用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇邊D中中可以推介呢?
go

有冇邊D中中可以推介呢?

一直以來都覺得亞女唔多適應英中生活,想揾下資料,可以幫下忙嗎?津貼、直資都冇緊要,thx!

你想插班?

回覆:有冇邊D中中可以推介呢?

係呀!亞女係英中中二,不過好似不太適應,考慮中。。。

smallfoothk  聖母院書院(土瓜灣)  發表於 13-11-14 21:29

引用:係呀!亞女係英中中二,不過好似不太適應,

原帖由 simsim 於 13-11-13 發表
係呀!亞女係英中中二,不過好似不太適應,考慮中。。。
請問係band幾?同埋邊區?

亞女呢家間係B1,九龍城區

回復 simsim 的帖子

是否成績跟唔上或耆學習態度有問題?? 有冇嚐試請專人補習較差科目? 有冇諗過如果轉校阿囡要重新適應新環境, 都會影響學業. 當然這只是我個人想法.

引用:回復+simsim+的帖子 是否成績跟唔上或耆學

原帖由 Sasaalan 於 13-11-14 發表
回復 simsim 的帖子

是否成績跟唔上或耆學習態度有問題?? 有冇嚐試請專人補習較差科目? 有冇諗過如果轉校 ...
我都覺得轉校不是1個好方法,中二啫,还有得追,問問各科老師應該怎樣温習,你轉得來中三又选科,而且說實話,band1讀得成绩不好,好些的Band2都不1定收,Band2尾那些又要考慮下校風,直資都是英文多的啦.

Sasaalan  對呀!  發表於 13-11-14 17:09

多謝各位意見,我都係考慮緊啫!仍在摸索間!我女個case幾煩,佢從小有焦慮症,到中一就變咗抑鬱,舊年好辛苦捱過,但今年可能因為舊年hea老師都唔敢迫,所以學習態度唔多好,佢自己話全部英文好有壓力,所以我先諗下啫!其實佢自己都唔想轉,不過我唔想佢再百上加斤,做亞媽有時都好矛盾,我都唔知點樣先叫對佢最好!本來以為小學為佢選咗間有直屬嘅,可以冇後顧之憂,點知又會有另外嘅問題!不過都好多謝大家畀個空間我發洩下!

引用:多謝各位意見,我都係考慮緊啫!仍在摸索間

原帖由 simsim 於 13-11-14 發表
多謝各位意見,我都係考慮緊啫!仍在摸索間!我女個case幾煩,佢從小有焦慮症,到中一就變咗抑鬱,舊年好辛 ...
媽媽,加油,你女的情况真是要趁早解決,我覺得轉好的了,越上越多读书壓力.加油,

會否捒一些都是BAND1校, 而又無咁谷的BAND1C地區中學呢?? 都是全英的, 但英文程度不會太深的.
朋友的小朋友都是不可有太大壓力的,  在沒壓力下, 她自己會讀.

simsim 發表於 13-11-14 20:51
多謝各位意見,我都係考慮緊啫!仍在摸索間!我女個case幾煩,佢從小有焦慮症,到中一就變咗抑鬱,舊年好辛 ...

我都有朋友既囡早兩年有抑鬱症, 屋企人好緊張, 不過佢是在B3學校, 學習冇壓力, 食左幾個月藥沒事了!!
明白你心情, 始於健康最重要, 多同囡囡傾下, 了解下佢需要甚麼!

回覆:黃巴士 的帖子

想請教你朋友嘅小朋友響邊間學校?

simsim 發表於 13-11-13 19:01
一直以來都覺得亞女唔多適應英中生活,想揾下資料,可以幫下忙嗎?津貼、直資都冇緊要,thx!

...

或直接向 九龍真光、胡兆熾, 深水埗匯基 和 唐乃勤 查詢

yr daughter from heep yunn school ??

B1生在初中遇到學習困難,首先應該把問題搞清楚,是學習“理科”相關學科出現不適應?還是你說的英語學習問題?你要搞清楚她是文科的才料還是理科的才料。
日後中六的文憑試,四個必修科是中英數和通識,不少B1學校的通識科都以中文作答,你可跟學校了解一下。另外,數學科以英文作答根本影響不大,它只需要簡單的英語。最後,其他的選修科,學生可以根據自己的特長和缺點,到時作出適當的迴避。
所以對於初中生,把握好英文和數學就可以了。如果這兩科不行,去到那裡都一樣,不如趕快找補習老師救亡,才是正道。不要忘記,大概有一半的B1學生會在文憑試里被淘汰啊。

回覆:simsim 的帖子

如果有抑鬱,識朋友會唔會困難,唔係轉校又會帶來其他問題。同埋其實真係想轉都應該同班主任傾,佢地都會熟學校,真係走到呢一步信學校都係一個選擇

剛聽過講座,原來抑鬱症比焦慮症嚴重,會有自殺傾向…。樓主,我相信最清楚女兒情況只有你,如果要消除女兒壓力要轉校,就轉啦,或者問下醫生意見。真的是始終健康最重要。加油!

同中學老師有冇溝通過?
或許學校可幫忙哩!

多謝各位嘅意見,我女其實都算要面同唔輸得,小學時佢真係唔錯,但唔知係咪個病搞到。。。呢家唯有唔太迫佢,畀佢留低再試下先!

回覆:ppchan168 的帖子

有咩方法可針對成績,令佢有改善?佢明顯理科較弱,可以點搞?