用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村15/nov interview - 收生結果報到區
樓主: worldcat
go

又一村15/nov interview - 收生結果報到區

回覆 ak_twinsbaby 的帖子

如果要對所有報名者公平,佢係未應該面試完晒先出offer呢?其實好多媽媽都好早交表,佢地都係in第二批

回覆:又一村15/nov interview - 收生結果報到區

会否?同區優先interview?

回覆 [email protected] 的帖子

我覺得除地區係睇大細b.

我覺得第二輪可能已經係冇位,比左30元都要比你in下。

我上星期五15/11/13中午in, 但昨天已收到信話我小朋友(細b) 係後備生,我先生帶小朋友去in,話覺得個老師好"求其",5分鐘內in完,認為係交左報名費都比我地in下, 另外奇怪的是信不是通過郵寄(因為冇郵局印),是有人手放入我信箱,感覺好似in之前已交左比某些人,in完後冇嘜驚喜就叫人放入我信箱...

回覆:又一村15/nov interview - 收生結果報到區

我第二批in..但我都有offer...不過pm

仲未收到信呢

Wait list

引用:回覆+ak_twinsbaby+的帖子 跟本佢就唔係用

原帖由 穎芯媽媽 於 13-11-20 發表
回覆 ak_twinsbaby 的帖子

跟本佢就唔係用先後次守交表已決定面試先後,有好多媽媽好早寄表都係in第二批! ...
絶對同意!
我15號in,都係備取生;
我一早都覺得奇怪這間學校嘅行政,由於未收到面試信,曾致電3次學校,但回覆嘅文書小姐完全答唔倒我嘅問題,例如:2次面試嘅結果為何不在同一日發出;2次面試人數與編排學位比例是否接近等等;結果我要求主任回覆,最後連一個電話也沒有回覆。
咁都不緊要,這樣的一間幼稚園連面試也耍手段,辦教育嘅也有點黑箱作業;恐怕他們的教育。。到時會將d小朋友分等次!!

學校今年行政真係好有問題,9月頭嗰陣時仲未正式招生,但係接電話個職員叫我可以寄去,佢哋會keep住D form,等正式收生一齊process, 等到10月廿幾號見EK有人收面試信,我又打去問,如是者打咗n次,都冇人幫我check到究竟收唔收到個申請,又話D老師係課餘時幫手process D表,仲叫我13/11收唔到信先再問。打到31/10下午4點幾,佢就叫我不如send多次。問咗咁多次,我都心灰意冷,所以都無再send。之後見到EK有家長4、5號已有offer都打個突。最後到13號當然乜都收唔到啦!打去問,直頭冇覆我。我到依家都唔知係學校收唔到張form定係面試信寄失。又唔知好唔好cancel張票,因為銀行要收成百蚊手續費,但係又唔想益間學校。

引用:學校今年行政真係好有問題,9月頭嗰陣時仲

原帖由 siukao 於 13-11-21 發表
學校今年行政真係好有問題,9月頭嗰陣時仲未正式招生,但係接電話個職員叫我可以寄去,佢哋會keep住D form ...
嘻嘻…係咁架啦, 大部分老師都係後生女,我當天去家長會那個主任也很後生, 大家在公司返緊工的人都知現在的後生職員的工作態度係點架啦....

引用:學校今年行政真係好有問題,9月頭嗰陣時仲

原帖由 siukao 於 13-11-21 發表
學校今年行政真係好有問題,9月頭嗰陣時仲未正式招生,但係接電話個職員叫我可以寄去,佢哋會keep住D form ...
咁多人排隊想入佢間學校,你仲問東問西, 睬你都傻啦

我係第一批in, interview都係唔洗五分鐘完成,好快,但我又唔覺得好求其,其實係個人觀感問題,不過我都覺得學校應該一次過出offer比較公平d.

我8月中打去問幾時可申請, 聽電話個人答, 而家可寄來, 或9月寄都得, 佢地係11月面試既, 咁我就8月尾寄去, 我頭一批in, 11月1日仲請假同阿仔去in, 我仔咩都做哂答哂, 仲幫隔離小朋友拍番好張椅, 都係後備生, 反而有d咩都冇答表現麻麻地既都有上午offer, 我都唔知呢間收生標準係咩

回覆:雪晴25 的帖子

可能是收表現一般既學生,講真, 我囡果日表現唔好, 唔肯坐櫈, 仲要坐我大脾添, 但指示都做到有80%,我估佢唔收呀! 但又收左喎!真係好難定佢收生標準呵〜

我有個中學同學喺幼稚園做架, 因為做左好多年, 佢地已經好識揀咩B啱佢地間學校架, 坐唔定唔會以為又好差喎

回覆 wy26law 的帖子

我同你一樣呀,我小朋友全程冇坐過,我先生叫佢坐大脾都唔坐,全程企,做到100%指令,先生出黎時話佢做晒所有指令,不過淨係唔坐,我地都以為唔得,因為總結之前既面試經驗,大部份幼稚園都鐘意小朋友坐定定,所以我好感恩收咗我小朋友,又一村真係好適合我呢個活潑好動既小朋友

其實我個囡又係, 一入到去想玩擺喺到玩具, 又成日周圍望, 坐坐下就企喺到做指令, 都做到九成以上, 係死都唔講自己咩名, 咁我間中都有引導個囡答問題, 我都以為得waiting

wynnlitheboo 發表於 13-11-21 13:53
我有個中學同學喺幼稚園做架, 因為做左好多年, 佢地已經好識揀咩B啱佢地間學校架, 坐唔定唔會以為又好差喎 ...

但我中學同學話我知、其實佢地㨂學生好簡單......
一半學生一半運數。

我都收到pm offer 但仲考慮中,因為一心要讀am亦有另一間am offer ,但我女超活躍所以我比夠想佢入又一村 ,,,,,點好好頭痛

引用:Quote:原帖由+穎芯媽媽+於+13-11-19+發表我

原帖由 wawa~~ 於 13-11-19 發表
去左都有個備取機會,可能你更好的選擇啦,我仲未有更好的選擇
我都冇去。。。。。點解我個女第二round .先有得in ??

回覆:cyan120 的帖子

又啱喎! 哈! 可能佢鍾意收坐唔定既小朋友呀!