用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙區自行一問
樓主: lilysun123
go

黃大仙區自行一問

朋友女今年升中,乙部放聖母(唔清楚現在是不是band1c)第三入左。

引用:謝謝!如果乙1保棠,乙2德愛,會否太冒險!

原帖由 lilysun123 於 13-11-13 發表
謝謝!如果乙1保棠,乙2德愛,會否太冒險!
德愛第一,機會大

回覆:superccc 的帖子

聖母第三?請問佢乙一,二填什麼?

1)  何蔭棠
2)  協和

yukimum 發表於 13-11-18 13:32
1)  何蔭棠
2)  協和

請問協和放第二都有機會嗎?

没有机会,所以跌左去第三志愿。

yukimum 發表於 13-11-18 13:38
没有机会,所以跌左去第三志愿。
如果是沒機會的話,勉強放協和第二不就是等如浪費了一個機會。我諗如果放德愛或者可立反為還有一線少少希望。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

真係好煩

回覆:黃大仙區自行一問

妳囡囡讀那間小學

回覆:黃大仙區自行一問

邊緣人。可立機會較大

lilysun123 發表於 13-11-18 17:42
真係好煩
我相信黃大仙區除了band 1頭的那一浸之外,其餘的級別有機會跟鄰近區域如官塘、九龍城、沙田等比較是偏低,若諗住跨區選校是沒有甚麼著數,起碼在排名次第時較吃虧,除非你肯降低少少要求。況且,我絕對唔讚成未選校就已經諗住叩門,這樣會影響你真係揀選到一間好而合適的學校。從另一個角度來看,對不是有極好成績的同學來說,叩門跟本上是極其困難的事,機會仍是細的。
因此自行時選一間較有把握的作保險,希望可以提早脫離大抽獎還是值得考慮。如果是區內band 1尾的成績,或可以考慮可立或選一間九龍城區band 2頭的學校,例如九真或成績一點也不差的培道。自行並不讚成選旅港,因為旅港是區內band 1中同學的熱選,雖有全in的機會,但絕不容易成功,何況叩門就更加渺茫。如果唔願意選九龍城區band 2頭學校的,可以考慮此區的聖家,但要小心,聖家除了會寧收錄直屬小學的同學也不願收外來生收得太濫之外,對於外來的同學要求較高,我諗要band 1成績的同學才算是較穩陣。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:carmenshek 的帖子

採x旁邊個間,其實最想何棠,但上年學校派得好差,又吾係保良局小學,乙一吾多敢搏!

是否應,自行一及甲一何棠,乙一德愛,之後再扣門何棠!

978212  band1中一般协和或者何棠第一,德愛第二,band1尾可立或者何棠第一,德愛第二,比較正路。  發表於 13-11-19 09:24

回復 lilysun123 的帖子

我囡都係讀呢間, 舊年派位真係麻麻, 只有77個入到band 1學校, 我都好擔心今年唔知會點.上星期參觀過可立, 但真係一點也不容易入啊!

黃金屋  77個都叫麻麻,全級有多少學生。  發表於 13-12-3 10:24

回復 lilysun123 的帖子

舊年何棠校長已經表明唔接受黃大仙區的學生叩門, 所以你要認真考慮一下

回覆:HelloKitty 的帖子

我舊年都有去何棠的講坐,可能我無聴清楚,只聽倒自行一定要選佢才有得到扣門!

回覆 lilysun123 的帖子

舊年何棠校長話如果黃大仙的學生已獲派黃大仙的中學, 就不接受其叩門.但今年我無聽, 唔知今年是否會改

其實你自行都可以考慮觀塘的梁式芝

回覆:HelloKitty 的帖子

謝!

醒目開學勳章

引用:我舊年都有去何棠的講坐,可能我無聴清楚,

原帖由 lilysun123 於 13-11-19 發表
我舊年都有去何棠的講坐,可能我無聴清楚,只聽倒自行一定要選佢才有得到扣門!

...
中學校長係唔會知妳揀佢第幾志願嘅,除非妳自己爆或小學校長爆。

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

引用:Quote:原帖由+lilysun123+於+13-11-19+發表

原帖由 Giant 於 13-11-20 發表
中學校長係唔會知妳揀佢第幾志願嘅,除非妳自己爆或小學校長爆。
保棠並不接受任何扣門。 我舊年去註冊時,校務處貼左告示。

引用:採x旁邊個間,其實最想何棠,但上年學校派得

原帖由 lilysun123 於 13-11-19 發表
採x旁邊個間,其實最想何棠,但上年學校派得好差,又吾係保良局小學,乙一吾多敢搏!

是否應,自行一及甲一 ...
彩頤???