用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 福建收到信喇!
樓主: ytbb
go

福建收到信喇! [複製鏈接]

回覆:ytbb 的帖子

請問係唔係一,二年班至双班主任及有 NET. thx!

回覆:stockmike 的帖子

一,二年級好似係一英一普班主任,三到六年班一個班主任

kitkitlo  我仔插班小四至小六都係雙班任。  發表於 13-11-16 20:20

stockmike 發表於 13-11-16 19:49
請問係唔係一,二年班至双班主任及有 NET. thx!
http://www.fssas.edu.hk/zh/school-information/20132014
教職員名單每級都有2個班主任

回覆:ytbb 的帖子

但三至六是NET 嗎?

引用:但三至六是NET+嗎? +

回覆:joanthony 的帖子

thx!!!

我今日都未收到信呀!

回覆:福建收到信喇!

我諗埋中學,其實六年後,又係08年出生小朋友另一關,陸小好像可全數上羅氏,福小就收唔哂,請各位更正。我唔想6年後又玩依個考學校遊戲呀,怕怕。

引用:我諗埋中學,其實六年後,又係08年出生小朋

原帖由 ironpoint9971 於 13-11-17 發表
我諗埋中學,其實六年後,又係08年出生小朋友另一關,陸小好像可全數上羅氏,福小就收唔哂,請各位更正。我 ...
福小好似只要成績合格的話,就可直上福中架喎,唔好嚇我喎,我昨天先決定左放棄陸小,而揀讀福小咋喎

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我剛在今期親子王看到咋。中一學額: 福中:205 (140)個供校外生申請;羅氏:(150 )其中四班學額預留給一條龍小學

引用:我剛在今期親子王看到咋。中一學額:+福中:2

原帖由 ironpoint9971 於 13-11-17 發表
我剛在今期親子王看到咋。中一學額: 福中:205 (140)個供校外生申請;羅氏:(150 )其中四班學額預留給一 ...
嘩,死喇,咁令我有點擔心喎

回復 爸爸愛您 的帖子

我都有咁嘅疑問,但我估有可能係親子王搞錯數字,福中有205個學位,預留福小約140個位,外來生預留約60幾個,又或者條數僅供現在福小六年級人數計算(印象中全級只有三班𣎴到一百人),咁條數就比較容易add up啦。

根據之前學校家長會講,要上福中要:1)overall average of subjects passes,and ;2) at least 2 core subjects (chi/eng/maths) passed and 3) conduct B or above

我們仲未有信

福小現時小六只有三班。現有小一,一班只有27人,高年一班更少。

引用:福小現時小六只有三班。現有小一,一班只有

原帖由 魚王 於 13-11-17 發表
福小現時小六只有三班。現有小一,一班只有27人,高年一班更少。
但點解每上一級就會愈少人?正常應該每年升班都係果人數,如果每上一級就少左人的話,咁少左果啲學生去左邊呢?有無知情人仕可以解答到真正答案?

爸爸愛您 發表於 13-11-17 17:38
但點解每上一級就會愈少人?正常應該每年升班都係果人數,如果每上一級就少左人的話,咁少左果啲學生去左邊 ...

中途跳船

回復 爸爸愛您 的帖子

要解答這個問題應從歷史入手,福中辦學團體零九年接管瑧美,開首兩年當然面對不少棘手問題,老師學生流失一大堆,你對辦學團體有信心的,可以叫這個過程做撥亂反正,學生流走問題已在現時的高年級體現,經多年發展,運作已轉成熟,直接些講,福小現在中低年級生都算係「親生仔女」,每級有四五班,高年班就少些學生啦。

引用:回復+爸爸愛您+的帖子 要解答這個問題應從

原帖由 kptong2047 於 13-11-17 發表
回復 爸爸愛您 的帖子

要解答這個問題應從歷史入手,福中辦學團體零九年接管瑧美,開首兩年當然面對不少棘 ...
所以我從唔同家長了解的福建的意見唔同,不過2nd in見校長時,感覺校長人比較直接,都nice係用心想辦好間學校

‹ 上一主題|下一主題