用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Speech Delay
go

[讀障] Speech Delay [複製鏈接]

請問各位, 怎樣界定speech delay?

之前一歲向健康院護士話我個B明指令亦做到, 但講野就話唔得, 兩歲再去check.
而家兩歲零幾日講到以下:-

' hello, hiya, apple, bus, bye, how are you, thank you, 謝謝, 香蕉, 哥哥, 姐姐, 爸爸, 媽媽, 媽咪,痀屎, 車車, bibu, 公公, 爺爺, 叔叔, 坐, 街街, 書書, 魚, 粥粥, 包包, 橙, 鞋, 唔得, 唔好, 兒歌, 熊貓, 貓貓, 狗, 汪汪, 奇異果, sorry, lemon ,梨, 水水, 匙羹, 叉, 杯, 奶奶, 粥粥, 抱抱, 菜, ok, 錶, 兔, orange, BB, Baby, 揸車, 開車, strawberry, 船, 出去, 積go (係指lego)"

係唔係唔合格呢?
我而家應該點做? 因為要到12月中先返健康院.

Thanks !
   0    0    0    0

問清楚有冇其他問題,不知speech delay 政府排要幾耐,太耐就最好自費找其他機構幫忙,以免錯過黃金期。

c138 發表於 13-11-14 12:12
請問各位, 怎樣界定speech delay?

之前一歲向健康院護士話我個B明指令亦做到, 但講野就話唔得, 兩歲再去c ...

都識講唔少字喎! 但講得清晰嗎? 因為有冇Speech Delay要做一個言語全面評估先確定得到.

如果下一次都係去見健康院姑娘, 再轉介, 都要等一段時間. 如果想有個安心, 不如先在外面做一個言語發展評估, 睇吓評估後言語治療師點建議才考慮下一步點做. 當然要留意言語治療師嘅經驗與技巧啦!

回復 alexcmlam 的帖子

講得都清楚, 係有一兩個字有d音食左 E.g strawberry 讀成straw -ry.

謝謝兩位意見!!

回復 c138 的帖子

Google 一下應不難找到language development milestones. My memoery is a bit vague, 兩歳應可說些雙字詞語(i forgot the exact term for them), 坐車,食橙,去街。叻的可說一些短句子,eg, 我要食橙。
Lang development 是跟聽說讀寫這order,  speech delay could mean some form of learning difficulties later on 所以不要輕視,但暫時不須太緊張,睇下姑娘點講先。
‹ 上一主題|下一主題