用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 諗唔明幼稚園收生用咩準則?
go

諗唔明幼稚園收生用咩準則?

之前in了英藝及安基司,明明當日囡囡英藝一個指令都唔做,只做say hi and say bye.後來都收到pm offer.反而安基司佢睇小朋友玩玩具,我囡當日,我有叫佢俾嘢媽媽,佢有做,同樣有say bye.但反而pm 都要waiting.真係唔明,學校收生睇咩?

回覆:hysalice 的帖子

請問你囡囡係in咗邊間安基司?我未收到信...

回覆:諗唔明幼稚園收生用咩準則?

我都想知

好聽就一籃子準則......

引用:請問你囡囡係in咗邊間安基司?我未收到信..

原帖由 Aquahui 於 13-11-19 發表
請問你囡囡係in咗邊間安基司?我未收到信...
我in大埔及粉嶺

回覆:hysalice 的帖子

玩玩具其實最難明白,好多時唔係一對一,老師未必睇到小朋友做緊咩,唔知係咪睇有冇和其他小朋友互動。亦可能係睇小朋友識唔識玩,唔識玩時家長點教小朋友玩。

引用:玩玩具其實最難明白,好多時唔係一對一,老

原帖由 Potato001 於 13-11-20 發表
玩玩具其實最難明白,好多時唔係一對一,老師未必睇到小朋友做緊咩,唔知係咪睇有冇和其他小朋友互動。亦可 ...
我覺得有大部份分係真係睇家長,因為,我囡in時好唔專心玩玩具,好快就想去搞第二枱啲玩具,跟住重想爬書架,以佢咁既表現重唔嚇怕啲老師?我完全唔覺得會收我囡,但收左囉~~~咁唯一我諗到既就係我li個媽媽全個interview努力control個囡,教個囡邊啲可以邊啲唔可以,同努力地同個囡玩

有D問埋家長兄姐讀邊間小學,跟住尊收名校,因為到小學派位就會幾乎用計分入到名校,從而造成間幼稚園好叻個個入晒名校,但查實佢地讀咩幼稚園都無關係

回覆 hysalice 的帖子

一句講晒,你估佢唔到!

唔駛諗,冇得諗!
呢個係個迷!

原全兩樣唔既野黎喎。。。

其實同大人見工Interview一樣﹐
純粹考官 like 唔 like。

我仔仔(6月b)考英藝又係全部指令做到. 老師仲讚佢叻同笑容好都唔收

siumak 發表於 13-11-20 11:38
其實同大人見工Interview一樣﹐
純粹考官 like 唔 like。

Agree, 情況就如大人見工interview 一樣, 無一定準則, 無話成績越好, 越高分, 就必請的....
睇下有無緣份囉......

jvcfamily  岩,運氣十缘份  發表於 13-11-22 23:35

係呀,即使我們父母覺得BB OK做得好,可能老師眼中又唔係看呢D,唔重要:;pppp:

回覆:諗唔明幼稚園收生用咩準則?

所以平常心,同大人搵工咁,見多幾間,請先再考慮!

同意係大人interview ,上次果間淨係問家長。小朋友唔使答。

同意係大人interview ,上次果間淨係問家長。小朋友唔使答。

引用:同意係大人interview+,上次果間淨係問家長

原帖由 lilyrico 於 13-11-20 發表
上次問邊間呀?