用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田香港神託會培基書院
樓主: kdbjoantam
go

沙田香港神託會培基書院   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+lucia6119+於+13-11-21+02:12+

原帖由 lucia6119 於 13-11-21 發表

回覆 tracy668899 的帖子
讀到一間學校可以令小朋友享受真正學習態度至係最緊要! 聽到你甘講真係好開心

請問有冇人知, 培基嘅通識科係咪都係用英文教? 同埋係咪除咗中文, 中史科外, 所有科除咗係英文書外, 都會用英文授課 ? 如果小六生上去, 會唔會好難適應呢?

同埋我自己本身英文都係有限公司, 見到培基個網頁係全英文, 我都驚驚哋!

to : csy_ma  

學你話, 佢有好多獎學金俾1A同1B學生, 所以我哋呢d唔係咁叻嘅小朋友, 又點會可以攞到學校嘅奬學金呀?

lucia6119 發表於 13-11-21 01:45
回覆 tracy668899 的帖子

hi ,當然記得你 , 我兒子在培基讀得好開心, 功課唔多, 最近考完uniform test ,  ...

Hi Hi lucia6119

想問你, 除學費外, 多唔多其他雜費? 課外活動又要唔要額外費用呢?

回覆 ada_pmlo 的帖子

除了學費, 就你參加課外活動的費用 , 每人最少選一樣, 最多可選3 樣, 費用視乎你參加甚麼 , 好似我兒子參加足球隊, 一年的費用是$ 500 , 有些活動是免費的如團契之頖 , 最貴的應該是甚麼 日本 和法文班, 還有 i-bond PROGRAMME , 大約要2 千多元1 年,  另外雜費約 $800 一年 (包括一些 SPPLEMENTARY NOTES / BOOKS , 拍照. SMART CARD etc..)我覺得好reasonable , 而且學費唔貴 $1850 一個月, 比起我們以前那間小學還要平
另外 培基都設有好多獎學金 ,不單成績好的有, 品行好的都有機會

培基除了中文, 中史 之外 全部用英文 教, 不過不用擔心 , 我們好多 BAND 2 生 小學係中文小學 都沒有大問題 , 他們都好開心沒壓力 , 而且老師都很好的

lucia6119 發表於 13-11-21 17:45

培基除了中文, 中史 之外 全部用英文 教, 不過不用擔心 , 我們好多 BAND 2 生 小學 ...

咁知唔知通識科係中文, 定英文教 ?

如果無記錯 高中的通識係中文 , 大家可以在簡介會 問清楚 (簡介會在這星期六, 日)

lucia6119 發表於 13-11-21 18:02

如果無記錯 高中的通識係中文 , 大家可以在簡介會 問清楚 (簡介會在這星期六, 日)  ...
Thanks! 係呀,我會去,報咗星期日去!

結果我噚日去咗,D學生英文真係好勁!

你哋去完咩感覺呢?

Thank you, 想問一問添, 有關學費外, 多唔多其他雜費 - 咁是否一定要學返樣樂器? 樂器學費幾多? 是否一定要買埋件樂器, 定租學校都得?

問過高年班的姐姐,通識是用中文教授。
囡囡媽

引用:結果我噚日去咗,D學生英文真係好勁!你哋

原帖由 ada_pmlo 於 13-11-24 發表
結果我噚日去咗,D學生英文真係好勁!

你哋去完咩感覺呢?
一位滿有愛的校長,一間很用心經營的學校,學生溫文有修養,這裡,你相信每位學生也可以按自己的步伐來進步⋯
倘報讀,路程不算遠,但轉拆,估計單程約一小時⋯心動又猶豫⋯

回覆:沙田香港神託會培基書院

今天聽完它的簡介會,入學要求都好似好高

cherry21 發表於 13-11-24 21:21
今天聽完它的簡介會,入學要求都好似好高

要咩成績先入到?
今日有去、不過晏咗沒有聽簡介會.亞仔好鍾意些校
,BAND2中,唔知有沒有機會.THANKS!

回覆:沙田香港神託會培基書院

校長話主科要B以上才考慮

回覆 ponysee 的帖子

band 2 中, 可以試試..有機會的

回覆 cherry21 的帖子

主課應該 B 便可以

回覆 Leung2010 的帖子

我上一頁有介紹 除學費有甚麼 雜費
至於學習 一種樂器 , 學生可以參加學校舉辦的, 也可以自己在外面的琴行學
我知道 有些小朋友小學沒有學習樂器 , 好多都在學鋼片琴, 那只要買那2 條敲擊棒

Leung2010  Dear lucia6119 , thank you very much   發表於 13-11-25 12:58

回覆 sherran 的帖子

不知你住那裡 , 不過 阿仔那班, 我知有人住粉嶺, 也有人住西貢之前我也覺得遠/ 轉折
現在發覺也很方便 . 40 分鐘 便回到學校

‹ 上一主題|下一主題