用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田香港神託會培基書院
go

沙田香港神託會培基書院  

請問 直資
香港神託會培基書院 Stewards Pooi Kei College
What is the band?????

回覆:沙田香港神託會培基書院

B2 中至尾可入嗎?想阿囝來年入,平均分65-70, 超靜男仔,5 知大機會嗎?

引用:請問+直資香港神託會培基書院+Stewards+Poo

原帖由 kdbjoantam 於 13-11-19 發表
請問 直資
香港神託會培基書院 Stewards Pooi Kei College
What is the band?????
個人覺得係band 2a, 很不錯的直資英中,我仔上年有in(我仔係2a)有收,但已經係最後一批,所以應該收左好多邊緣band 1生。

tracy668899 發表於 13-11-20 08:24
個人覺得係band 2a, 很不錯的直資英中,我仔上年有in(我仔係2a)有收,但已經係最後一批,所以應該收左好 ...

請問 "最後一批" 即是幾時? "最早一批"又是幾時?

如果收左, 但唔註冊, 等埋大抽獎, 再扣門, 你地話有無機???

香港神託會培基書院是否好過林大輝???

回覆 kdbjoantam 的帖子

培基比林大輝係好好多..我兒子 BAND 2 中入培基 (要差不多最後那LOT 才收) , 他的同學 BAND 3  , 全級尾3  ,林大輝1st interview 即收 , 不過最後那位同學都沒有入讀, 寧願 等大抽獎

回覆 kdbjoantam 的帖子

咪試吓囉, 去面試博個機會啦 , 另外 BAND 2 中至尾也可試 德信

如果係BAND 1C / 2A, 嘅學生, 又比培基收咗, 你哋會唔會接受OFFER, 定係會放棄, 等大抽獎呢 ?

回覆 ada_pmlo 的帖子

培基 基本的學生 就是  BAND 1C / 2A , 其實要揀 培基 OR 參加大抽獎 , 要視乎你屬那區, 大抽獎 有甚麼學校跟培基來比較 , 另外也要視乎 家長/ 學生的要求

即B2 尾也可試培基/德信!我聽見林大輝麻麻地就驚!因囝囝成績唔靚,又未至於唔合格,科科60~70分,但超乖超靜,雖在P4, 但願他成績會進步及多發言啦!

回覆 NurseSally 的帖子

如果超乖的 , 真係唔好去林大輝了 , 我兒子也是沒甚麼技能 , 不過 操行 有A , 成績除了 數學 A , 中英文 就唔穩定

或者幫你兒子 練吓 面試 , 尤其係時事問題 和 分析 ,
不知你是那區, 如果 沙田區 , BAND 2 生也算多選擇
最緊要努力 KEEP 住係BAND 2

Thanks! 我住葵涌!諗住第日試培基,深水埗基崇或聖道珈南啊!

lucia6119 發表於 13-11-20 18:38

培基 基本的學生 就是  BAND 1C / 2A , 其實要揀 培基 OR 參加大抽獎 , 要視乎你屬 ...
其實我小朋友係沙田區,第一次呈分係1C,但第二次呈分差咗,應該跌落2A,我驚第三次呈分都上唔返band 1行例,咁大抽獎就要落band 2
但如真的收到培基offer,但佢dealine, 又未知第三次呈分成績,到時就頭痛!

csy_ma  培基讀得過,佢有好多獎學金俾1A同1B學生。有學生本in培基當練習,後來因培基既誠意,又獲獎學金(唔只一年),就入去讀  發表於 13-11-21 09:55

沙田有冇好Band2或所講上車英中?

NurseSally 發表於 13-11-20 22:36
沙田有冇好Band2或所講上車英中?
我都好想知!

引用:回覆+ada_pmlo+的帖子 培基+基本的學生+就

原帖由 lucia6119 於 13-11-20 發表

培基 基本的學生 就是  BAND 1C / 2A , 其實要揀 培基 OR 參加大抽獎 , 要視乎你屬 ...
Hi lucia6119,

記得我嗎?還記得我地之前勁緊張,話咁快又到下一批小朋友。

你小朋友在培基讀成點呀?我仔暫時都讀得吾錯,但眼見佢日日都要默書要test, 真係好辛苦,而家讀書真係一d都吾可以放鬆!

有冇人知道如果培基在四五月話收你,但我又唔讀, 到派位唔好後再吃回頭草, 他們會否收翻個學生呢?
亨受和孩子的每一秒鐘!

回覆 tracy668899 的帖子

hi ,當然記得你 , 我兒子在培基讀得好開心, 功課唔多, 最近考完uniform test , 暫時 不是太忙, QUIZ 和默書都好 REASONABLE , 比起小學還輕鬆 , 培基老師真係好好, 就算UT 有唔合格, 都會鼓勵同學 , 說這是第一次. 大家可能唔習慣 , 下次會好轉啦, 大家俾心機, 我兒子 IH 唔合格, 老師問他有甚麼唔明呀 , 可以來問老師呀 ..

而且同學仔相處很好, 連我們一班家長都成日 WHATAPPS 互相交流和打氣

培基的教學理念跟我的理想學校相近, 所以真係多謝EK 的朋友 , 讓我認識這學校才沒有錯過

回覆 牡丹 的帖子

如果到時吃回頭草 , 我想跟扣門一樣, 到時收生都係按成績, 不過那時競爭可能更激烈

牡丹  謝謝! 有時真係兩難. 現在只是收集好資料, 兩手準備.  發表於 13-11-21 02:12