用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 joyful 面試, 全普通話!!衰哂!!
go

joyful 面試, 全普通話!!衰哂!!  

竟然編個普通話老師同我地面試,衰哂,隔離兩檯都係英文老師面試,我覺得有少少唔公平,講真,我主要用英文同廣東話同小朋友溝通,唔係我唔識講,我自己普通話都唔差,但無刻意教小朋,佢先得果1.5歲,點handle 3 種語言? 如果佢interview 分開2部份,一部份由英文老師見,一部份由普通話老師見,大家一樣,我覺得會公平點!

回覆:joyful 面試, 全普通話!!衰哂!!

吓,唔係自己揀?佢安排?

我都係用普通話in, 我諗識普通話嘅歲幾bb真係唔多,學校老師應該預左,標準可能唔同,唯有翻譯俾bb聽做到指示囉。佢之前寫明英或普in,其實我都有心理準備...

這間係米收好多B6?今日冇去in!

回覆:gv2009 的帖子

我都係係隔離翻譯比小朋友聽咋,但小朋友無乜反應。。又唔講Hi 又唔識bye,(如果用英文佢會識), 仲叫我個小朋友同張相個小朋友"打招呼",真係識鬼咩!

好唔公平, 如果個個小朋友都要go through 兩種語言面試會好好多囉!

回覆:gv2009 的帖子

我以為both English and mandarin, 咁起碼英文果part 可以拿返點分, 大家都in 差不多既野,會好點

我都係in普通話,阿女唔識普通話,我係側邊做番譯,用英文叫佢做動作,佢就跟住做!

回覆:Chengkchk 的帖子

唔可以翻譯架?我地家長可唔可以用廣東話翻譯?我个個仔淨係識D好簡單英文?

引用:這間係米收好多B6?今日冇去in!

原帖由 kowloonfish 於 13-11-16 發表
這間係米收好多B6?今日冇去in!
我In果輪有孖b鬼仔呀,國際學校。之前幾界唔聽有投訴b6喎。

我in 英文都衰了, 阿b 咩都無反應, 呢d 野, 隨緣了

可以分享下in d咩麻??

我個女in英文佢都無咩反應。細b預左。。仲問眼耳口鼻。中文都未識何況英文。。

我好出奇睇到原來有mandarin lei interview! 我同先生n女女第一個入班房,一去老師叫我地埋去外國老師嗰張table..Interview going so well..teacher test her to High 5..n ask her to point out eyes, nose n mouth..she passed..then asked her to choose a book to point out the cat..呢part佢就冇做then teacher say interview is finish n asked us to look around. Ok wor..俾我想像中smooth :)

我囝其實聽英文好過中文,所以我用英文翻譯,佢做到指示,可惜in太早,8:10...佢忟忟地,如果in 英文就好d, 但無辦法啦,都係隨機,唯有隨緣啦

B6無咩見,都係荃灣人多我諗。

1st part interview 係group in, circle time 唱歌仔
2nd part individual in, 英文或普通話老師,問眼耳口鼻,睇書指出蘋果,面包等,問家長邊個湊等簡單問題
全程半個鐘內完成

英普學校, interview 信亦已寫明,其實冇話公唔公平,去得in 即已接受遊戲規則……總之,而家報n難為家長又苦了小朋友啦

引用:英普學校,+interview+信亦已寫明,其實冇

原帖由 joystin 於 13-11-16 發表
英普學校, interview 信亦已寫明,其實冇話公唔公平,去得in 即已接受遊戲規則……總之,而家報n難為家長 ...
Agree

我上年用普通話in, 老師主動話媽媽可以翻譯,好有心機引導小朋友。Although my son could not finish all tasks, still got an offer!  加油!

引用:我好出奇睇到原來有mandarin+lei+interview

原帖由 RMC0101 於 13-11-16 發表
我好出奇睇到原來有mandarin lei interview! 我同先生n女女第一個入班房,一去老師叫我地埋去外國老師嗰張t ...
我同你in嘅內容一樣,我仔全部都做到,我同老師傾下閒計,佢講想學中文但好困難,所以語文要細細個學,我又鼓勵佢繼續努力,識多D講中文嘅朋友,傾得好開心。但我仔第一part circle time時好呆,我諗呢part分唔高。唉!仲未有offer, 擔心中。

引用:Quote:原帖由+joystin+於+13-11-16+發表英

原帖由 gingerbearbb 於 13-11-16 發表
Agree
我都係普通話,囡囡都唔識,我在旁用英文講eye, ear…佢指到,老師都讚叻。
所以我覺得d 老公預左小朋友唔識,睇家長咩反應啫

引用:Quote:原帖由+gingerbearbb+於+13-11-16+發

原帖由 skyliewong 於 13-11-17 發表
我都係普通話,囡囡都唔識,我在旁用英文講eye, ear…佢指到,老師都讚叻。
所以我覺得d 老公預左小朋友唔 ...
老師^^