用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 學校寫轉介信
go

學校寫轉介信 [複製鏈接]

早前同阿仔班主任傾過阿仔專注力問題,老師話都留意到,但佢同意阿仔返學以來都有改善。但今日係阿仔書包收到封信主要係要家長簽同意,學校就會將阿仔個case send去健康院。其實咁樣係咪代表阿仔真係有問題?

0    0    0    0

見健康院醫生,都未係做正式評估!只係再睇睇你小朋友是否真的需要做詳細評估,但去做評估都唔等於佢一定有事!去睇睇囉!無壞架!

學校覺得有雖要,見健康院醫生,再轉CAC正式評估,有排有結果.

wan_sosin 發表於 13-11-19 21:47
見健康院醫生,都未係做正式評估!只係再睇睇你小朋友是否真的需要做詳細評估,但去做評估都唔等於佢一定有事! ...
謝謝! 其實一值都覺得大仔有進步(已在食物方面留意, 如戒飲牛奶等), 佢都開始同人有較長的眼神接觸, 但可能最近係學校同同學仔有推撞, 所以老師覺得要轉介必要......

Ms.Mak 發表於 13-11-20 23:42
學校覺得有雖要,見健康院醫生,再轉CAC正式評估,有排有結果.
由排期到有評估結果, 大約要幾耐時間?

kichinto 發表於 13-11-21 17:42
由排期到有評估結果, 大約要幾耐時間?

見健康院醫生都要等架!幾星期至兩個月不等,睇下係邊個區,如果醫生認為要轉介,你就攞醫生紙去最近你區嘅CAC約見姑娘,見姑娘唔洗等好耐,快的一,兩天至一星期都見到!見完姑娘,等見醫生做正式評估就要最少半年!但一般唔會超過9個月!
結果就唔洗等嘅,醫生評估完即刻會比報告,如果真係有需要,會同時話你知下一步要點做!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:學校寫轉介信

早日排啦!如果兒童評估中心覺得有需要會轉介兒童精神科,尋日同阿仔去覆診,見到個牌寫新症排到2015年尾。真係要早d行動呀,最多到時無需要就withdraw,好過到時至決定排,又等兩年

Charlotte_mom 發表於 13-11-21 23:06
早日排啦!如果兒童評估中心覺得有需要會轉介兒童精神科,尋日同阿仔去覆診,見到個牌寫新症排到2015年尾:i ...

係呀!要等兩年!早D等好過真係好肯定有事先去等!到時都等唔切啦!

我仔4.5yrs.去CAC,當時醫生覺得我仔太細,想再睇定D,但醫生唔諗下要等兩年,等到肯定的時候去排,都唔知去到幾時?
還好呢道有媽媽叫我打去再問姑娘!之後醫生肯幫我寫紙!我今年一月去排,去到2014年10月可以見兒童精神科!到時我仔剛上小一!還好上小一就見到醫生!到時若有問題都可以得到處理!

醒目開學勳章 王國長老

提提家長, 唔好以為"最多到時睇私家lor"
私家收費係好得人驚的, 我問過第一次評估6-9k, 跟住之後覆診$800/30分鐘, 藥就約$20/粒(而家我仔每日食2粒)
而政府評估覆診都係初次$100, 以後$60, 藥每次$10幾大盒, 價錢差好遠呀

引用:提提家長,+唔好以為"最多到時睇私家lor"私

原帖由 Charlotte_mom 於 13-11-22 發表
提提家長, 唔好以為"最多到時睇私家lor"
私家收費係好得人驚的, 我問過第一次評估6-9k, 跟住之後覆診$800/3 ...
仲要係,保險未必cover到。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:wan_sosin 的帖子

你唔好傻傻齋等,上到k3,就打去問下姑娘有無位。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題