用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 不可穿運動校服回校只可以帶回學校換是合理嗎? ...
樓主: wingyfan2003
go

不可穿運動校服回校只可以帶回學校換是合理嗎? [複製鏈接]

國有國法,家有家規。我都覺得好痳煩,不過我地都要學習去適應,一個星期上一次堂,小小苦楚等於激勵。拎下野,運動下囉。

wingyfan2003  Very good attitude  發表於 13-11-19 21:16

Very good attitude.

回覆 ha8mo 的帖子

我自己小學和中學都係在港讀當年都容許穿裇衫西褲但配波鞋
時至今日,母校都不准這樣做
時代洪流,避無可避

我終於明白我母校N年前為甚麼關閉(殺校)了, 因當年母校容許穿裇衫西褲/裙但配波鞋上學吧!!!!!

wingyfan2003 發表於 13-11-17 16:09
為甚麼學校不准學生穿運動校服及波鞋回校呢?這也是學校的校服呀!書包已非常重,有運動堂的日子只可以帶回學 ...

中學已發育, 汗腺已發達, up 住臭汗會舒服咩? 有得換咪好囉, 吾洗著住臭汗衫一日。

小學吾同, 臭極有限

其實至少 30 年前既中學已係咁, 應該係好合理先會沿用至今。

orangebb  係呀, 上完堂真係由頭濕到落腳, 又其運動量大個日, 如跑出街....... 換衫都係必須嘅, 有次女兒仲話, 老師一入佢地班房, 話乜你地咁大浸除(汗味).......  發表於 13-11-27 10:55

唔明夏天點解唔比著PE短衫配長運動褲返學,只要學生帶短褲同埋帶多一件PE衫換囉,最煩係帶波鞋,大大對一袋二袋。

醒目開學勳章

carmenlee2202 發表於 13-11-17 17:10
小學生短衫短褲返學當然問題不大,但上了中學,已經是少女或少年,身材已經不同,我覺得帶運動服回校更換是 ...

我女學校有locker,但學校講明不建議放運動鞋,因係櫃內焗住....不衞生...
有PE堂,我女仍是1袋2袋咁抽返學....,不過始終好過著住件汗衫成日,我女仲要第1堂就係PE

引用:為甚麼學校不准學生穿運動校服及波鞋回校呢

原帖由 wingyfan2003 於 13-11-17 發表
為甚麼學校不准學生穿運動校服及波鞋回校呢?這也是學校的校服呀!書包已非常重,有運動堂的日子只可以帶回學 ...
我以前中學都係帶返學校換嗰喎,有咩問題

回覆 wingyfan2003 的帖子

我阿仔夏天要帶衫換,冬天唔洗,可以正接着回校!

著PE衫褲隨街走不夠端莊,所以好多學校都不准學生穿PE衫褲行出街,感覺上只有野雞中學的飛仔飛女先會著PE衫褲返學放學。

回覆:wingyfan2003 的帖子

我以前中学都是這樣老土,又住遠又拿住重書包!又要帶体育鞋衣

無 locker, 帶住套衫唔係好方便.

回覆 lucky25 的帖子

想當年, 讀初中時, 沒有 locker, 夏天更要上游泳課, 又鞋, 又泳衣, 又毛巾....帶回校的行李真多, 但從沒有想過合理不合理.
因為校規就是校規.

加上運動服只是 polo shirt + 排球褲,
點著出街 ? 當年亞媽更不會理我要著甚麼,
帶甚麼等..... 幾個孩子, 個個不同校, 那理得咁多!!!

孩子已升中了, 這些事情, 家長還是放手吧 !!!

asa2012 發表於 14-1-4 10:17
回覆 lucky25 的帖子

孩子已升中了, 這些事情, 家長還是放手吧 !!!
對於小孩子平日的功課, 考試, 穿什麼校服, 活動....., 都係佢自己安排, 我們亦不會多加意見.  請問應怎樣做才算放手?  
請賜教.

可能當年我校沒有游泳課, 打排球也不會穿排球袟, 無論什麼活動都只有一套体育服 (t-shirt + 運動袟之類), 所以每當有運動堂那日便穻回校, 不覺得有什麼有問題.  學校要求什麼便穻什麼.

Agree

其實有意見可以向學校反映,當然校長聽唔聽一件事。真係.....真係.....唔滿意就唯有自己退學。不過我覺得衛生問題帶回校會好D,當然要有locker配合。放唔放鞋就自己決定,老師都是建議吧!

當年自己讀中學, 也是帶PE衫+波鞋回校換.

反而E+亞女可穿PE衫配長褲+波鞋回校, 上PE課時才換短褲,
亞女說好多人怕煩, 都唔會換短褲.

而高年級的, 多數都情願帶衫回校換.

阿囡讀女校都要帶返學換.波鞋就放LOCKER,衫就回家洗.我幾十年前都係女校,仲要著長衫,PE褲係排球褲,未一定要帶返學換....一D都吾奇,校規吾係全世界一樣既..

小傑媽媽 發表於 13-11-17 17:22
我仔學校夏天都係唔准直接穿運動服,一定要帶返去換,真係好麻煩亦好論盡,老師話因為上完PE堂唔換衫成個課 ...
我以前的中學不論冬夏也是要帶回去換, 冬天的校褸每天也一定要帶(吾穿也要帶).
好彩學校有lock架擺鞋及書(中3先有)

‹ 上一主題|下一主題