用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟 vs 陳守仁
樓主: 执子之手414
go

聖方濟 vs 陳守仁   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+LL889+於+13-11-23+發表回覆+

原帖由 bbalau 於 13-11-23 發表
多謝你資料!我想問三測三考再加平時默書六年小學期間(尤其是高小),大部分週末是否也要用來溫書?資優班 ...
SFA3測3考,係咪成日要温同weekend狂温?以我觀察……唔係。我自己同好多家長都係睇餸食飯,測到埋身先温,基本上有時係冇温。測前一晚叫做望下。因為平日做完功課都拿拿淋瞓喇,点會又温下書,假期又會返下興趣班同family day, 唔測考點會咁神心温書。眼見同學仔成日去玩都仲好高分,我都想知why and how!?

基本上,返左小學係做乜都冇時間,包括温書。你們上左全日制小學就會感受到。

反而朋友們的學校,因多功課就一定要清,真係會夜瞓,星期六、日留家做功課。唔洗講,佢地考測都係睇餸食飯多,因為做功課都忙到死。

SFA至今都唔多功課,我未試過weekend要留家做。Fri night都如常完成了。SFA仲要唔多家長功課。總括上年小1,我覺得超爽。

SFA插出去真係最有競爭力。不過有人如我選擇留低,因為SFA升中選擇很多。其實考小學都係6年后既事,為左小朋友6年再來一轉不是太周章吧

回覆:Angelakibb 的帖子

Many thx

SFA自稱是資優學校, 但邊部份有這個安排呢?
另外, 面試當天, 學生講話時, 英文和普通話發音不見純正, 好像有點害羞和手忙腳亂, 夠竟平時上堂是否沒有發言或講話的機會呢? (不喜勿插, 只是想知)

還有SFA只著重學術, 是否零課外活動, 如音樂、體育訓練和出外比賽的機會呢?

回覆 babytowe18 的帖子

Definitely not. You can find a lot of extra-curricular activities when you take a look at the school website.
The PTA newsletter below gives you a brief summary of inter-school competitions that SFA students participated in 2012:

http://www.pta-sfaeps.org.hk/filemanager/tc/Content_24/%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E5%8D%81%E4%BA%94%E6%9C%9F%E5%AE%B6%E6%95%99%E6%9C%83%E6%9C%83%E8%A8%8A.pdf

引用:Quote:原帖由+bbalau+於+13-11-23+發表多謝

原帖由 Angelakibb 於 13-11-24 發表
SFA3測3考,係咪成日要温同weekend狂温?以我觀察……唔係。我自己同好多家長都係睇餸食飯,測到埋身先温, ...
多謝你意見。我好想知小五小六呈分試的實況,因為SFA學生出名好強。我怕我頂唔住。😥

請問學生能說出流利的英利和普通話嗎?

“另外, 面試當天, 學生講話時, 英文和普通話發音不見純正,好像有點害羞和手忙腳亂,
.……”

有同感呢!

回覆:聖方濟 vs 陳守仁

我会揀陳守仁

回覆 Smallpigbb 的帖子

多謝晒各位用家的意見, 有你地實在的資料, clarify不少誤解{:1_1:}

babytowe18 發表於 13-11-24 22:43
另外, 面試當天, 學生講話時, 英文和普通話發音不見純正, 好像 ...

哈, 先唔好理發音問題, 我小朋友今年考小一, 見盡咁多間, SFA係唯一一間起

用在學學生用英文和普通話幫學校手.....TSL, 哈, 只用畢左業既舊生.....

系呀!以中小的學生,第一次用非母语來采访算好好架啦!

引用:SFA自稱是資優學校,+但邊部份有這個安排呢?

原帖由 babytowe18 於 13-11-24 發表
另外, 面試當天, 學生講話時, 英文和普通話發音不見純正, 好像 ...
那些是參加課外活動-英語大使(報名人數過多要抽簽)-的同學仔。幫手做interview helper係英語大使其中一項活動。小1小2新joiner都會有份參與。學校冇特別只比高年班參加。

引用:Quote:原帖由+babytowe18+於+13-11-24+發表

原帖由 Angelakibb 於 13-11-25 發表
那些是參加課外活動-英語大使(報名人數過多要抽簽)-的同學仔。幫手做interview helper係英語大使其中一項 ...
及沒有特別訓練,只係面試當天由老師分派誰負責普通話、英文

Pertra 發表於 13-11-25 09:44
回覆 Angelakibb 的帖子

Hi hi, SFA老師和tsl 比邊個有heart?
我都想知!

陳守仁 for sure.  less homework, good learning environment ..... also cheaper school fees

其實這兩間學校各有支持者,我覺得如果真係唔知道點揀,可以自己親身去到學校附近觀察校內小朋友是否跟自己小朋友相近,另外當然亦要考慮中學網。

SFA係要小朋友參與很多學校內o既活動,要他們自己選擇到底喜歡什麼,如開學初期,所有ECA會邀請高年級學生表演俾低年級學生睇,然後去選擇自己想學o既o野,好少會俾父母自己選擇,呢個我覺得很好,起碼唔係父母自己要小朋友學,係要他們先理解後學習。

陳守仁用舊生返黎幫手,其實都係舊生與學校的一種聯繫,佢地係好鐘意返母校的。著上中學校服回母校,別有一種感覺。
至於open day, 陳守仁會安排較低年級幫手。以我女為例,上年p2在英文室協助visitors玩遊戲, 雖然耐性不足,但老師亦肯比機會。今年p3,已入選到tour guide, 黎緊既open day, 佢會幫手帶visitors參觀學校,亦要面對大家尖銳問題。但學校唔會怕佢唔識答,亦唔怕佢影響大家對學校觀感,大前題就係想學生成長罷了。
我女係學校並非名列前茅,但有的卻是機會。我好知道天生我材必有用,所以我選一所適合既學校比佢。世界上沒有最好的學校,只有適合自己孩子的學校而已。我都擔心升中,但亦同時著緊佢全人發展。平衡各種後,自己會有自己既答案。
陳守仁上學期會較趕同功課多啲,因12月中考完試,1月就開始下學期。全年兩測兩考,見家長3次。每次放長假前都會考完試/測完驗,學期尾會有個annual concert, 係做musical 的。

‹ 上一主題|下一主題