用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇邊D中中可以推介呢?
樓主: simsim
go

有冇邊D中中可以推介呢? [複製鏈接]

ha8mo 發表於 13-12-19 09:25
九真唔係已變英中嗎?

九龍真光中學

Kowloon True Light Middle School

地址:

九龍沙福道真光里1號

2014/2015 學年擬開設科目
中一至中三

以中文為教學語言 :

中國語文、中史、視覺藝術、宗教、通識、體育、音樂、普通話

以英文為教學語言 :

英國語文、科學、地理

按班別/組別訂定教學語言/校本課程 :

數學、歷史、電腦、家政

英中 -  真光女書院

True Light Girls' College

地址:

九龍窩打老道54號A

2014/2015 學年擬開設科目
中一至中三

以中文為教學語言 :

中國語文、中國歷史、宗教教育、通識教育、生活教育、普通話

以英文為教學語言 :

英國語文、數學、綜合科學(中一及中二)、物理(中三)、化學(中三)、生物(中三)、商業及經濟(中三)、歷史、地理、電腦、音樂、體育、家政、視覺藝術

按班別/組別訂定教學語言/校本課程 :

-

回覆 simsim 的帖子

她邊一方面不適應英中生活? 她有焦慮有冇食薬? 識有人讀普通小學都患焦慮需要服藥, 所以我的意見是最好看醫生, 看看是否須要食藥, 或者食了薬, 有改善情緖, 不用𨍭校呢! 因轉校亦有其他適應問題.

引用:一直以來都覺得亞女唔多適應英中生活,想揾

原帖由 simsim 於 13-11-13 發表
一直以來都覺得亞女唔多適應英中生活,想揾下資料,可以幫下忙嗎?津貼、直資都冇緊要,thx!

...
培道中學幾好,不過係女校,好似有3班英文班。

回覆:有冇邊D中中可以推介呢?

思前想後幾個月,我都係想同佢轉,有個新環境、新開始可能好D!如果重讀中二,有冇邊Dband2學校可以推介下?
另有冇人知又一村香島如何?

回覆:simsim 的帖子

‹ 上一主題|下一主題