用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一中文比較差,吾識閱讀理解、做句、、、 ...
go

小一中文比較差,吾識閱讀理解、做句、、、 [複製鏈接]

吾知點解,明明吾太差的中文,遇到難詞語、句子,就全部吾識得答

7    0    0    0

引用:吾知點解,明明吾太差的中文,遇到難詞語、

原帖由 ic07 於 13-11-12 發表
吾知點解,明明吾太差的中文,遇到難詞語、句子,就全部吾識得答

...
請教   謝!

簽名被屏蔽

引用:Quote:ic07+發表於+13-11-12+23:06+吾知點

原帖由 chunsamyuen 於 13-11-13 發表
昨天造句:

1) 圓圓的月亮像_______________(我囝作了: 像球體)
好有新意!  照讚阿仔,不过叫他再作多兩句不要用××體的,叫他另外联想其他事物

chunsamyuen  最後作了1)西瓜   2)棉花  發表於 13-11-13 09:39

我個女都有呢個問題, 幼稚園果時老師話佢中文好的, 因為佢認字快, 但係到小一, 遇到閱讀理解就麻煩了, 剛剛期中考, 雖然唔係太差, 但係全部錯閱讀理解,
所以都不容視, 因為題目只會越來越難
依家唯有叫佢睇多D書, 但係佢自己睇書, 跟本就係走馬看花, 我要返工, 好難有時間陪佢睇, 只可以幫佢睇下學校功課

引用:Quote:ic07+發表於+13-11-12+23:06+吾知點

昨天造句:

1) 圓圓的月亮像_______________(我囝作了: 像球體)
唔好意思,笑咗!我覺得答得好可愛呀!同我個有得揮!

同小朋友一起讀書 / 課外書 / 報紙上較短的新聞, 廣告, 讓他口頭覆述 / 解釋詞語 / 用詞語作句, 口頭做完, 又叫佢係你手心寫下, 先不用太緊張考試形式, 因為越來越多小朋友不喜歡中文, 別要讓他怕難, 因為學好中文比學好英文難n倍

回覆:edith208 的帖子

講得好!要中文好好似無捷徑!只怕一路看書、一路教得深,追也追不上。有有效的快D 方法嗎?

回覆:ic07 的帖子

有些東西欲速則不達!

引用:講得好!要中文好好似無捷徑!只怕一路看書

原帖由 ic07 於 13-11-13 發表
講得好!要中文好好似無捷徑!只怕一路看書、一路教得深,追也追不上。有有效的快D 方法嗎?

...
狂做補充練習、背了裏面的句子例子(可以運用於測驗考試時造句及作文),及日日叫他寫短短日記,以上的方法對初小是有幫助。但同一時間你要他 keep 住閱讀,對高小及中學有幇助。

昨天造句:

都叫完整。

我豬囡都係造句聆聽失分

ic07 發表於 13-11-13 15:50

...
同意Skkeung, 要語文好,都係多閱讀,做補充要看小孩受唔受,有反效果令小孩抗拒就無謂。現只是小一,我會建議只要合格,暫時放下分數。in the short term, 現階段應不離時間地點人物事情,可從這方面訓練小孩。

醒目開學勳章 王國長老

我仔閱讀好叻, 我完全唔需要擔心閱讀理解

作文就大鑊, 創作力零旦(自閉仔, 唔識老作), 唯有有時玩住作, 出街見到有舊車扁左既旦糕, 兩母子發神經作首詩佢歎.....啊, 看那可憐的旦糕啊.....阿仔, 整個擬人法黎睇下............我仔就會作..........睡在路上喊救命啊..........

欲速則不達, 慢慢黎啦, 課外書真係要睇架

醒目開學勳章

Ling0426 發表於 13-11-13 09:44
我個女都有呢個問題, 幼稚園果時老師話佢中文好的, 因為佢認字快, 但係到小一, 遇到閱讀理解就麻煩了, 剛剛 ...

我個囡舊年小一上學期都有同樣問題, 一篇閱讀理解基本上D字係識既, 除左兩三個, 但夾埋就係唔明, 一有少少唔明就覺得唔識唔肯去諗答案, 所以上學期中文唔合格, 之後同佢做閱讀理解練習, 見到常用詞語就抄低, 解釋佢聽, 每隔一兩日又拎番出黎問下佢, 練習其實唔係做得好多, 一個星期只係三篇左右, 再加埋睇書, 但一個學期己經進步好多, 不過造句仍然唔得.

上學期期中考, 閱讀理解呢part錯晒, 佢都知佢閱讀理解係最差, 今天中評, 其中一part是閱讀理解, 今早一起身第一句就話好驚閱讀理解唔識, 我唯有安慰佢, 唔洗驚, 當做練習啦!

都唔知有咩方法幫到佢呢?

如何教她理解比喻及擬人法,教來教去都佢都唔明...有咩方法呀?

醒目開學勳章 王國長老

shankybb 發表於 13-11-14 13:02
如何教她理解比喻及擬人法,教來教去都佢都唔明...有咩方法呀?

試下用下我個遊戲方法, 誇張D都好, 開心就笑下自然有計仔, 有時對住張紙個腦已經實左

不知這是否與幼稚園時老師教中文的方法有關,可以說說你們的子女都來自哪些幼稚園嗎?
‹ 上一主題|下一主題