用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 歪理還是道理?
樓主: 甘恩
go

歪理還是道理?   [複製鏈接]

回覆:Charliemon 的帖子

回覆:甘恩 的帖子

我冇睇你其他留言,但睇你這段留言,你绝非集郵!如你已向有关家長解釋了一次,对方仍不明白,或根本不願嘗試去明白,你根本不用再花時間同心力向个别家長解釋,simply ignore佢地就算啦!

引用:回覆+Obiepapa+的帖子 其實我亦好願意分享

原帖由 甘恩 於 13-11-24 發表
回覆 Obiepapa 的帖子

其實我亦好願意分享教仔心得,教導小朋友真不是一間易事呀!當完成曬所有選小一程序 ...
好呀,我第一個排隊多謝曬!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

考多少間冇問題,最值得讚是肯放位

甘恩 發表於 13-11-23 19:50
歪理還是道理? 最近看到好多家長呼籲大家唔好hold位,唔好做集郵家長。我亦認同hold位係損人不利己的行為, ...

學校offer得比你,你就有權揀,呢度甚至有人有本事hold住DGS、SPCC慢慢揀,人家就是有本事,旁人講咩睬佢都有味!

回覆 甘恩 的帖子

你已經做得很好了,無需理會他人講咩。我都想知有咁多學校offer,有什麼秘訣,可否pm我。

回覆:甘恩 的帖子

回覆 甘恩 的帖子

有時網上的言論有中肯的意見也有不付責任的評論,所以樓主不用難過,重要是問心無愧,不用理會其他人的說法,我贊同你的做法無問題,換著我也會這樣做。
要讚下你的孩子表現很好,哀心祝你找到最心儀的學校。
可以分享少少面試的秘訣嗎?謝謝!

甘恩 發表於 13-11-23 19:50
歪理還是道理? 最近看到好多家長呼籲大家唔好hold位,唔好做集郵家長。我亦認同hold位係損人不利己的行為, ...
其實你個女咁叻,當然有多,只要唔係比多間留位

其實我的留言是想講清講楚,希望那位家長明白了,不要再冷嘲熱諷。另外,我亦要補充一點。雖然我報了十多間學校,但並不代表我是亂石投空,不理學校的教育理念,是經過研究思考,這十多間,只要有簡介會或開放日我都會出席,即使是歸於第三類的禮賢,我亦有出席他們的開放日。請不要因為想批評,而指出報十幾間小學的家長是不經思考,是大包圍,是自私的行為。

四隻貓  同意+支持!  發表於 13-12-4 10:27

引用:Quote:原帖由+甘恩+於+13-11-23+發表歪理還

原帖由 ac917 於 13-11-23 發表
樓主,自己知自己做緊乜就得,唔洗理人,go for你的第一類最心儀學校啦!

...
agree

引用:其實我的留言是想講清講楚,希望那位家長明

甘恩 發表於 13-11-24 18:45
其實我的留言是想講清講楚,希望那位家長明白了,不要再冷嘲熱諷。另外,我亦要補充一點。雖然我報了十多間 ...

Out of curiosity, your applications cover HK and Kln side.  Plan to move?

原本希望打完呢個主題內容,將自己情況講得明明白白。誤會我的家長可以了解,化解誤會。始終在網絡上多一位朋友,總好過多一個針鋒相對的人。或者我真的太天真,今天看了那位家長的最新留言,又是冷嘲熱諷我,不過我不但沒有再嬲,我反而笑了。執著於別人一兩句說話,不斷挑別人毛病,不如多用心教導自己的孩子。我想起一句說話:「丞相肚裡可划船。」我相信放下心眼,人才活得快樂!

囝囝mama    發表於 14-4-9 00:29
cmir   just ignore the thread...  發表於 13-11-30 10:16

你非常理智!

回覆 甘恩 的帖子

只是好奇一問, 在第一類中英華、Paul Boy 同 CKY 嘅理念可以講係完全唔同, 喜歡前者嘅 CKY 絕對唔係佢杯茶。點解樓主會同時都咁欣賞呢三間學校呢?

甘恩 發表於 13-11-29 22:14
原本希望打完呢個主題內容,將自己情況講得明明白白。誤會我的家長可以了解,化解誤會。始終在網絡上多一位 ...
我覺你不如快点告訴我如何培育小朋友!不要再去計較甚麼。关公都有对頭!!
分享下成功個案。大家看是否適合自己小朋友。

甘恩  在小學雜談中打了一篇教養小朋友的小小心得,有興趣可以睇睇,互相交流  發表於 13-12-2 21:08

回覆 甘恩 的帖子

十卜樓主.

NIDmama 發表於 13-12-1 01:27
回覆 甘恩 的帖子

只是好奇一問, 在第一類中英華、Paul Boy 同 CKY 嘅理念可以講係完全唔同, 喜歡前者嘅 C ...

小朋友動靜皆宜,老師都有講仔仔去邊一類學校都OK。小朋友本身在行IB課程的幼稚園上課,所以CKY的上課模式仔仔應該好快適應,加上欣賞劉校長提倡的圖書教學,令學校充滿閱讀氛圍,劉校長充滿遠見,值得一讚。而英華小學方面,聽了林校長兩次演講,深深被吸引,之後看了多本林校長的書,更認同她的教學理念,相信仔仔有幸入讀,一定會過六年開心的小學生活。而聖保羅書院小學,我則欣賞其品德教育,能教導全男生個個知禮守規,實在不簡單。
‹ 上一主題|下一主題