用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對安基司感到失望
樓主: 政BB
go

對安基司感到失望 [複製鏈接]

回覆:政BB 的帖子

我囡10月b又係兩間都waiting.但有時諗連村校in都無得in.佢地叫做有得in因收了30元報名費,亞Q精神,亞囡有waiting已好叻,唔係reject.

我諗冇人會比我更失望,我細仔11年尾出世,阿哥讀緊安基司,學校一路都會優先收细路妹,今年突然改話會先睇interview 表現,我知道後喺面試前一日改報N班,因怕K1細仔唔夠其他大仔競爭而最後冇書讀,諗住超大仔inN班搵陣,第日in時佢冇幫我group 去inN班,照舊同其他inK嘅一齊in,我一直都冇收到信,等到今日學校開工先打去問,結果係waiting, 我勁surprise, 我唔覺得佢in得差,只係冇開口答叫咩名,連超大仔加上阿哥讀緊都唔收。我想知係咪被取錄的小朋友in當日都是有問有答呢?

引用:我諗冇人會比我更失望,我細仔11年尾出世,

原帖由 yw270 於 13-11-26 發表
我諗冇人會比我更失望,我細仔11年尾出世,阿哥讀緊安基司,學校一路都會優先收细路妹,今年突然改話會先睇 ...
就係無開口講野,係老師面前一定要開口講野,,,

我囡囡是龍B,是有問有答。雖然有國際班offer,但今年正校國際班只開pm,都唔知讀唔讀(因已有三個am offer丶一個whole day offer及一個pm offer)

回覆:yw270 的帖子

我女4月b  當曰同老師有問有答 做足指示 仲要係用英語溝通   之後離開都有同每個老師say goodbye 但都係得waiting   收到信個下都超失望   之前in 間間都收   。反而我朋友bb 唔出聲 坐定定玩 7月b 就收左   我諗間間學校收生準則唔同

我一樣失望! 9月b, 但係全程坐定定玩玩具, 老師要求做到哂(我見到其他好多b 係度喊唔係自己坐), 我仲本身上緊佢個playgroup, 揀埋下午班因為知係細B~ 諗住少d 人爭,機會大d!點知都係waiting....

雖然阿B好鐘意上佢既playgroup, 但係我諗住上埋下個月唔上啦~ 佢playgroup又唔係平.

回覆:對安基司感到失望

其實淨係大b⋯⋯都多到堆積如山!試問咁多選擇,俾著係你都揀個識行識走識講野識俾反應嘅大b/ 超大b啦!怪只怪今年競爭大⋯⋯

I think Zenith is better.  My BB was born in Nov and should start in Kln Tong's Zenith in Nov.  As we are going to move our home in the month, the sch allows my BB to start in Dec and withhold the am seat for us, though they will receive one month sch fee less and some others at pm are waiting for am vacancies.   

siujumpjump 發表於 13-11-26 10:40
其實淨係大b⋯⋯都多到堆積如山!試問咁多選擇,俾著係你都揀個識行識走識講野識俾反應嘅大b/ 超大b啦!怪 ...
其實一d d學校. 例如, 九龍塘Think, 見到細B問的問題是不一樣的, 也不用開口.

回覆:對安基司感到失望

我又覺得interview 時老師都好有心機唔係求奇,見我個囝唔彩佢又用另一方法引佢注意!我囝6月b,滌濤有pm offer 正校waiting...

引用:我又覺得interview+時老師都好有心機唔係求

原帖由 Dreamwinky 於 13-11-26 發表
我又覺得interview 時老師都好有心機唔係求奇,見我個囝唔彩佢又用另一方法引佢注意!我囝6月b,滌濤有pm o ...
因為你個係六月B,係佢地target,所以老師一定要留意你個BB係咪special...如果正常係會收左先

請問有冇阿哥家姐讀緊該校,細路妹係大B結果都唔收?

回覆 政BB 的帖子

有IN呀,但果日係出面熱左成個鐘,阿女入到去無反應,結果好合理地REJECT唔收囉

政BB 發表於 13-11-26 18:17
因為你個係六月B,係佢地target,所以老師一定要留意你個BB係咪special...如果正常係會收左先

...

我覺得唔係咁, 我識有朋友個女係9月bb都收咗.....
其實今年太多bb, 大細b都大把人面試表現ok, 但最後都仲要抽籤取唔取錄.

引用:+本帖最後由+sarahchoi3105+於+13-11-27+10

原帖由 sarahchoi3105 於 13-11-27 發表
呀老師,我唔信學校抽籤lo

我2月bb,收左國際pm,當日我囡係坐係度玩玩具,老師行埋黎唔多理個老師,不過佢玩雞蛋會自己砌到一對,間中有同小朋友搶玩具,我叫佢share,佢又肯比人玩,全程無喊。。。

其實我都以為佢唔收,因為老師叫佢名都唔答,係出門口佢會byebye仲九秒九衝出去。。。

引用:我2月bb,收左國際pm,當日我囡係坐係度玩

原帖由 魔女沁雪 於 13-11-27 發表
我2月bb,收左國際pm,當日我囡係坐係度玩玩具,老師行埋黎唔多理個老師,不過佢玩雞蛋會自己砌到一對,間 ...
因為你bb 係2 月囉

魔女沁雪 發表於 13-11-27 20:52
我2月bb,收左國際pm,當日我囡係坐係度玩玩具,老師行埋黎唔多理個老師,不過佢玩雞蛋會自己砌到一對,間 ...
我個7月bb情況有少少似, 佢坐定定喺度玩玩具, 外國人老師埋來初初仲驚到縮埋去我度, 後來老師再同佢講野, 先勉強遞下玩具俾老師, 同隔離小朋友坐得遠, 零交流, 不過好彩見到人地玩具沒埋去搶, 淨係眼定定望住, 係我開口問隔離爸爸交換玩先慢慢玩. 老師叫佢名唔理人, 又沒打招呼, 係臨走我要佢同老師拜拜, 佢先揮手和飛吻, 全程沒笑容. 呆樣一個. 走時我都諗住唔會收, 當見識完. 但好好彩, 有pm國際offer. 我地係報粉嶺校. 我覺得可能係正校太多人報, 又cut左上午國際班, 所以先咁難入.

my gal 12  baby....收左pm K1 r...

引用:my+gal+12++baby....收左pm+K1+r...

原帖由 alicecym 於 13-11-30 發表
my gal 12  baby....收左pm K1 r...
恭喜您不過呢類學校d家長最喜歡讀佢地BB班,k1會選擇有學券既或是走出九龍塘如st cat...所以k1競爭未的有BB班咁大競爭,,,但你baby都好叻

‹ 上一主題|下一主題