用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟 vs 陳守仁
樓主: 执子之手414
go

聖方濟 vs 陳守仁   [複製鏈接]

好多相同2校比較的貼中發現一個特色,sFA家長較buy no pain no gain,  TsL家長較Buy“ learn fm trail,“  大家對自己子女的發展目標較大分别,sfa家長明確视升入好中学大学為主要目標,直線超前學習,  TsL家長视升学為學習之一,较重過程及學習能力的培養,横向学習, 大家努力方面本身有點不同,亦與小朋友的性情相配最重要.

silvia_ng  agree!  發表於 13-11-22 10:46

引用:Quote:原帖由+Angelakibb+於+13-11-22+發表

原帖由 sp3014 於 13-11-22 發表
非常認同,尤其“ 小朋友跟本就係愉快.
係家長期望家長和壓力攪到佢地唔愉快.”。所以宜家我都放下執著,我 ...
先苦後甜
又一日阿女對我講Like 先苦後甜,事原係她知道朋友仔另一間學校係放完Xmas 先考試,她講咁我地好好考完先放假woo Xmas有得玩

引用:Sfa真系唔多功課?+唔系日日十幾樣功課嗎?+

原帖由 执子之手414 於 13-11-21 發表
Sfa真系唔多功課? 唔系日日十幾樣功課嗎? 我聽好多津校brand one的學生都話日日做功課做到11點。 小女可以 ...
樓主,如果你目標再插其他名津校咁就SFA

回覆:silvia_ng 的帖子

搭單講句,我地見校長時校長借佢部ipad比我地睇下 ebook products ,我地真係超impressed , 由選材、訪問、紀錄、到present,  以小六生來說, 非常好!

wendysuperbaby 發表於 13-11-22 09:27
TSL 真係不錯,但講緊在香港讀書……似乎都係 no pain, no gain!
wendysuperbaby  呢個同學似乎家長要幫多d先得囉

sorry, 家長係唔洗幫既, 因為佢地自己班group友自己攪掂, so far 我仔5年級, d group discussion + presentation, 我可以好自豪咁話, 我從未參與過!

Christi 發表於 13-11-22 10:28
搭單講句,我地見校長時校長借佢部ipad比我地睇下 ebook products ,我地真係超impressed , 由選材、訪問、 ...
我地有一晚係邀請家長返去睇小六生既ebook, 佢地要企係度講解返佢地點解要咁做, 好似5人一group。那天晚上我唔得閒, 所以冇返到去。但前排學校升中講座, 有機會聽到老師介紹少少呢樣野, 睇到少少短片, 就知係幾咁勁了!
上年sharing night 情況 http://www.plkctslps.edu.hk/images/events/2012-2013/FinalYearProjectSharingNight2July2013/index.html

回覆:Christi 的帖子

I am  so impressed not only by the ebook project, but also by the other regular assigments/projects such as the campus tv, completed by the TSL kids. I really need to consider giving up other through-train school offers should I get one from TSL.

linlai 發表於 13-11-22 11:21
I am  so impressed not only by the ebook project, but also by the other regular assigments/projects  ...
哈哈! campus tv 真係又係另一賣點。呀仔有幸p4入到, 佢所得既知識, 唔係老師教, 而係p5/p6 同學一代傳一代咁教佢架! 佢而家做到自己最想做的audio mixer, 好開心架!妹妹(p3)而家等緊audition result, 希望佢都入到啦!

silvia_ng 發表於 13-11-22 11:42
哈哈! campus tv 真係又係另一賣點。呀仔有幸p4入到, 佢所得既知識, 唔係老師教, 而係p5/p6 同學一代傳一代 ...

羡慕.希望SFA 遲下P3 IPAD上堂可以推動多少少這方面的學習

Angelakibb 發表於 13-11-22 11:46
羡慕.希望SFA 遲下P3 IPAD上堂可以推動多少少這方面的學習
都係架! 我地班細路日後對科技知識既要求會比我地高好多。不過用電子書上堂, 好似仲有d 家長唔係幾接受到呢!

回覆:聖方濟 vs 陳守仁

多謝大家的意見同分享。問過小女,她竟然拣成績好果間😅。我亦覺得課外野可以自己想辦法補救,但學術方面真要靠多啲學校的課程。

感恩大家繼續比意見,因未到tsl注册果日都仲有得拣😊

陳守仁几時公佈?

好似一月頭

回覆:执子之手414 的帖子

但我覺得相反!不过最緊要還是合適子女的学校。

就系因爲小女兩種都無問題,所以先頭痛。希望下個月最心儀果間得左,就唔使再頭痛啦,仲會放晒offer,未in完的都唔使再in啦。不過都幾奢望架。

如讀SFA, 你要預左會有好多特異功能的同學. 超深的考試題目都可以100分, 而自己個小朋友就

引用:如讀SFA,+你要預左會有好多特異功能的同學.

原帖由 albert831 於 13-11-22 發表
如讀SFA, 你要預左會有好多特異功能的同學. 超深的考試題目都可以100分, 而自己個小朋友就  ...
甘恐怖,不過可能近朱者赤呢!

引用:如讀SFA,+你要預左會有好多特異功能的同學.

原帖由 albert831 於 13-11-22 發表
如讀SFA, 你要預左會有好多特異功能的同學. 超深的考試題目都可以100分, 而自己個小朋友就  ...
Sfa 點支援「特異功能」同學?謝謝。

‹ 上一主題|下一主題