用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 多倫多 - Bond International College
go

多倫多 - Bond International College [複製鏈接]

想安排小朋友出年過去讀G7
agent 介紹呢間
請問有無人知道呢間好唔好
thanks

8    0    0    0
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

我去好多留學展都見到這間,亦好多Agent介紹,學費唔貴和比較易入。但我就唔會揀這類學校,太多中國留學生,想操英文較難,好商業,環境唔太理想。如果G11-12過去讀兩年,駁入大學就冇所謂,如果過去譆G7咁細,最好揾間質素好D的,但好賃素的私校比較貴,但照顧好D,似英國的寄宿學校。如有興趣找優賃私立寄宿中學可以揀CAIS的學校,不過D Agent好少做這類學校,要自己去apply。可看看以下:

http://boardingschools.ca/school-finder/
http://www.topprivateschools.ca/top25.asp

cheng4b  你都做左好多功課   發表於 13-11-19 22:23

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

香港的加拿大國際學校是非常難入的,就算有加籍護照都要排好長的waiting list,如果無加籍就更加不用想了,你可以去國際學校嗰邊問下JM的情况。加拿大Public school 質數都好好,至少唔會係學店,但係無寄宿要住homestay,又唔知當地家庭質數好不好,又怕放學後無王管。Grade 7咁細你放心掉低佢一個人在那邊嗎?除非你有信得過的至親好友幫你睇住,或媽媽飛埋過去陪讀。如果唔係,最好遲d先去讀high school 或大學。

多謝咁多位意見

等我講多少少資料等大家比D 意見我
我地全家都唔係公民
計劃安排小朋友出年過去讀G7
到時準備我會陪埋佢一齊喺多倫多
大前年/去年已試過返2間私校嘅summer camp
下月x'mas 會去其中1間做assessment
有朋友就好似vf_mom 咁講
話加拿大公校嘅質數都好好
但我地唔知邊間公校好之餘又收海外生
所以去問agent
我地到時會租condo 先
安定好會準備買屋
會target 住markham/richmond hill
其實點樣可以知道邊間公校好唔好/收唔收海外生
thanks

cheng4b  你家的小朋友, 是男孩嗎?  發表於 13-11-19 07:49

talent2000 發表於 13-11-18 04:13
本地人無人會讀呢間,係外來生讀多。自己send email 去public school or private school 問一下,佢哋也會 ...

之前已send 左幾間私校問過
但無人覆
依家將會做assessment 嗰間都係朋友幫我直接去學校問

cheng4b 發表於 13-11-18 09:42
外國人讀加國public school, 學費升左好多, 以多倫多的約克區為例, grade 9 to 12是每年CAD13750, grade 1  ...

我想知多D 關於Columbia
因有朋友同我老公講話好好
麻煩晒

cheng4b 發表於 13-11-18 14:16
噢, 忘了說, 你點擊學校的名字, 可以看到更多資料.
譬如說 : Bayview Secondary,  看排名可以看到這間學校 ...

麻煩晒你
等我研究下先

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

yy13

原來你是打算全家人過去,咁當然是讀Public School好la, 學費平好多,設備和質數都有保證。以我所知,國際學生是不用跟居住地區的。其中Bayview Secondary, Markham High 及Richmond High 的ranking 都好高(根據Fraser Institute),但中國人好多,因為中國學生學術成績比較高,所以學校的ranking都較高,但學英文可能有阻礙。我囡囡的小學同學移民了去Toronto,讀Bayview Secondary, 成日群埋d中國學生,現在普通話好流利,但英文就吾知。如果係我,我會揀d ranking無咁高但多d本地人讀的學校。想知那些Public School收國際學生,可參考以下網:
http://www.tdsb.on.ca/AboutUs/In ... tionalStudents.aspx
http://yrdsb-international.ca/school_spaces.html

簽名被屏蔽

‹ 上一主題|下一主題