用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有幾個offer的秘訣
樓主: greenshoot
go

有幾個offer的秘訣   [複製鏈接]

回覆:有幾個offer的秘訣

其實我未必有資格回應這post,小朋友剛剛就是有幾(三)個offer. 但我想話我小朋友冇cert冇exam,只有一些豬肉奬,有自己在家為他進行面試遊戲。他人亦較為慢熱,成日要提佢有禮貌有眼神接觸。他一點也不標青,稍好只是認字不錯,算聽話生性吧了!有offer/2nd in 的學校,都是他去完非常喜歡的學校,而且面試時間較長。我地一開波就收reject,到有第一個waiting 後我就讚佢話好有機會架啦,佢明白面試的目的(not treat it as a game),慢慢有信心就真係越做越好了。
我還有一個小兒子,但我真的做不到前面jm們那樣精妙的預備。我只是想講,除操練預備外,更重要是態度,包括小朋友和家長的態度。希望能鼓勵到不想太谷的你...

kwansara  真心請問, 是那方面的態度? 如果不當面試是遊戲, 那應怎樣教小朋友當面試為什麼?  發表於 13-11-26 11:18

回覆:greenshoot 的帖子

非常好的topic, 获益良多!push

點TRAIN記憶力啊~ 呢樣好似好難!

請教, 請問邊D係具代表性獎項呢?

mimics218 發表於 13-11-26 12:05
小兒幼稚園自K2起每星期四天記憶遊戲, 數學2天, 中文1天, 英文1天
K3就中 / 英/數各一天
他仍有很多同學好 ...
老實說,放工回家見到小朋友已經完成了功課及上完興趣班後的倦容,我真的唔忍心要佢再做這些練習,我情願見到他開開心心看電視的可愛樣子,但是亦可能因為如此,再加上小朋友唔係絕頂聰明的一類,考取直資和私小成績都很差,不過這是我的選擇亦是預了最差的結果。
沒有絕對的對或錯,恭喜哂咁多位付出了咁大努力去爭取成績的家長和小朋友,希望失敗了的亦唔好氣餒,你們只是差少少便能抓到運氣,繼續努力,加油 & good luck!

kwansara, 這只是我的做法..如果當面試係遊戲,阿仔會唔認真. 玩到癲佐。但我仍會叫阿仔ENJOY面試個過程..至於面試目的,我會直接話佢聽因為太多人想讀間學校,所以老師要揀合適的小朋友。所以我會要求佢做最好的自己,機會好多時只有一次。如果真係唔得,都會同佢一齊諗下辦法將件事做得好啲,例如我會試下寫信佢可以試下畫幅畫咁。有時我又會掉番轉頭比佢做老師,再專登做啲唔係幾好既EXAMPLE比佢,佢會容易啲明白原來有啲行為係唔恰當的。
i just hope not to be task-oriented in training/pushing him, but really to enhance him in a reasonable way

蓮蓉包 發表於 13-11-26 13:13
kwansara, 這只是我的做法..如果當面試係遊戲,阿仔會唔認真. 玩到癲佐。但我仍會叫阿仔ENJOY面試個過程.. ...

依個就係我覺得好難嘅地方, 我明白唔好太Task-Oriented, 小朋同自己都好有壓力, 但係又確實有一個Task (考入心儀小學)在自己前面

蓮蓉包  really difficult..always striking for a better balance..  發表於 13-11-26 13:27

引用:同大家講下感受,我細路花名KV數王,KV都算

原帖由 小克 於 13-11-26 發表
同大家講下感受,我細路花名KV數王,KV都算名幼出身,數學去到P1/P2,英文鬼婆1對1教,中文自己教,通識自己 ...
校內有幾多數學獎俾你橫掃?我只數到K2一張數學金獎。K3又未年結。

引用:Quote:原帖由+小克+於+13-11-26+發表同大家

小克 發表於 13-11-26 13:58
同大家講下感受,我細路花名KV數王,KV都算名幼出身,數學去到P1/P2,英文鬼婆1對1教,中文自己教,通識自己 ...

講到好鬼吊引...緊張的期待...

其實小朋友是什麼性格,好影響面試結果,我仔仔好主動,好樂天,所以面試有優勢。另外,一定要令小朋友喜歡閱讀,有啲小學會直接問小朋友喜不喜歡閱讀,要佢講睇咗咩書或喜歡什麼類型。每天必定要和仔仔睇中英書各一本,要訓練小朋友讀給你聽,而唔讀俾小朋友聽,加上要反覆閱讀同一本書。只要睇得書多,問中英字時便會懂答。另外俾小朋友學拼音,對佢閱讀好有幫助。要教小朋友面試規矩。

小克~有同感,所以有時人地話自己個小朋友點叻都好,或拎過幾多獎都好啦!面試個刻先係最重要~我個女都係人地心目中數一數二的聰明女,但她唔算係名幼度讀,老師話佢記性超好,個個話她考某某小學一定入,因為個間學校最鐘意哩類小朋友~結果,我個小朋友入左WAITING~我就真係報得一間而已><依家有點後悔~唔知輸係邊!期待你的分享~

其實真係天外有天,我個仔仔在幼稚園算是幾矚目,啲老師個個話仔仔極聰明,學嘢超快,老師甚至會叫仔仔教其他小朋友。家長日,老師仲話懷疑仔仔係資優,好少見咁叻。上面試班,老師第一次見完佢,都講仔仔好聰明,DBS應該收。結果DBS,SP第一圈出局。我認為真係人外有外,有啲小朋友真係好勁。K3程度識P1P2數,而家真係好多,小一面試有啲都已問呢啲程度的數學。
‹ 上一主題|下一主題