用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村15/nov interview - 收生結果報到區
樓主: worldcat
go

又一村15/nov interview - 收生結果報到區 [複製鏈接]

回覆 wawa~~ 的帖子

有冇報其他幼稚園嗎?

咁灰? 我都未回家CHECK,等我仲專登請假去IN....

其實都記得2年前是先IN先收,第一批IN攞晒D AM位

回覆:穎芯媽媽 的帖子

有,但有offer的都是半日班,有的還是下午班,沒留位了, 現在阿女讀邨校n班,返得好開心,各方面都有進步, 這校很好了,但就是多b6同沒net。多b6都算啦, 但沒net好難接受,今年競爭大,如果要原校直升k1都勉強接受了。早知早幾年生bb好過, 哈哈

回覆:又一村15/nov interview 好多b6

其實你地幾時交表架??我係最後一日先交 。

引用:其實你地幾時交表架??我係最後一日先交+

原帖由 joethych0i 於 13-11-19 發表
其實你地幾時交表架??我係最後一日先交 。
我都好後期交, 二千幾人選擇約四百個學生, 又好難怪學校的安排, 唉…希望唔須要這學校offer的家長,可以早點放位出來

引用:Quote:原帖由+joethych0i+於+13-11-19+發表

原帖由 wawa~~ 於 13-11-19 發表
我都好後期交, 二千幾人選擇約四百個學生, 又好難怪學校的安排, 唉…希望唔須要這學校offer的家長,可以早點 ...
基督教中心同又一村,邊間較好啊

回覆:joethych0i 的帖子

我都唔知

今日都收到了...3月B IN全日...WAITING LIST~~全部都識答~~我估都係等第一輪D人唔要位先到我地~~唔太公平!

收四百幾個位咁多,須然校社大,但資源多分配嗎?

我見有些mama對in既時間同result有點不快,所以有感而發,希望大家睇完會有點釋懷. 本人已獲offer而這間亦是我最心儀的一間k1,因為經歷過搵n班既失敗,我係今年年頭已經上網搵定自己心儀學校,再去查問學校會在甚麼時候開始接受k1報名,當報名期一到就即刻download form並且翌日寄出,當然我是頭一批in同知result既一群.

當未in時睇到報導話好多人申請,我確實有點緊張,覺得都係陪跑多,亦覺得學校分批in好正常(因為申請者眾多),如這間校係mama心儀既,我想都會同我一樣密切留意報名日期,並希望獲得頭一輪in,而大機會取得offer d,而後期申請者,我想他們對這間都不是太心儀,只是用黎做back-up吧. 如後者獲offer多於前者,又何以見得對前者fair.

回覆 ak_twinsbaby 的帖子

UM, 我都係因為心儀, 所以成日昅住, 我好似係八月中至尾寄出的, 所以都係第一批IN

tkwc9  mee too  發表於 13-11-20 06:52

我九月頭寄,都係第二批……

這間也是我心儀的, 所以八月頭已寄出報名表, 但一直也收不到面試信, 我打電話去問, 佢地話11月13日前收唔到先再查詢... 結果安排在11月15日in, 我申請上午, 但佢將我分咗下午班, 我估第一批已取所有上午offer, 所以最終我都無去到.

回覆:ak_twinsbaby 的帖子

同意你講,但仍未能釋懷,原因係我覺得學校安排本來就唔太妥當,既然set得11月2日截止,就應該收晒表先開始面試,又或者一開始就跟收表先後次序安排面試次序,既然見唔晒,大可以安排早啲截止。我明白交表先代表誠意分,但睇呢度啲jm講,似乎又唔係早交表有著數,又或者學校睇張表填嘅嘢已經做左第一輪甄選。

我嘅諗法係,既然未到截止日期,都唔算遲報丫,眼見學校未截止已經收晒生,感覺唔公平,而且佢第二輪面試係安排喺第一輪交留位費之後,俾人感覺好似係收得你報名費點都要敷衍下你俾你黎玩下咁,仲要安排平日,好似故意要留難雙職父母,相信好多人見咁嘅情況都會放棄冇去,為左個後備位而請假好似好無謂。

我覺得學校如果有心搞好教學,呢啲收生程序改善下,會對間學校俾人嘅感覺良好啲,而家會覺得佢好混亂,變相會令我覺得,究竟佢處理學生事務會唔會都係咁

引用:回覆+wawa~~+的帖子 收四百幾個位咁多,須

原帖由 穎芯媽媽 於 13-11-19 發表

收四百幾個位咁多,須然校社大,但資源多分配嗎?
可以請新老師者,話之佢,又唔關我們事

備取生……:;pppp:

我都係好遲交form, 11月15日in,  我首選am, 不過都有剔pm都要, 今日收信有pm offer

我8月中寄啦, 都係15號in, 仲要因為去左旅行in唔到, 試過打電話&send email問佢可唔可以改時間, 佢話因為15號已經係interview既最last一日, 所以冇得改, 雖然又一村係我首選, 但同佢冇緣都冇辦法~
其實我表妹個女今年讀緊K1, 已經成日打聽知唔知邊日interview, 後尾收到風應該係1,2好, 已經避左1,2號出發去旅行, 但避無可避之下, 原來有第2批係15號, 雖然真係有d嬲嬲地, 但好彩之前協和有offer, 所以都算喇, 因為我剩係報左呢兩間~~

請問有無人收到am or full day offer? (第二輪面試)

跟本佢就唔係用先後次守交表已決定面試先後,有好多媽媽好早寄表都係in第二批!如果係對所有報名嘅小朋友公平的話,就應該面試完晒先出offer啦!
‹ 上一主題|下一主題