用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已經第二封未能录取通知書,我BB真有咁差嗎? ...
go

已經第二封未能录取通知書,我BB真有咁差嗎?

暂時in左2間,不過两間都衰左,BB比較怕羞,in個時又唔出声,仲要我抱住佢,但都可以自己完成所有指令,不過,第一間,一去到見到老師嘅時候,佢嘅反应,我已經知道衰硬,我B脸上有胎痣,當時個miss嘅眼神令我覺得好難受!我in嘅只不過喺邨校,又唔喺名牌,唔通都full成咁!唯有繼續努力吧!真喺好担心到頭来無學校收佢!

我都收2間REJECT了, 其實都覺得IN得唔錯, 但都衰, 唯有再接再厲

same here, 2封reject letter-   

回復 kiki00000 的帖子

我好明白你感受,當我收到第一封未能取綠信,而又知好多人收到取綠信,我都問過呢個問題? 好失落! 但千萬不要想是bb問題,基本上他們咁細,跟本就不可以要求他們跟足指令, 他們跟本就不知發生什麼. 其實收生間間學校個個老師都不同標準(有時睇bb狀態或眼緣
etc),
不過in 多幾次就有多點經驗,希望下次表現好d! 加油! 祝您好快收到好消息!

kiki00000 發表於 13-11-18 16:02
暂時in左2間,不過两間都衰左,BB比較怕羞,in個時又唔出声,仲要我抱住佢,但都可以自己完成所有指令,不 ...
這位媽媽, 沒有一個老師可以在那10-15鐘面試時間知道一個小孩到底怎麼樣. 選上可能是老師喜歡那小孩, 選不上也不代表小孩不聰明. 老師只是按學校給的選人方式去選.

係學校選擇問題,個個BB都具備天賦,reject你D學校無機會見到!

引用:暂時in左2間,不過两間都衰左,BB比較怕羞

原帖由 kiki00000 於 13-11-18 發表
暂時in左2間,不過两間都衰左,BB比較怕羞,in個時又唔出声,仲要我抱住佢,但都可以自己完成所有指令,不 ...
晤好氣餒,interview睇彩數,in多幾間一定有一間收啊,我個仔面上都有胎痣,係醫院做緊laser不過interview個陣仲有淡淡的印,老師們又乜特別反應,有一間都有offer俾我。加油啊

reject 唔係因為bb差或者bb做錯d咩, 收生結果睇好多野既...
每個bb都仲係張白紙, 果15-30mins 唔會睇得出佢地有既能力/天賦,,

唔好灰心! 加油~

作为妈妈你千万不能这么想 其实这些幼儿园若不value你家BB,so what's the point even if you receive the offer from them?! 即使收了你家BB,你会放心把BB交给他们么?见到小朋友有胎痣 会有那么不专业的表现,it's the shame of the teachers who interviewed you!小朋友长胎痣 以后可以做激光 千万不要在他面前显示出你在这方面的担心, 一定要让他知道他和别的小朋友没差别!加油!

回覆:kiki00000 的帖子

kiki00000:如同樓上幾位JM講嘅,reject 絶対唔係表示妳BB唔好或者有問題,有好多係一開始result差但愈戰愈勇!我哋嘅B係咁細已經要面試做D難已想象超齡嘅學習等,佢哋真正需要我哋父母比佢嘅愛及自信心!當妳帶佢去面試時,要以無比正面及笑容面対自己嘅B尤其面対老師時更要散發妳對細佬仔充滿正能量樂觀的態度!有胎記又点?好又有良心嘅學校根本唔會因為咁唔收妳嘅BB。家長的喜怒哀樂係百分之百影响細佬。當妳充满自信開開心心帶住佢,佢絶對会更加快樂做咩都得心應手!祝福妳哋愈戰愈好,實收到唔止一間offer letter!!! Wish you Luck!

回覆:已經第二封未能录取通知書,我BB真有咁差嗎?

加油呀!

加油,你bb好叻的,希望你快啲有喜訊

引用:回復+kiki00000+的帖子 我好明白你感受,當

原帖由 Cocc 於 13-11-18 發表
回復 kiki00000 的帖子

我好明白你感受,當我收到第一封未能取綠信,而又知好多人收到取綠信,我都問過呢個問 ...
同你感覺一樣,仲要見到細B都有offer, 而家心情好低落,連返工都冇心機

引用:Quote:原帖由+Cocc+於+13-11-18+發表回復+k

原帖由 kaka-bb 於 13-11-18 發表
同你感覺一樣,仲要見到細B都有offer, 而家心情好低落,連返工都冇心機

...
我都係!
不過直d講句,收收下就慣!

same here,仲要有兩封係連續兩日收到,打擊超大~
不過收收下就麻木架啦,我b冇人甘可愛啫,唔代表佢差既~

有些學校/老師鐘意學生跳跳扎,有些鐘意斯文啲,有些鐘意full time mother, 有些睇父母職業……加上臨場有些bb驚驚,有些唔夠瞓,有些肚仔餓……加埋加埋面試10分鐘內決定,太多因素,樓主不用唔開心,對自己小朋友要有信心

add oil ar. dun get frustrated by the result or ignoring faces..they are no good teachers at all

其實我覺得不是你bb問題係太多人報同運氣

siplee88 發表於 13-11-18 17:50
kiki00000:如同樓上幾位JM講嘅,reject 絶対唔係表示妳BB唔好或者有問題,有好多係一開始result差但愈戰愈 ...
thx,我同bb會繼續努力!

大家唔好失望,之後好多學位會放出黎,仲有機會架。