用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學
樓主: cherry21
go

直資中學 [複製鏈接]

satu 發表於 13-11-17 00:48
3B1C 似係中游位置、我識既同類人就係分别入左or 有offer or面試過(顏) 呢5間直資、既然樓主唔介意地區、 ...
I see
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ohnono 發表於 13-11-17 00:55
只怪我比較懶。
有時我地這些過氣升中家長可能會覺得悶,但對一些新升中家長或準備升中的家長或會感到新鮮 ...
不是,我反而見你好有心不停解畫,但有重複回答,所以特別提出,不要見怪。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-11-16+21:4

原帖由 ANChan59 於 13-11-16 發表
啱呀。一勞永逸。
等我整番篇講有心人如何整不同學校,另一篇翻來複去扮正義插各校直資........又一篇..... ...
我等你呀下

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:ANChan59+發表於+13-11-16+21:30+回

原帖由 ohnono 於 13-11-17 發表
只怪我比較懶。
有時我地這些過氣升中家長可能會覺得悶,但對一些新升中家長或準備升中的家長或會感到新鮮 ...
其實係有日我妹同我講,升小一好多文要刨,但又好碎。睇完明d明d但又好難組合一個full picture,所以終於有日我的起心肝寫一大篇野,link返d值得參考既帖,再整合返,希望大家一次過一清二楚。如果中學版都有個有心人就好了,我有心無力吾敢寫,費事教錯人

Yanamami  khmama已經好幫得手。真喺要爬文的~  發表於 13-11-17 11:51

引用:Quote:原帖由+ohnono+於+13-11-17+發表只怪

原帖由 Charlotte_mom 於 13-11-17 發表
其實係有日我妹同我講,升小一好多文要刨,但又好碎。睇完明d明d但又好難組合一個full picture,所以終於有 ...
其實之前 khmama 同 redkoni 都寫左好多資料好有用,睇完都大概有個概括了解。問問題前做下資料搜查,了解消化完再問會有效率好多。

不過家長太忙又擔心,有問題都希望即時有人幫忙解答既。

Yanamami  自己都要做好功課!  發表於 13-11-17 11:52

回覆:YuYuMother 的帖子

係呀!好多謝佢地兩人既付出。但近來redkoni好似好少出現咁。。。

回覆:cherry21 的帖子

其實都建議樓主報多幾間試多幾間,好似顏的面試主要都係考學術,試過先知,比d信心!!

王國會長

cherry21 發表於 13-11-15 22:28
想問問各位,如果仔仔中文C ,英、數、常都是B,有邊間直資學校會收他。但沒有特別技能。

...
好似去搵工咁, 間間都試下, 唔試就一定冇機會.

回復 ohnono 的帖子

多謝晒!
‹ 上一主題|下一主題