用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉校網會否跌band
樓主: birdmom
go

轉校網會否跌band

opclk 發表於 14-5-10 00:42
回覆 johnnywalker 的帖子

兩區都不算強區,又冇提是邊緣人點會好大機會跌B?
上面入左第五旅港的,只要明白佢的選校排列,你不難明白其中的理由。
這位家長自行時選1.上智,2.藍田聖保祿。這兩間要在自行時成功除了要成績之外,運氣都要有嘅。睇下你遇到甚麼對手,臨場表現等等。還有這家長覺得自己小學是一個因素,因他認為由將軍澳轉去九龍城就會跌band。我諗跌band 應該唔會(以他囡囡最終都可以成功叩門上智的都應該是區內band 1頭成績),應該係佢自己的感覺,始終佢揀嗰兩間自行學校真係一d都唔容易,成績、獎項、面試的對答和表現,全部缺一不可。如果就憑自行唔成功而推斷係小學或者係個區的問題,又好似唔夠客觀,因為將軍澳每年都有唔少同學可以跨區入皇仁、BPS、張祝珊,甚至英皇都有。單係區內900多band 1同學中,有接近500多同學,即是超過一半同學能在自行和直資時的成功離場,比起教局規定每校最多3成的自行位,多出大約兩成,這個成績不可謂不勵害。

再到乙部大抽獎,乙1他填了得19個位的培正,只要隨機號碼在這19個同學之後,第一輪落空的機會就會好大。事實證明,選培正的同學真不少!

乙2,他選了得11個位的MCS。我諗放MCS在乙1的都難言必勝,何況乙2。咁好自然又要等抽第三輪的乙3學校。

乙3,他選擇了大家都只會將他放乙1的迦密,自然又係連執雞的機會都沒有。

乙4,這個更加不得了,他竟然將華英放第四,我諗華英放第四係大家都認為不可思議的事。

乙5,派到旅港都已經算是好好彩!

睇完後,我只會覺得係排位失誤而導致派乙5的旅港,跟甚麼小學的程度低、降band等更加風馬牛不相及!

:verycold: :verycold: :verycold:

cc_2012 發表於 14-5-10 02:26
我口直心快,曬嘅成份高於一切

唔好玩啦!如果真係你又曬,佢又曬,EK變成鹹魚場,幾多家長早已變鹹魚了!

:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 14-5-10 02:44
唔好玩啦!如果真係你又曬,佢又曬,EK變成鹹魚場,幾多家長早已變鹹魚了!

...
是否鹹魚場不得而知,只知有否跌B便可?

引用:Quote:opclk+發表於+14-5-10+00:42+回覆+jo

原帖由 ohnono 於 14-05-10 發表
上面入左第五旅港的,只要明白佢的選校排列,你不難明白其中的理由。
這位家長自行時選1.上智,2.藍田聖保 ...
明顯地呢位家長唔識填表,只係填完1a,跟住填1b. 好彩地又執到雞入1b旅港,覺得1a成績派1b學校係跌band。 所以真係世事無絕對,識填表嘅家長有心栽花花不發,唔識填嘅家長無心插柳柳成蔭

opclk  Agree no more.....  發表於 14-5-10 12:08
organicfans  我地見過類似嘅 case, 唯一唔同, 當事人從來唔懷疑自己係跌 band, 事實, 去到咁後都入得band 1 學校, 那來跌band 道理呢.  發表於 14-5-10 11:55

ohnono 發表於 14-5-10 02:34
很細心的分析, 值得收藏!   

年年都好多人話那些弱區會跌Band, 人云亦云, 傳到真嘅一樣, EK 實在需要你地這些頭腦清醒家長, 多作導航, 謝謝 !

哈哈,我牌面真的不錯(勿誤會,不曬,只說事實),但填表選校技術真的給其他媽咪炳,話我儍,又胡亂填,我去年是這樣排名的:
甲一  上智,
甲二  藍田St Paul
甲三  培正
乙一 培正
乙二 Maryknoll
乙三  迦密
乙四  華英
乙五  旅港

之前我沒有溫書佈署,只知道九龍城是我地從將軍澳出來最近的,但原來所有band1 choices 的位置不接近也沒車去,所以,九龍城乙部所選的中學都只依據自己以為交通較方便而選取,實際上,我們的著眼点是甲部三間学校。亦即是說,給我派到乙二也是會去叩門甲三囉~

ohnono 發表於 14-5-10 02:34

ohnono,感謝你,你的分析心悦誠服!當日拿着份表時真的好頭痛,本人保險地估計有跌band,或小女是全港band1尾的学生,只好作這安排。不過培正本身有朋友答應refer過去,所以中標機會大,亦須放在三甲內才可叩門。其實之後三間甲部中学叩門時都取錄了小女,唯我俩只希望入上智或St Paul

opclk 發表於 14-5-10 00:42
回覆 johnnywalker 的帖子

兩區都不算強區,又冇提是邊緣人點會好大機會跌B?
噢……不要誤會,派了第五志願和我相信有跌band是两樣不同的事情!我真的相信自己策略有錯,不應這樣選,所以入到旅港我仍然是高興的!只是像男女關係一樣,明知是好男人,但心裡頭的卻是上智及阿Paul 擺了!