用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 歪理還是道理?
go

歪理還是道理?  

歪理還是道理? 最近看到好多家長呼籲大家唔好hold位,唔好做集郵家長。我亦認同hold位係損人不利己的行為,所以我一直只hold一個位。但最近被一位家長又明示又暗示話我係集郵家長,故我將自己小朋友面試歷程和大家分享,看看我是否一位集郵家長。
自報英華小學至10月初,我為小朋友報了十幾間直資私小。當初報那麼多,真的擔心無學校收仔仔,而我將報的十多間分三類別,第一類是好心儀,非常渴望入;第二類是心儀,有offer會好開心;第三類是喜歡,有offer亦開心。不知各位是否亦會這樣分類呢?
仔仔第一間offer是救恩,雖然救恩是我排位的第三類,但始終是第一間offer,已很開心。有了救恩後,我已放棄禮賢面試,因為他們都是我心中的第三類,無謂去面試。
之後有了高主教offer,因為高小是我心中的第二類,心情更興奮,我已決定即時放棄救恩,另外亦放棄九龍塘小學面試,因為他們都是我心中的第二類,故無謂去面試。
其後知道SFA有offer,由於他是我心中的第二類別,故留言問大家意見,以作抉擇,最後決定高小,不會去SFA註冊。而今天收到聖若瑟offer,亦會不去註冊。
由始至今,我未曾hold多於一個位,亦好快決定唔去註冊有offer的學校。而我第一類別的學校是英華,CKY,聖保羅書院小學。若我有了高小Offer,之後又去這些小學2nd in,又是否代表我是集郵家長呢?而我會選擇去面試是因為這些才是我最心儀學校,這理論又是否歪理呢?歡迎各位家長看我之前的留言。謝!

Jackieson  正路, support!  發表於 15-1-21 09:40
freeman108  大家位置唔相同,所以看事件角度亦唔相同,不用介懷  發表於 14-4-5 00:07

引用:歪理還是道理?+最近看到好多家長呼籲大家唔

原帖由 甘恩 於 13-11-23 發表
歪理還是道理? 最近看到好多家長呼籲大家唔好hold位,唔好做集郵家長。我亦認同hold位係損人不利己的行為, ...
樓主,自己知自己做緊乜就得,唔洗理人,go for你的第一類最心儀學校啦!

6853849  x2, 有些人見人就鬧, 病態  發表於 14-4-13 01:54
vego  x2  發表於 14-4-7 11:07

support!好正路。

回覆:歪理還是道理

嘩,你小朋友好叻,有咁多間勁嘅學校都收。
回應番你呢個帖,有時自己知自己做嘅野是問心無愧的話,就無需理會人地講乜

回覆:甘恩 的帖子

安排得很有系統和心思,祝你心想事成

回覆:歪理還是道理?

你嘅做法好正常。而且好了解自己想要乜。
唔算集郵呀。

回覆:歪理還是道理?

樓主,無愧於心就得喇。吾好吾開心喇。

醒目開學勳章 王國長老

引用:樓主,無愧於心就得喇。吾好吾開心喇。 +

原帖由 hopehopeit 於 13-11-23 發表
樓主,無愧於心就得喇。吾好吾開心喇。
嗯嗯,問心無愧就得啦

其實小一放榜剛剛開始,大家真係要放鬆d,睇開d。樓主你已算好厚道,凊者自清。

呢個係敏感時間, 樓主要明白樹大招風的道理, 人性本身亦是充滿妒忌, 猜疑....  我亦是小一家長, 自己細少的同學家長群組亦會出現這種人, 更何況這個龐大的EK 會員呢? 你無需介懷, 不過我建議你亦應該多些到外尋取有關學校資料, 這個平台的資料只能作參考之用, 樓主不能太認真!   

不用理會他人想法,佢要你比—百萬佢你又比呀!做人要身教對得住天地良心。

回覆 甘恩 的帖子

你非常理智!

回覆 甘恩 的帖子

請不要放在心上, 你要明白有部份小朋友到現在還沒有收到一個offer, 某程度上會對有些有offer甚至多個offer的家長產生妒忌心, 也可能會將心底的不快用文字表現出唻, 跟樓上家長一樣意見, 你清楚自己在做咩就得啦, 唔好畀其他意思, 說話影響你, 打亂你, 繼續依你自己計劃做啦. smile !

叻更係比人妒忌, 使乜理人.
遲D神校有offer, 重多人妒忌你.
到時希望你可以分享點考到神校

感謝咁多位明白。這件事點解我會唔高興,原因係我一直抱住希望人人有offer的想法,故唔打算hold兩個位。又因為唔係想show小朋友實力,所以先放棄了四間面試。我自己都唔鍾意集郵家長,反而被指係集郵家長,真係有啲難受。如果我本身係自私,中意hold位,我反而唔介意別人批評我係集郵家長,因為我本身就係咁。可惜我唔係。

回覆:甘恩 的帖子

你的決擇很合理,不用理會其他人的說法。請問你如何有如此了不起的成果?可以分享一下嗎?明年我也要經歷投考小一的競賽。感激。

甘恩  已PM  發表於 13-11-23 22:24

support 樓主!

算啦,呢到都是交流下,不要太上心

人望高處怎會是錯呢!精心部署一步一步向最高目標進發,何須慚愧!:hands

引用:歪理還是道理?+最近看到好多家長呼籲大家唔

原帖由 甘恩 於 13-11-23 發表
歪理還是道理? 最近看到好多家長呼籲大家唔好hold位,唔好做集郵家長。我亦認同hold位係損人不利己的行為, ...