用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014 9月升中 - 九龍城區媽媽一齊傾
樓主: yy13
go

2014 9月升中 - 九龍城區媽媽一齊傾   [複製鏈接]

lucia6119 發表於 13-11-23 14:22
回覆 ohnono 的帖子

雖然近年 胡兆熾 很受歡迎  , 校風也不錯不過 在校 老師 確實 沒有 預期那麼高的評價
胡兆熾點解近年評價不高,我之前都有講過了。如果以band 2頭女同學來說,一般不會以胡作首選,他們會考慮九真和培道較多。還有跟胡差不多的何官,口碑也不差,亦因為何有聯繫位的關係,對兩間區內不弱的馬小同學極具吸引力,所以胡在競爭力方面係有不足的地方。
胡在缺少了值得信賴的女同學幫忙下,胡的確是是吃虧了。男同學在現今的學制下,整體上給比了下去是有跡可尋的。環顧現今香港的男校,仍具備競爭力不多,我們熟識的聖言中學,在九龍區算是極受歡迎的男校,收錄的亦多是區內區外band 1頭的男同學,但整體成績仍只能徘徊於band 1B之間,跟區內兩間女校好像還有點距離。還有英皇、聖若瑟、聖保羅、英華等傳統男校,散發的都只是退了色的光輝,皇仁可幸仍有一班狀元幫手力挽狂瀾,對外贏回一點聲名但卻換回一身冷汗,隱藏之後的仍有廿幾個%的同學連最低的大學入學資格都拿不到!

睇學校的表現還未夠,再睇埋這幾年男女同學在會考和文憑試的表現就清楚了。以今年文憑試的表現,女同學仍是佔優,中、英、通這三科四級以上每一個級別的成績,男同學是給拋離了很遠。而男同學只能在數學科中取回一點成績。
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat12_5.pdf

所以胡兆熾既缺乏有能力的女同學為其爭取更佳的文憑試表現,男同學亦由於條件所限,於是就有了今天好像是近年評價不高的現像。胡有能力開三班英文班已足證胡的同學是有一定的條件,如果是區內band 2頭的男同學,胡已經是一個不錯的選擇。

elbar  對 拔萃 和 華仁 留手   發表於 13-11-23 18:26
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 elbar 的帖子

Thank you

回覆 lucia6119 的帖子

Thank you

ohnono 發表於 13-11-23 18:10
胡兆熾點解近年評價不高,我之前都有講過了。如果以band 2頭女同學來說,一般不會以胡作首選,他們會考慮九 ...

如果以成績論
胡一定比五好
但如果以校風/老師關愛程度
哪間較好 ?
我睇返好多以往post
但好少關於呢方面資訊
thanks

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

回覆 yy13 的帖子

就我在附近住 , 2 間學校學生都差不多 乖胡的可能比較活潑

至於 老師 對學生的關愛就要看正在 就讀的學生 / 家長

lucia6119 發表於 13-11-25 15:10
回覆 yy13 的帖子

就我在附近住 , 2 間學校學生都差不多 乖胡的可能比較活潑

我覺得住附近見倒學生返學放學最睇倒校風係點,
多謝意見,我都係九龍城區

我仔今次呈分都跌落band 2,老師話係band 2中上位置
睇番bk知道今年九龍城band 1位有多(唔知我有無理解錯誤)
因我仔每年操行都有A,亦有一些學校服務獎項,學校評語亦好,
老師話可以嘗試博一間band 1c,佢建議丘佐榮,但我擔心
会唔会浪費咗一個自行机会!而band 2學校我見bk媽媽話胡兆熾
係一個好的選擇,但老師話五旬節,彭學高較好,胡只排第三,
而家真係好頭痕,唔知点揀好?

sai1031  胡好啲  發表於 13-11-26 00:14
elbar  自行 和 派位 或試 首選 胡兆熾; 直資 - 李國寶   發表於 13-11-25 19:27

回覆 jl1018 的帖子

其實 丘左榮 雖說是BAND 1C , 但我覺得十分熱門記得 阿仔老師 說 丘又不是特別好, 但不明白為什麼 那麼難入

回覆:lucia6119 的帖子

丘中的成績應屬1B

丘中有此情況:
band 1生做保險線 , band2生做併博位, 仍成爭崩頭情况。agree?

引用:丘中的成績應屬1B +

原帖由 HelloKitty 於 13-11-25 發表
丘中的成績應屬1B
丘中是1B??

我都擔心我仔能力未夠,揀左丘中會白白浪費一個自行机會,
band 2會穩陣好多,band 2除胡兆熾之外仲有邊間較好?又會點排法?
老師建議的學校同bk媽媽的建議非常唔同,而我對選校毫無認識,
我之前揀小學都係靠bk睇番黎咋

elbar  自行 和 派位 首選 胡兆熾, 派位 次選 五旬節; 直資 - 李國寶     發表於 13-11-25 21:29

回覆 opclk 的帖子

請問 band 1尾至band 2 頭有咩好選擇?

jl1018 發表於 13-11-25 21:21
我都擔心我仔能力未夠,揀左丘中會白白浪費一個自行机會,
band 2會穩陣好多,band 2除胡兆熾之外仲有邊間較好 ...

如果想搏一間英中,我會建議搏陳瑞祺,始終係男校,少左女仔競爭

BAND 2頭可以 選 何官、胡兆熾
band 2中就胡兆熾、鄧鏡波
band 2尾就 鄧鏡波、彭學高

opclk  Good suggestion  發表於 13-11-26 11:39

余振強變男女校,BAND幾?校風好嗎?

真係多謝大家的意見

上星期六, 在九龍城中學巡禮攤位上, 胡兆熾老師 or 副校話來年四班中一祇開两班英文班, 不知是否收唔夠 Band 1 生, 定係縮班後的必然結果 ?

回覆 hemio 的帖子

余振強係BAND 3  校風很差
‹ 上一主題|下一主題