用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有幾個offer的秘訣
樓主: greenshoot
go

有幾個offer的秘訣   [複製鏈接]

bbalau 發表於 13-11-26 14:13
校內有幾多數學獎俾你橫掃?我只數到K2一張數學金獎。K3又未年結。
一級有幾多數學金獎?

近年多人面試,叻既小朋友又好多
最難反而係要1st in特出,要取得2nd in

學術要好已經係必然既,我覺得宜家學校鍾意d多野講、識講野既小朋友
講野要有紋路,唔識答問題都會講理論個d就得

講禮貌講專心個d小朋友只會做路人甲
過唔到1st in,幾叻都冇用,等收reject信

哩個現象的確非常可悲,不過唔可以唔接受
所以之前其他家長所講既心得要留意之外
最重要係日常生活中同小朋友多d交談
鼓勵佢地講多幾句,唔好答兩個字就算數

引用:其實真係天外有天,我個仔仔在幼稚園算是幾

原帖由 甘恩 於 13-11-26 發表
其實真係天外有天,我個仔仔在幼稚園算是幾矚目,啲老師個個話仔仔極聰明,學嘢超快,老師甚至會叫仔仔教其 ...
身邊好多同學加減乘除已精通,彈琴有個去到六級程度(未考試,指音樂節程度),但亦不見得著數,有2個Adhd小朋友就已有幾個offers,隨緣吧,控制不了

引用:Quote:bbalau+發表於+13-11-26+14:13+校內

原帖由 AgapePa 於 13-11-26 發表
一級有幾多數學金獎?
以我所知,人數不設上限,但要計全年每星期數學mental 差不多次次一百分(剔除兩次最低分)才會奪金。100分必須要計數叻之外,仲要好小心。KV中英數學術獎唔設人數上限,但必須達到某個(高)水平才可攞到,並不是line curve.

重有就係音樂或公開獎類,我覺得1st interview時完全冇用

yywing 發表於 13-11-21 15:40
Now 8 offers, now only remain 2 for selection
train 記億力,一定要自小訓練

8 Offer, 咁你最後應該浪費留位費都唔少.

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+13-11-26+發表一

原帖由 bbalau 於 13-11-26 發表
以我所知,人數不設上限,但要計全年每星期數學mental 差不多次次一百分(剔除兩次最低分)才會奪金。100分 ...
根本KV冇巧立咁多獎項俾學生「橫掃」。

天下有天,人外有人
三間咁出名的學校第一round 出局有幾奇?
小朋友面試時會唔會表現太嚴肅拘謹或唔開心?表達力唔夠好?又或者當日厭戰?甚至乎唔好彩同一 group in 的小朋友咁o岩個個都叻過佢......
根本好多因素,最合適的一句係 "無緣"

回覆 valerielee 的帖子

見過一個小朋友,只有K3,彈琴真係彈到出神入化 。真係睇到我眼突!

醒目開學勳章

回覆:vailon 的帖子

好彩最終只俾了4間

引用:賽事開始之時,以呢個裝備出場,應該有相當

原帖由 小克 於 13-11-26 發表
賽事開始之時,以呢個裝備出場,應該有相當信心,面試班上左大約半年,都係名牌,加上兩公婆放工自己教,KV ...
我唔係想啄住你,但如果你個仔係你形容得咁叻,KV功課對他來說點會「都多又唔淺」!三兩下手勢KO哂啦。

回覆 小克 的帖子

好明白你同太太感受,連續的打擊真的好難受,希望在明天!而家仲有邊幾間仲機會?即使最後唔得,只要小朋友成績好,可考慮小二插班。加油!

小克 發表於 13-11-26 17:39
賽事開始之時,以呢個裝備出場,應該有相當信心,面試班上左大約半年,都係名牌,加上兩公婆放工自己教,KV ...

小克兄, 我好明白, 只可以話: 一定有書讀, 只要戰鬥到底一定有不錯offer, 其實, 你呢個case, 差不多年年都有類似既分享, 自小不斷train, 以為無問題, 點知大失所望。如果你記得的話, 舊年有一隻"小乖豬"daddy都有失望的結果, 所以就算事前其他人話"你個仔甘叻............"我都唔敢掉以輕心. 當然我都係大失所望的一個, 考唔到之後甚至有人話:"車! 你自以為個仔叻之mar........" 自己有幾俾心機, 旁人唔會知, 係唔開心, 唔開心之後就努力寫信, 為阿仔戰鬥到底! 努力! 等你報喜!

引用:我只有零offer的秘訣,就是怕羞唔笑唔多出

原帖由 greenshoot 於 13-11-21 發表
我只有零offer的秘訣,就是怕羞唔笑唔多出聲
比你笑死

仲有, 我近日學識一樣野: "求學=求分數", 喺EK學嘅, 有offer的代表識教, 無offer的代表自以為是, 自以為叻. 有offer的就有人請教你. 我不是"萄葡"有offer的人. 但我只會對為他人著想的人請教,有部份多offer的竟然公然hold4,5,6個offer, 對不起, 我無興趣問他成功之道, 為人著想如"甘恩", 我很欣賞, 很期待佢既分享

回覆:有幾個offer的秘訣

我識有offer多的,學術普通,共同有的係小朋友唔怕羞,面試講野細聲

引用:天下有天,人外有人三間咁出名的學校第一ro

原帖由 B.BB 於 13-11-26 發表
天下有天,人外有人
三間咁出名的學校第一round 出局有幾奇?
小朋友面試時會唔會表現太嚴肅拘謹或唔開心? ...
最近我同"無緣"這兩個字好有緣! 因為間間都無緣

回覆:hknote 的帖子

更正

面試講野大聲 ,有自信

引用:I+only+have+one+offer+formula,+dont+subm

原帖由 reei 於 13-11-21 發表
I only have one offer formula, dont submit portfolio.
點解咁講?

‹ 上一主題|下一主題