用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 谷的幼稚園係咪唔會話自己谷?
go

谷的幼稚園係咪唔會話自己谷?

最近去一間好多人話谷嘅幼稚園面試,介紹時只係話學校著重兩文語,全面教育,有大肌肉訓練,著重常規和自理訓練,冇見到有NET。反而之前去一啲好多人話淺嘅happy school, 會見到NET, 又會唱英文歌,去邨校又會標榜有好多英文課本。其實谷嘅幼稚園,係咪唔想人話佢谷,所以會咁? 單睇開放日和面試嘅學校介紹,真係好難分別。

回覆:Potato001 的帖子

請問有人可以解答嗎?

學卷果D就應該冇得谷, 因為要follow教署指引;
有NET又唔等於谷, 只係對學英文算係enhancement;
想有英文語境就好揀全英/普, 得幾堂NET幫唔到幾多。
全英普又唔一定係谷, 因為可能行project制, 活動教學。
想小朋友獨立學好自理就揀全日好過半日班。

其實最緊要係你諗清楚自己想要D咩。

回覆:Elenalan 的帖子

我覺得谷的學校唔會話自己係谷,但家長可從開放曰,面試日知道谷唔谷。通常標榜升小成績,或者面試考好多學術性的問題,考好多認知問題,都是谷的學校。
自己親身經驗,囡囡考一間PN, 大部分問題都唔識,當然reject. 我打電話去問原因,我話我覺得18個月大的BB唔識答好正常,但學校間接講好多18mth BB well trained 答到,做到老師的問題同指令。我當場啞左。依一間就是谷的學校啦。

請問港島區, 邊間幼稚園係真係比較深、比較谷呢?

引用:我覺得谷的學校唔會話自己係谷,但家長可從

原帖由 hithit 於 13-11-20 發表
我覺得谷的學校唔會話自己係谷,但家長可從開放曰,面試日知道谷唔谷。通常標榜升小成績,或者面試考好多學 ...
請問你打去邊間問?

引用:請問港島區,+邊間幼稚園係真係比較深、比較

原帖由 Tnice 於 13-11-30 發表
請問港島區, 邊間幼稚園係真係比較深、比較谷呢?
玫瑰崗

引用:學卷果D就應該冇得谷,+因為要follow教署指

原帖由 Elenalan 於 13-11-20 發表
學卷果D就應該冇得谷, 因為要follow教署指引;
有NET又唔等於谷, 只係對學英文算係enhancement;
想有英文語 ...
我都聽好多人咁講,不過明我(西灣河)人人都話又深又谷,k2就要默書,但係佢又有學卷喎!好confusing 呀!

引用:我覺得谷的學校唔會話自己係谷,但家長可從

原帖由 hithit 於 13-11-20 發表
我覺得谷的學校唔會話自己係谷,但家長可從開放曰,面試日知道谷唔谷。通常標榜升小成績,或者面試考好多學 ...
Can u pm me the name of.kindergarden?  Tks

引用:Quote:原帖由+Elenalan+於+13-11-20+發表學

原帖由 Snoobiz 於 13-12-01 發表
我都聽好多人咁講,不過明我(西灣河)人人都話又深又谷,k2就要默書,但係佢又有學卷喎!好confusing 呀!:s ...
明我出名谷的