用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 CKY 2nd round result out!
樓主: tumtum
go

CKY 2nd round result out! [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:CKY 2nd round result out!

I got it!

需要帶乜去吖?

Current school handbook

上年2nd in時係要填問卷again!

回覆:babe725 的帖子

1st in 填左喇喎

上年 2nd in 係有另外一份問卷!今年有傳要見家長,不過 website 同 email 都冇提過

assume they have 3000 applicants at 1st in, they got 840 in 2nd in, chance is around 28%. now they will select say 180 out of 840..chance is around 21%.......so the chance is even lower......

回覆:babybeck 的帖子

請問學費大約多少?

恭喜哂入圍的 ! 你們仔女好叻。

我個FRIEND 個仔英文  "LUCK LUCK" 聲,非常流利個隻, 其他神級OFFER正等RESULT。(父母英國回流,家有菲傭,平日全家人英語對答)
佢竟然入唔到 CKY 2ND IN 。

所以臨場表現真是好緊要。 GOOD LUCK TO ALL.

全日全家有幾特別呀,我全家唔使英國回流都只講英文架啦,後果就係老師話佢地聽唔明中文lo

其實只訓練小朋友一種語言真係好危險,中文難學英文好多好多,為小朋友取易捨難,真係好難融入香港小學課程,除非係讀國際學校或出國讀書。

引用:全日全家有幾特別呀,我全家唔使英國回流都

原帖由 catcc2000 於 13-11-16 發表
全日全家有幾特別呀,我全家唔使英國回流都只講英文架啦,後果就係老師話佢地聽唔明中文lo

...
我諗佢重點唔係英文幾流利…重點候其他神校都有2nd in,點解呢間反而無…

apple8356 發表於 13-11-16 09:36

我個FRIEND 個仔英文  "LUCK LUCK" 聲,非常流利個隻, 其他神級OFFER正等 ...

真心登小朋友擔心, 英文極流利但聽/講/寫唔掂中文, 考小一會好蝕底, 如第日在港工作仲慘, 報紙都有賣.....

香港任何一間神級小學都要學中文, 入到都要追中文, 會好辛苦..

saintbernard888 發表於 13-11-16 10:00
我諗佢重點唔係英文幾流利…重點候其他神校都有2nd in,點解呢間反而無…

...

CKY學既中文一D都唔淺, 佢地係重"語言" + 中英文閱讀, 即既重英文又重中文.....唔入一D都唔奇....

緣盡了!

引用:+本帖最後由+apple8356+於+13-11-16+09:36+

原帖由 apple8356 於 13-11-16 發表

可能interview 時中文同數咁啱唔識等等原因,又可能玩遊戲唔夠合作呢,小朋友表現好難講。我朋友大6黎好多年,個女讀intl 幼稚園,英文lark lark 聲一樣無2nd in, 原因可能係比較慢熱,而且中文同數入去in完全唔識,無2nd in 一d唔奇,佢會去intl school上小學唔同我地爭lu。

每間學校的收生標準都不同,蔡繼有應該不是只要求小朋友英文水平高,以我小朋友爲例,她中、英及數學都平均,英文不屬於高水準,當然入了second in並不代表最後會被取錄,我覺得蔡繼有會要求小朋友各科平均。

讀書真的不應只以英文爲主,個人認為各科都要同步。

從边度睇到有840人有2nd in?

回覆:JWTChow 的帖子

cky.edu.hk/year-1-first-interview-results-2/

‹ 上一主題|下一主題