用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 陸慶濤會點㨂
go

SFA vs 陸慶濤會點㨂

阿仔有幸被這兩間取錄,兩者皆是較谷的學校⋯計學術及名氣,一定是SFA ;但計路程,學費及龍校,LHT 又佔優⋯唔知點取捨。
小朋友性格開朗聰敏,學術成績優異,喜歡音樂,其他體藝就麻麻,很多朋友都說他能勝任學術強的學校,但我又希望他能入讀些多元活動的學校,奈何活動教學的又唔收⋯可能佢真係要行E條路,但兩間應如何選擇?

tsuier 發表於 13-11-24 00:05
阿仔有幸被這兩間取錄,兩者皆是較谷的學校⋯計學術及名氣,一定是SFA ;但計路程,學費及龍校,LHT 又佔優 ...
SFA >= 陸慶濤

讀得既就當然選SFA啊!

回覆:SFA vs 陸慶濤會點㨂

讀陸慶濤已一定可上一間band1英中,但sfa就未知會升去邊,但目標也是band1英中,咁重會有選擇。

覺得羅氏DSE成績夠好未?夠就LHT!未就SFA!

兩年前都面對同樣的選擇,後來同小朋友一齊睇過兩間學校的課本,當時相信小朋友有能力 handle SFA,於是揀左後者,至今都無後悔。

引用:覺得羅氏DSE成績夠好未?夠就LHT!未就SFA

原帖由 yuenkw 於 13-11-24 發表

兩年前都面對同樣的選擇,後來同小朋友一齊睇過兩間學校的課 ...
咁快無悔!應過多四年派左中學先知!講吓笑,唔好嬲。

引用:覺得羅氏DSE成績夠好未?夠就LHT!未就SFA

原帖由 yuenkw 於 13-11-24 發表

兩年前都面對同樣的選擇,後來同小朋友一齊睇過兩間學校的課 ...
重有喎!如我個女理科的成績跟倒羅氏,我就夠啦!

hsmsdy 發表於13-11-24 20:19
重有喎!如我個女理科的成績跟倒羅氏,我就夠啦!
如果你己好滿足於羅氏的 DSE 成績,LHT 真係啱晒你小朋友讀。
我決定前亦 study 過 2 校部份的英文課本,都覺得SFA 程度較適合小兒。如果唔想跨區,LHT 都係一個選擇。

yuenkw 發表於 13-11-24 22:07
如果你己好滿足於羅氏的 DSE 成績,LHT 真係啱晒你小朋友讀。
我決定前亦 study 過 2 校部份的英文課本,都 ...

Math, PHY, CHE, BIO DSE成績 有九成人達LEVEL 4 或以上, 我夠啦, 我估呢四科得, 無奶油其他科會好唔得.

另外, 課本好都只是學校課程, 英文教深一年也是課程, 不代表個個小朋友跟得上, 跟唔倒就去不倒BAND1英中, SFA每年平均不多於八成人去BAND1 英中, 做果兩成人咪要去中中或BAND 2 OR 3 學校. 另外, SFA分開男女計, 男或女一年不多於十個人去倒BAND1A 學校, 即全校升中分佈為 10%BAND1a, 70%BAND1b or 1c, 20%BAND2 or 3. 即大部份人都係去BAND1中和1尾的學校, 如果你覺得你小朋友在六年後會是好突出和在SFA教倒全級廿名內, 否則出路都是和羅氏(about BAND 1B or C)一樣或衰過羅氏, 咁何必唔一早選羅氏, 咁一定入倒間BAND1中的英中, 如成績是很好到時咪可出去試神級囉, 咁不是進可攻退可守咩?

本人以上評論不是話SFA唔好, 只是同一間龍校的比較, 如兩間比較都不是龍校, 本人都會SFA.

高處未算高,去到SFA你小朋友都係要同小朋友爭,如果考試時失手...LHT唔錯,可以考慮下

SFA

loveDD 發表於 13-11-24 22:36
高處未算高,去到SFA你小朋友都係要同小朋友爭,如果考試時失手...LHT唔錯,可以考慮下 ...

啱呀!啱呀! 你所講的就是我七年前我為小兒選校的心態, 以為小兒好勁, 係KG好突出, 英普高兩級 去間超勁的小學, 無選到龍校, 原來山上係好多老虎或"怪物". 果六年尤其五六年級果時, 日日好驚好擔心, 去到尾點知谷壞了, 小朋在六下呈分病左成個月, 成績只係去倒BAND1尾, 都己算叫好彩, 佢有啲起初的神級KG同學, 去左BAND2 中中. 佢阿媽想死咁濟.

