用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014 9月升中 - 九龍城區媽媽一齊傾
樓主: yy13
go

2014 9月升中 - 九龍城區媽媽一齊傾  

chrischeung 發表於 13-11-30 23:59
http://life.mingpao.com/cfm/school11.cfm?sid=21167
入面寫大學資助和非資助意思系指大學學位??? ...
根據該校官方資料, 本年入讀本地大學課程 - 54.8%

2012-2013 第3頁

回覆 opclk 的帖子

銀好些?你知道個文憑試成績?但個人覺得黃笏南應該出黎成績好過銀,有冇人知?

可以在那看到其他几間的成績?

銀和yau左榮那間公開考試好些?謝謝

吾該哂,

對 , 已checked , 公開大學是联招 , 只是非政府資助 , 樹仁就是非联招與非資助。至於珠海(大專)雖非大學 , 但也有學位課程。

現階段 , 我沒有留意九龍城big five{包括黃忽南} , 因目標在直資身上 , 所以沒有探究黃的資料。only answered the questions of 資助大學和非資助大學。謝謝堤點。

回覆 yovin 的帖子

數字遊戲,你有冇睇港大同學會中學,佢寫個入八大系五成几。吾知真相系米咁

chrischeung 發表於 13-12-2 10:03

數字遊戲,你有冇睇港大同學會中學,佢寫個入八大系五成几。吾知真相系米咁 ...

港大同學會寫的是 JUPAS 派位率是 55.8%。

JUPAS 派位率包括:
- 入讀 8 間大學學位課程的百份比
- 入讀 ou 學位課程的百份比
- 入讀 8 間大學副學位課程的百份比
- 入讀 ou 副學位課程的百份比

同樣是 band 1 直資來說,顏寶玲有名有姓,寫明入讀了哪間大學哪一學系,入讀本地學位課程 (連 ou) 是 35%,入本地副學位課程是 10%。

所以我估計港大同學會書院入讀 8 間大學 (不連 ou) 的學位課程比率應該少於 45%。

如果資料有錯,歡迎指正,以便更正資料。

港同 JUPAS 派位率資料來源:http://www2.hkugac.edu.hk/img/p/aboutus/en_us/School_report_2012-13.pdf (第 17 頁)

回覆 憫父 的帖子

請問ou?

引用:回覆+憫父+的帖子 請問ou?

原帖由 chrischeung 於 13-12-02 發表
回覆 憫父 的帖子

請問ou?
香港公開大學

回覆 elbar 的帖子

吾該,

九龍城big five?     Can you list them please?

elbar  喇沙、協恩、男拔、瑪利諾修院   發表於 13-12-2 19:41

回覆 chrischeung 的帖子

沒有睇 , 太遠了 , 不是我杯茶o

回覆 TracyC 的帖子

乜唔係Band3中咩?

大家填晒表未?
我自己未填
唔知應該要進取抑或穩陣定保守
所以又想問下大家意見
B2中男仔
如果我想進取D
自行1 - 丘中/2 - 何官
咁會唔會太進取