用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有人話中學先開谷?大家認同嗎?
go

有人話中學先開谷?大家認同嗎?

其實小女現只是考K1,不過由於而家既教育係需要由中學開始PLAN,所以想請教各位父母,你們認為對於一般既小朋友,由KINDER開始讀D所謂"谷"既KINDER,再上D"谷"既小學, 定係KINDER同小學都HAPPY HAPPY,去到中學先迫佢發力,邊種方法會好d?希望大家分享!!!thx!!!

真係乜野方法都有,亦沒有絕對。受得起谷的小朋友可以用谷的方法,但受唔起谷的,可能越谷越有反效果。

有人贏在起跑線卻輸在終點,有人輸在起跑線卻贏在終點,當然也會有贏在起跑線亦順利衝過終點。

讀書係一個漫長的任務,絕對不是捉象棋,一子錯就滿盤皆落索。中間還有空間讓你調較,撥亂反正。有沒有睇過奧運會的長跑賽事或者馬拉松,起跑不一定要第一,但有能力的總是跑在有利的位置,總不能太差吧,否則到發力想追也追不到就太遲。有能力谷的,我唔會反對谷少少,一發現有問題就要立即解決,成功有時除了靠艱苦奮鬥心都要有健康的身心才可以。

:verycold: :verycold: :verycold:

王國會長

anglelala 發表於 13-11-14 12:57
其實小女現只是考K1,不過由於而家既教育係需要由中學開始PLAN,所以想請教各位父母,你們認為對於一般既小朋 ...
因人而異, 都唔會有標準答案.

ohnono 發表於 13-11-14 17:19
真係乜野方法都有,亦沒有絕對。受得起谷的小朋友可以用谷的方法,但受唔起谷的,可能越谷越有反效果。

有 ...
多謝你的意見!
如果一個好有主見既小朋友是否早期,谷小小,幫佢打好個底,好D呢?因為佢大大下可能咩都吾肯比你谷

Yanamami  打好底都唔一定要“谷”的。不一定要非黑即白。中間仲有好多個唔同level。  發表於 13-11-14 20:33

回覆:有人話中學先開谷

我仔由幼兒園玩到宜家中學都仲玩緊

anglelala 發表於 13-11-14 17:40
多謝你的意見!
如果一個好有主見既小朋友是否早期,谷小小,幫佢打好個底,好D呢?因為佢大大下可能咩都吾肯比 ...
如果好有主見就更加應該早一點去打好個底。我同意好有主見的小朋友會好兩極的,一係會自動自覺去谷自己,一係唔會比你去谷。
:verycold: :verycold: :verycold:

我覺得K1~P3都可以愉快學習,但請注意happy唔等于乜都唔洗做,日日玩,日日睇電視。讀少功課、測考的學校,多出的時間去做運動,多閱讀都一樣有益健康啊。呢段時間要訓練自理力同讀書態度認真。到高小開始就要面對現實了,始終HK都是個求學求分數的地方。F1~2又是另一個honeymoon period,回回氣,為的是要走更難更遠的路。

joyjoyparent    發表於 13-11-14 23:39

醒目開學勳章 王國長老

回覆:有人話中學先開谷?大家認同嗎?

我女case:幼稚園愉快,小學繼續愉快(不惜放棄左間直升既傳統小學,因為我吾想咁早就打打殺殺),中學活動不過都要努力讀,邊有honeymoon,中二開學頭一星期已經兩個test。都中學lor跑下都好,始終要面對公開試。佢仍然work hard play hard。不過留意近年學校競爭越黎越激,太hea的話要考慮升小點算、升中又點算。如果好彩入到龍校就死少好多細胞

引用:我女case:幼稚園愉快,小學繼續愉快(不惜

原帖由 Charlotte_mom 於 13-11-14 發表
我女case:幼稚園愉快,小學繼續愉快(不惜放棄左間直升既傳統小學,因為我吾想咁早就打打殺殺),中學活動 ...
吾好講小學,中學呀!我考K1已經死好多细胞

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-11-14+

原帖由 anglelala 於 13-11-14 發表
吾好講小學,中學呀!我考K1已經死好多细胞
係呀而家好激!

回覆:有人話中學先開谷?大家認同嗎?

張五常好似叫自己個仔大學先谷,唔知他公子在港定外國讀呢?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-11-14 23:34
張五常好似叫自己個仔大學先谷,唔知他公子在港定外國讀呢?
好似外國讀醫科。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 13-11-14 20:29
我覺得K1~P3都可以愉快學習,但請注意happy唔等于乜都唔洗做,日日玩,日日睇電視。讀少功課、測考的學校, ...
最遲中三下學期要踩油 ....

ivantissue  已踩緊。  發表於 13-11-15 10:46
Yanamami  但上學期都要有心理上調適,準備進入狀態。  發表於 13-11-15 08:14
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:Yanamami+發表於+13-11-14+20:29+我

原帖由 ANChan59 於 13-11-15 發表
黎吾黎得切?

anglelala 發表於 13-11-15 01:02
黎吾黎得切?
所以我話最遲!男仔始終遅開䆻。

谷有唔同既程度, 個人認為最好由一年級就開始, 續年增加, 個底打得唔好, 上到中學就會好辛苦追.

引用:Quote:Yanamami+發表於+13-11-14+20:29+我

原帖由 ANChan59 於 13-11-15 發表
可以踩得切?中三上學期要出力了,怕影響選科,十四歲男仔仲係無目標,hea爆,我個已s2,小學科科唔洗出力八九十分,現在某些科得廿几分,仲唔只一科,s1時寄望升班,s2也是一樣
但底子又不是太關事,我也以為他小學英文底差,普通屋村小學,程度低,但事實又不是,升中後英文及Maths水平可以在班內維持中上,小學階段學校同家長未谷過,中學上b1才谷,有點辛苦,但起碼有過快樂時光,初小程度深過高小,家長學生也超辛苦,成績差失信心,但可能轉適合他的學校已是精英了

回覆:有人話中學先開谷

其他科可以唔谷,但中英文一定要自小培養

connielam  agree.自少要培養閱讀的興趣及習慣,打好語文基礎.  發表於 13-11-26 13:48
Yanamami  Yes,語文要長時間浸。  發表於 13-11-15 08:16

引用:其他科可以唔谷,但中英文一定要自小培養 +

原帖由 longlokma 於 13-11-15 發表
其他科可以唔谷,但中英文一定要自小培養
是否由幼稚園已要開始?

connielam  6個月已經可以開始閱讀.  發表於 13-11-26 13:49