用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想買樓比較校網,鑽石山好定藍田好
樓主: 蝸牛媽媽
go

想買樓比較校網,鑽石山好定藍田好

回覆 riehoyan 的帖子

但北角, 炮台山睇黎5M都唔係好買到, 除非好細好舊!

咁不如考慮鑽石山過小小既 34網啦.

34網係唔係舊樓多?

貢獻勳章

回覆:想買樓比較校網,鑽石山好定藍田好

鑽石山一帶學校唔差,一條學校村已經有幾間小學,又唔多高樓大廈,又唔嘈
,可以諗諗!

回覆:蝸牛媽媽 的帖子

引用:我覺得12網男女都非常好呀!女仔有瑪利曼、

原帖由 LavenderSky 於 13-11-25 發表
我覺得12網男女都非常好呀!女仔有瑪利曼、聖保祿天主教小學和嘉諾撒聖方濟各。另外,男女也可以選軒尼詩官 ...
12網真係好正!我好後悔當初個仔考小學時冇搬去 net 12(雖然而家間中學都ok),我個細女係小三自己考入net 12既小學。

搬去net 12啦!

41區 0個幾千個申請都唔知點0黎.......
住左幾十年都唔覺有咁多細路

引用:咁不如考慮鑽石山過小小既+34網啦.

原帖由 moonychan 於 13-11-26 發表
咁不如考慮鑽石山過小小既 34網啦.
agree,  34 網靚過43,46,起碼無咩屋村小學,二線如合一堂環境及升中校網都好好!樓既選擇又多。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

happylittlebee 發表於 13-11-26 11:13
34網係唔係舊樓多?
傲宏峰, 一號銀海好似都係34網? D樓新D, 有CLUB HOUSE, 有錯請更正.

引用:Quote:原帖由+moonychan+於+13-11-26+發表

原帖由 SaBB 於 13-11-26 發表
agree,  34 網靚過43,46,起碼無咩屋村小學,二線如合一堂環境及升中校網都好好!樓既選擇又多。

...
不是。啟德區也是34網,已有2個屋村(重申,無意貶低屋村,只想更正事實)

LittleRoxie 發表於 13-11-26 16:18
男仔的話藍田ok ga..

女仔重OK.  藍田st.Paul 係Band 1A女校

moonychan 發表於 13-11-26 21:09
傲宏峰, 一號銀海好似都係34網? D樓新D, 有CLUB HOUSE, 有錯請更正.
.

一號銀海應該係32網.  最細幾佰尺都千幾萬

引用:Quote:原帖由+SaBB+於+13-11-26+發表agree,

原帖由 786 於 13-11-26 發表
不是。啟德區也是34網,已有2個屋村(重申,無意貶低屋村,只想更正事實)

...
愛民同何文田村都係34,忘記了。但整體係小屋村舊式小學,學校質數平均,只有嶺島及聖匠比較上不受歡迎。黃大仙學校質數麻麻的比較上多.

引用:Quote:happylittlebee+發表於+13-11-26+11:

原帖由 moonychan 於 13-11-26 發表
一號銀海是net 32.34 平既有偉恒昌,好些就欣榮,貴少少就sky tower, 農8及翔龍灣,豪就半山一號,老牌大碼豪宅就有界限街及亞皆老街一帶樓。

引用:回覆+riehoyan+的帖子 但北角,+炮台山睇黎

原帖由 osim 於 13-11-26 發表
回覆 riehoyan 的帖子

但北角, 炮台山睇黎5M都唔係好買到, 除非好細好舊!
我諗,最好你要去實地觀察一下,然後再作打算

:oops: Candy Candy :lalala:

蝸牛媽媽 發表於 13-11-24 20:04
如題,因校網係先決條件,鑽石山比較熟悉,但藍田係完全唔熟悉,希望各位比到意見,萬分感激,唔該晒

...
2區其實都係公屋+舊樓多, D熱門小學都係難入, 不如考慮埋中學網, 你想用黃大仙定觀塘?

黃大仙有5間Band 1中學, 屬全港 Band 1A 之列有保良一中, 仲有間今年DSE出咗個狀元o既協和 (仲有劉華以前讀個間可立)
觀塘Band 1 中學多D, 有9間, 較有名氣有2男校 (觀瑪, 聖言) 2女校 (聖保祿, 聖傑靈)

回覆:taktakchichi 的帖子

好有用嘅資料,唔該晒

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