以上只是分享, 我真是情願父母和小朋友都是在不太大呈分壓力下讀書, 雖則只是去間BAND1尾都夠啦. 無壓力咁去, 可能會有想不到的成就, 小女現在就是這樣, 我一心上羅氏, 如到時佢得我會幫佢報DGS果D中學, 如不到會開開心心上羅氏, 做個理科皇后囉.

bobbob  如果小朋友唔鍾意讀理科呢?羅氏商科。。。  發表於 13-11-24 22:59

回覆 hsmsdy 的帖子

你鐘意商科我用個商人做比喻. 李嘉誠做地產起家賺大把錢, 咁做其它會否搞唔惦丫. 我又覺得唔會有學校會得一面其它全死重死得好慘, 除非啲航海學校,只得航海, 其它全死.

hsmsdy 發表於 13-11-24 22:32
Math, PHY, CHE, BIO DSE成績 有九成人達LEVEL 4 或以上, 我夠啦, 我估呢四科得, 無奶油其他科會好唔得.

另外, 課本好都只是學校課程, 英文教深一年也是課程, 不代表個個小朋友跟得上, 跟唔倒就去不倒BAND1英中, SFA每年平均不多於八成人去BAND1 英中, 做果兩成人咪要去中中或BAND 2 OR 3 學校. 另外, SFA分開男女計, 男或女一年不多於十個人去倒BAND1A 學校, 即全校升中分佈為 10%BAND1a, 70%BAND1b or 1c, 20%BAND2 or 3. 即大部份人都係去BAND1中和1尾的學校, 如果你覺得你小朋友在六年後會是好突出和在SFA教倒全級廿名內, 否則出路都是和羅氏(about BAND 1B or C)一樣或衰過羅氏, 咁何必唔一早選羅氏, 咁一定入倒間BAND1中的英中, 如成績是很好到時咪可出去試神級囉, 咁不是進可攻退可守咩?

本人以上評論不是話SFA唔好, 只是同一間龍校的比較, 如兩間比較都不是龍校, 本人都會SFA.

...

唔係嘛!SFA 得10%升讀 band 1A,可能大家對 Band 1A 的定義唔一樣,不過見您話 Law's 係 1C,我估計您應該引用以下網友 khmama 的一個統計清單去定義中學 banding。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2289167&extra=page%3D1

但如果屬實,我求其數一數,SFA 去年升讀 band 1A 的同學已經起碼有 49 位(占去年升中總人數134位的 36.6%,當中聖保羅書院4位,聖保祿學校2位未有包括在內,2間中學應屬 band 1,但是否1A 就有待確認),而非您講的男或女一年不多於10人。

寶血會上智英文書院(12)、拔萃男書院(8)、拔萃女書院(4)、聖若瑟英文書院(4)、聖公會曾肇添中學(3)、真光女書院(3)、協恩中學(2)、喇沙書院(2)、皇仁書院(2)、聖公會林護紀念中學(2)、聖保羅男女中學(2)、浸信會呂明才中學(1)、英皇書院(1)、瑪利諾修院學校(中學部)(1)、伊利沙伯中學(1)及荃灣官立中學(1)。

本來唔想再回,只係唔想樓主做錯決定。

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+13-11-25+02:20+編

原帖由 yuenkw 於 13-11-25 發表
唔緊要啦 banding根本是坊間大家心目中的尺,官方根本無公佈, 一成好或三成好,希望你在四年後入倒間好過羅氏啦,我約定你四年後在此post睇下你有無後悔(最好比較埋家長的白頭髮),我就在羅氏等你,唔係,我小女可能係dgs和你仔女做同學等你,差點唔記得我讀陸慶濤係進可攻退可守添

重有一句,我覺得羅氏係band1中,我係用佢dse成績來估計,

係喎,樓主提提你,如你擇sfa不要錯誤哋把啲band1a的學校諗成一定升倒咁,就算有五成人去倒band1a,但都會有五成人去唔倒,如升唔倒就…。而去不去倒1a不是你控制範圍內。

最後,如樓主不是用龍校比較,用任何問好,我都支持sfa。

引用:Quote:原帖由+yuenkw+於+13-11-25+發表本帖

原帖由 hsmsdy 於 13-11-25 發表
唔緊要啦 banding根本是坊間大家心目中的尺,官方根本無公佈, 一成好或三成好,希望你在四年後入倒間好過羅 ...
原本不想回應,但不明白陸點進可攻退可守?因陸沒有呈分試可來計學生band 之後申請其他中學?
所以提一提樓主

引用:Quote:原帖由+hsmsdy+於+13-11-25+發表唔緊

原帖由 cherry_bb 於 13-11-25 發表
原本不想回應,但不明白陸點進可攻退可守?因陸沒有呈分試可來計學生band 之後申請其他中學?
所以提一提樓 ...
哎呀,失誤添,多謝補充,我一心只會去試1a直資私校。

回覆:hsmsdy 的帖子

致樓主 其實兩間都係好學校,是旦間的機會成本都好高,龍校當然有佢好的地方,而非龍校如sfa的學生成就也好好,而家如用一間未知派去邊和一間羅氏比較也不公平,以我個人經驗是家長的成受風險問題,買全圍係中得多錢,但輸機會大,買大小係易中,但中得少錢,如你不了解自己的風險成受能力,講笑咁講,去銀行做份風險評估,了解吓自己的風險成受能力,用來幫助自己思考。