用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一中文比較差,吾識閱讀理解、做句、、、 ...
樓主: ic07
go

小一中文比較差,吾識閱讀理解、做句、、、

回覆:小一中文比較差,吾識閱讀理解、做句、、、

回基本!看書!

引用:Quote:ic07+發表於+13-11-12+23:06+吾知點

原帖由 chunsamyuen 於 13-11-13 發表
昨天造句:

1) 圓圓的月亮像_______________(我囝作了: 像球體)
Sorry 笑左

回覆:ic07 的帖子

做下練習

回覆:小一中文比較差,吾識閱讀理解、做句、、、

chunsamyuen 發表於 13-11-13 09:27
昨天造句:

1) 圓圓的月亮像_______________(我囝作了: 像球體)
d小一題目都唔算難呀!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

隨時隨地的學習

**你小朋友好creative wor, 我都笑左**

Hi all,
我仔現小一, 中文差 閱讀理解完全吾識, 一時照抄都抄錯; 作句/組句都只是左右搬下加小小......我見到都頭暈!!
測驗肥左, 現在上學期期中考都係無希望了! 明白中文非一朝可達,  最慘我仔吾肯認字, 只看公仔... 我頭疼中呢!
學校勁多功課, 日日坐在旁遂個字解佢听先做到功課, 幾時先可放手???

睇左大家既意見...好有共鳴,
我都明白語言上唔係一朝一夕既事,
一定要多練習實踐先會有效,
我仔而家剛小一都有大家個問題,
幼稚園時係OK架, 認字快, 寫字又靚,
都好ENJOY中文,
唉....上到小一, 英數反而KEEP到,
係中文就差D....
閱讀理解全軍覆沒, LISTENING & 講故事都唔太掂,
因而影響埋常識科, 本身係識, 因為唔識寫D字就亂寫....

大家一齊努力