC教會. 我知NET48的SKH學校宗教分好似只計SKH 及天主教, 所以最想入返油塘基法, 配合自己的宗派.

油塘基法不似傳統一線.... 如果大抽獎第一已不排一線, 如唔好彩都入唔到, 第二第三就唔知點好.

基樂同堅樂睇呢度資料(如果資料係堅)又好似同基法差唔多熱, 如果排第二三又會好似無mug作用咁......

月華基法似無咁hit.... 但如果只開兩班, 咁又咪係少位難入????

咁或要考慮埋無宗教, 官小又唔係易入.... 剩番樂善堂......

我唔知有無諗錯或諗漏.....

有無人可俾d意見?

回覆:easiness 的帖子

唔緊要,謝謝您的回覆

zanezane 發表於 13-12-4 19:50

我見都有好多觀塘mama自行搏NET14或灣仔.... 始終都係一兩個MTR station就到......

請問你自行揀哪間學校?
個人認為第一志願一定揀心儀的小學, 是否第一, 二線反而不是問題!
既然你心儀油塘基法, 應該放第一志願, 若果隨機號碼前的話, 就會派到第一志願, 到時不用叩門!

‹ 上一主題|下一主題