用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟 vs 陳守仁
樓主: 执子之手414
go

聖方濟 vs 陳守仁  

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+13-11-30+發表s

原帖由 Angelakibb 於 13-11-30 發表
我們好多SFA囡囡家長都like上智。但最敝,上智用首輪方式或抽獎方式,要待大抽獎公佈才知收唔收,中途如果 ...
Agree

個人覺得TSL語境較好, 但SFA派位較好, 所以好難選擇.

咁除咗TSL, 好多傳統學校,包括SFA, 都着重全人發展。香港傳統教學方式,在小學較著重學術基礎的鞏固。到高小及中學思想較成熟階段就多鼓勵小朋友多建立自信。
故出自傳統學校的一樣可以presentation 好。到了大學更不用说。

只要小朋友肯多參與活動,建立興趣,都一樣可以靈活变通,自信獨立。

回覆 sweetbaby999 的帖子

Thanks for your sharing, and in fact I am getting to like TSL more especially after I have talked to her principal in the meeting with parents.

引用:+本帖最後由+sweetbaby999+於+13-12-6+13:1

原帖由 sweetbaby999 於 13-12-06 發表

回覆 HaYi 的帖子
Thanks for sharing.
加建六層?是否起另一block?
何時開始同完成,thanks.

sweetbaby999 發表於 13-12-6 12:52
回覆 HaYi 的帖子

我女女是今年陳守仁讀小一,亦有抽時間做義工家長,就TSL英文語景,我認为非常好,小女同學 ...
除左自己出課程, 有咩特別既教學方法?
我聽人話都多默書測驗, 好似幾傳統

回覆:聖方濟 vs 陳守仁

已經拍板加建六層?會暫時搬校嗎?

回覆:iamcute_lala 的帖子

從我小朋友(小一生)口中得知,英文堂係頗活動教學的,上堂經常有activities做,佢鐘意到不得了。成日都話"I love English lessons so much because the teacher gives us many activities".中英較少抄寫的功課,默書平均2,3星期先一次,但英文一學期都有3次test.唔算太傳統,但你預咗都會有壓力,因始終學校叻嘅學生都唔少。

回覆:bbalau 的帖子

喺教學大樓隔離起,唔使搬出。

引用:喺教學大樓隔離起,唔使搬出。 +

原帖由 smellycat 於 13-12-07 發表
喺教學大樓隔離起,唔使搬出。
Many Thanks. 完全唔覺果度重有位起六層樓!咁起碼有一至兩年空氣/聲音噪音?