用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已經第二封未能录取通知書,我BB真有咁差嗎? ...
樓主: kiki00000
go

已經第二封未能录取通知書,我BB真有咁差嗎? [複製鏈接]

回復 kiki00000 的帖子

我個7月b, in親都喊, 次次我都抱住佢in, 都有學校收到. 所以妳唔駛灰心, 加油!  

各位媽媽不要灰心,大家加油呀!我好變態,一早同老公講定,學校唔收呀仔係學校嘅損失!每個小朋友都係父母眼中最好的,一匹千里馬都要遇到牠的百樂才能有好表現!而家好多人都hold住幾個offer,遲d就有多d位放番出嚟!加油呀!

Cocc 發表於 13-11-18 16:25
回復 kiki00000 的帖子

我好明白你感受,當我收到第一封未能取綠信,而又知好多人收到取綠信,我都問過呢個問 ...
係,我收reject 信時都好難受,見其他人同一間有offer, 同時又有第二間,但我得reject,唔怕啦,再接再勵,收reject同waiting已很失落了,心情都未平伏時,但我岩岩收到offer letter啦,希望在明天

我總多過你有四間話吾收,你話點算好。

我有個8月B, 我收到第一封reject信時都係晴天霹靂, 好驚同cry, 因為我覺得當天我B表現都有80分, 坐定定有做指令, 原來個間係專收大B, 面試當天已經叫大B交留位費...跟住陸續都有幾封reject信, 又寫求位信, 又求2ND IN, 因為我個b真係表現得唔好, 但漸漸開始無咩感覺, 自己又要返工, 真係心力交瘁....做父母盡了力就算了, 多d同佢玩下, 因為真係迫唔黎...而且我覺得遲d會有好多位放返出黎, 你係依度都睇到啦..d人成日問讀A依間好定B依間好定C依間好...你就知人地HOLD住幾多OFFER...而家黎講, 勇氣同耐性都好重要, 加油...

間間學校收生準則唔同嫁......其實小朋友個個唔同性格特質, 個個都不一樣的. 學校會選一D佢地同佢地夾既學生嫁...EG, 可能間學校選D好動但小朋友本身文靜, 有D鐘意選D文靜但小朋友係好動型....冇話唔收代表小朋友有問題嫁.....有D學校亦IN埋家長看看佢理念同學校夾唔夾.....

其實學校有一間收已經夠了....加油.

samsze 發表於 13-11-19 10:26
我有個8月B, 我收到第一封reject信時都係晴天霹靂, 好驚同cry, 因為我覺得當天我B表現都有80分, 坐定定有做 ...
對, 總會有offer既, 耐心地等下啦, 咁waiting都會有機的, d人會放番位呢, 要有勇氣啊, 要報多些in多些

mawingyinhk 發表於 13-11-19 11:00
間間學校收生準則唔同嫁......其實小朋友個個唔同性格特質, 個個都不一樣的. 學校會選一D佢地同佢地夾既學 ...
就係啦, 無收生標準的, 每次都去碰下運氣呢

我有個8月B, 我收到第一封reject信時都係晴天霹靂, 好驚同cry, 因為我覺得當天我B表現都有80分, 坐定定有做 ...

how to write 求位信?  can you give me a format to hv a look? tks

回覆:已經第二封未能录取通知書,我BB真有咁差嗎?

講真,我只會留一間offer 再等心儀嗰間(其他連interview都唔去),唔會間間都留位再揀

平常心吧,我個八月B都係好內向慢熱,IN左三間,兩間都rejected lu...不過無咩失望呀,無N班咪讀PG囉最多,最緊要平常心~~~~

引用:kiki00000:如同樓上幾位JM講嘅,reject+絶

原帖由 siplee88 於 13-11-18 發表
kiki00000:如同樓上幾位JM講嘅,reject 絶対唔係表示妳BB唔好或者有問題,有好多係一開始result差但愈戰愈 ...
講得岩
要有自信,亦要令你自己小朋友有自信
祝愈戰愈強

kaka-bb 發表於 13-11-18 18:00
同你感覺一樣,仲要見到細B都有offer, 而家心情好低落,連返工都冇心機

...
me 2...一起床就好失落

我個8月B,收到2封REJECT,1封WAITING,心情仲DOWN過自己見工衰左

我個係大b, 但冇用o既.....我一個reject, 一個waiting, 明白要唔好灰心氣餒, 但依家成日週圍都睇到 - "d人成日問讀A依間好定B依間好定C依間好"...確實有點難堪, 然後就真係會問自己"乜bb真係咁差咩?" "定生得唔夠別人標緻可愛呢?"

等待n 次Interview schedule, 等待結果, 收waiting又等待結果....沒完沒了....等待的時間好難過

加油呀媽媽,其實佢地係in bb, bb真係識d咩呀?有好多時係睇老師直覺,就算bb超叻,主觀地個老師鍾意第二個小朋友多d,都唔係你小朋友'唔夠好',阿Q d 睇,係個老師唔識貨姐 唔好諗咁多,如果無咪讀住PG先囉,何必比自己同小朋友咁大壓力! 加油呀!

有機會比佢見多啲人,睇多啲周圍事物,等佢好奇心大啲. 可能第一次面試時佢驚,而家bb有記憶,再面試時都會繼續驚,要啲時間克服.我有比我bb返pg,普通廣東話嗰啲,返咗兩三個月,我覺得對bb日常生活同面試時都有用

同意樓上講法,因為我個係細b,我覺得比佢返pg之後係識同老師類既人交流多左,同埋阿囝in第一間都唔知咩事咁多大人同小朋友,in第二間就有經驗似乎知咩料唔係咁緊張了,比佢同多d人互動下,當儲經驗,亦為bb社交發展都好架

有朋友講笑話學校點都要收唔同月份學生, 唔係點個個月攪生日會呀~~  
所以大家唔好灰心啦, 去多D 唔同學校見識下都好, 講真唔係親身去過學校, 就咁道聽途說都唔知間學校係咪真係咁好, 仲有短短既面試係好講運氣, 所以唔收唔代表個B 唔得, 反而更加令你去諗BB 要讀咩學校~

回覆 ollieww 的帖子

我個D求位信係IN左唔收個D, 得中文, 不過都要自己改下..要的話, 給我你的EMAIL ADDRESS
‹ 上一主題|下一主題