用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

思想鬥爭! [複製鏈接]

各位家長,請幫幫忙!
小女已被取錄,亦已經註冊,同時亦即放棄派位,本應該放心,但身邊朋友認為這間不是很有名氣,不值得,我就想問問家長們,你會如何選擇呢?
(如派位也是同區的)
(只得15分)

2    0    0    0

咁你問吓自己當初點解要註冊? 係因為佢係第一個 offer, 定係真心欣賞學校?  如果係後者, 冇理由會因為其他人的無知言論而會動搖的. 如果你覺得名氣真係咁重要, 當初你又點解會考慮呢間冇名氣的學校?

冇人比你自己更清楚你自己 / 你小朋友到底想要一間咩學校.

回覆:chanwendy 的帖子

多謝你的意見。

回覆:ireneleecat 的帖子

呢個相信係好多家長心裡掙扎,又想小朋友愉快學習,但又怕佢地競爭力唔夠,作為父母,要為子女找一間最適合的學校,而並非找一間最出各的,好多地區名校主要用深半年的課程,密集的測考,把他們認為能力高的學生篩出來做精英班,再“谷“以增加學生上band 1中學,如果妳和妳小朋友都適合這一套,可到6月時試試叩門

其實大家可能誤解愉快學習,愉快學習其實係因材施教,按學生能力高低而個别拢尖補底,學生才能掌握同發展個別學習能力,能勝任日常學習,有成功感,先至會再主動學習,小朋友可以掌握學習能力,唔會有壓力,甘樣佢地先可以愉快學習。要做到甘樣,學校一定要有heart既老師同小班教學才可個别闋顧,嶺小就做到呢點!妳小朋友都係十幾個对手中揀出黎,能力一定唔會差。

回覆:li_penguin 的帖子

其實本人不是好谷的家長,亦不想子女長期於作戰狀態,因而選了這間,希望愉快學習。

多謝你的分享!

回覆:思想鬥爭!

嶺小今年TSA成積幾好,中英數都高於全港平均,相信黎緊幾年派band 1%會有明顯進步

回覆:li_penguin 的帖子

Good!

自己當年都有啲掙扎,屋企人亦有啲說話,但只要真心為小朋友好,搵間合適嘅學校便可以!我小朋友而家亦讀得好開心!

引用:嶺小今年TSA成積幾好,中英數都高於全港平

原帖由 li_penguin 於 13-11-22 發表
嶺小今年TSA成積幾好,中英數都高於全港平均,相信黎緊幾年派band 1%會有明顯進步

...
請問係边度睇到TSA 成績?
另想問下中文教學成效很好是嗎?
英文和數呢?
一星期有幾多堂有 net?
學生的英語听講能力如何?
是否应巳有第—屆畢業生?
升中適應好嗎?
有心入讀,但想了解多些,謝謝!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

其實每位小朋友性格及學習方式也有不同,並不一定要傳統名校一定好或活動教學不好!其實各家長在小朋友幼稚園期問,也了解到自己小朋友是什麼性格及强弱項,仔女是自己最了解的!選什麼學校也心里有數吧!

回覆:virgokaren 的帖子

TSA成積係家長會中校長提及,英文堂一星期有7堂,中文6堂,中英各有多一個下午延伸堂。阿仔無講有幾堂net,不過就見佢同net teacher有講有笑,应該都多接觸,學校有兩位net,同科主任Miss Chan好有經驗,書係用星加坡出既,程度唔淺。。用母語教中文,另外有普通話堂,我係一位buy係小一用母語教中數既家長,因為基礎知識用母語教,小朋友會吸收得快同加強思維能力。我特別鍾意佢地用高效識字,我小朋友識多好多常用字,重點係識拆開同重组D中文字。學校派位極端,有自己考到DBS,體藝,亦有派到band 73如陳南昌,同新校無TSA成積支持同第一二屆收生情況有關。近幾年小朋友質素好好,我見今年小一個個都好smart,相信之後派位會越黎越好,唯一最唔好就係無聯繫中學,希望随住學校成積提升,可以揾到直资中學聯繫,以上資料,希望幫到妳。

Thx a lot!

li_penguin 發表於 13-11-29 10:20
TSA成積係家長會中校長提及,英文堂一星期有7堂,中文6堂,中英各有多一個下午延伸堂。阿仔無講有幾堂net, ...
資料很有用,謝謝你。請問什麼叫延伸堂?
另小朋友是否都較活潑?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:virgokaren 的帖子

延伸堂聽我小朋友講主要分组做主題,如今次英文延伸係認識形狀,串字,用形狀生字做句。一般嶺小學生都主動活潑,學校亦重視課堂纪律同德肓培養,所以妳可以係留學校開放日多留意學生表現同show 出黎既功課,相信會令妳對學校更多了解。

virgokaren 發表於 13-11-30 03:25
資料很有用,謝謝你。請問什麼叫延伸堂?
另小朋友是否都較活潑?
中英文會有延伸堂, 會將兩班同學按能力分三組, 功課都會唔同.

引用:延伸堂聽我小朋友講主要分组做主題,如今次

原帖由 li_penguin 於 13-11-30 發表
延伸堂聽我小朋友講主要分组做主題,如今次英文延伸係認識形狀,串字,用形狀生字做句。一般嶺小學生都主動 ...
thanks
對學校了解多了。

引用:Quote:virgokaren+發表於+13-11-30+03:25+

原帖由 chanwendy 於 13-12-02 發表
中英文會有延伸堂, 會將兩班同學按能力分三組, 功課都會唔同.
即按能力分组,因材施教,好好呀!

virgokaren 發表於 13-12-4 21:18
即按能力分组,因材施教,好好呀!
係, 初小就只限延伸課先分組, 上次家長會, 校長話小三同小六係中英 (唔記得數係咪) 所有堂都分三組上的.
‹ 上一主題|下一主題