用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信幼稚園 2014 - 15 德信幼稚園k1揮手區
樓主: Rabe1013
go

2014 - 15 德信幼稚園k1揮手區   [複製鏈接]

回覆:2014 - 15 德信幼稚園k1揮手區

Pm offer
有冇人搭青衣校車

嘉年華係咪明年?

回覆:popeyemuimui 的帖子

明天下午12:30開始,記得帶遊戲券!

引用:今日,大家會去嘉年华嗎?+是不是不一定是

回覆:carminema 的帖子

今日去嘉年華,向老師求証,她說德小會收番70-80%德幼學生。大家可以鬆一口氣啦 !老師仲透露,內地學生比例佔好少 !

elainetong616    發表於 13-11-19 11:20

引用:係咪好多學生參與嘉年華會?

原帖由 ipadress 於 13-11-17 發表
係咪好多學生參與嘉年華會?
好多人 ! 人頭湧湧 ! 主要見到德小的哥哥們,童軍等,清一色男仔 ,跑來跑去,大部分都正正經經的。 我兒子太細,兩歲半,玩唔到,因太多人排隊。

我個仔都兩嵗多d,德信小師兄好耐心教阿仔點玩(其實阿仔只係掛住玩架車),跟住玩波波,佢地見阿仔仲係小B,幫佢一齊贏!跟住我問老公,覺得D小朋友點,佢話佢地衣著都好樸素,講野對答有禮貌又唔怯場,都幾乖(男校出生睇返男校生)都希望阿仔係到成長

回覆:godbless12 的帖子

老師話,k2會同大家講詳情喎 ! 我所理解, 程序上,其實要經大抽獎,但有經驗的家長話,如你選校時,填報1-1-1的話,仍然抽唔中,就叩門,學校會視乎你選校誠意而優先考慮番你。如有錯誤理解,請各位家長指正 !

引用:回復+nzmama+的帖子 Very+Happy+see+that+

原帖由 mammyleung 於 13-11-14 發表
回復 nzmama 的帖子

Very Happy see that 德信幼稚園k1揮手區!
我仔仔今年讀德幼K1, 如果可以係幼稚園一欖加德幼就好喇!

引用:Quote:原帖由+mammyleung+於+13-11-14+發表

原帖由 ~瑤瑤~ 於 13-11-18 發表
仍然等緊[國務專員]新增德信幼稚園於幼稚園一覽中。

引用:老師話,k2會同大家講詳情喎+!+我所理解,

原帖由 cmlam12 於 13-11-18 發表
老師話,k2會同大家講詳情喎 ! 我所理解, 程序上,其實要經大抽獎,但有經驗的家長話,如你選校時,填報1 ...
我理解也是計分和大抽獎!

其實佢小學係一間津貼學校,同其他津校無分別,都係有自行收生(即係計分制)--大抽獎--叩門;如學生讀德幼就優先考慮
佢唔係龍校,所以唔會100%直升
我自己就喜歡佢既校風,教育理念以小孩自理,著重德行(因小朋友通常都聽老師話)又有學卷,課程適中;如果要深既就要讀私校,因課程唔由政府control
呢D都係個人意見,希望大家揾到啱自己小朋友既學校

引用:Quote:原帖由+mammyleung+於+13-11-14+發表

原帖由 ~瑤瑤~ 於 13-11-18 發表
請問你, 德幼教學方式是否傳統?還是活動教學呢?英文程度如何? 老師是否較嚴呢? 小朋友番學開心愉快嗎?謝謝你 !

回覆:mammyleung 的帖子

太好了,如有個平台,交流學校資訊真好 !大家努力傾談啦 !

cmlam12 發表於 13-11-19 09:05
請問你, 德幼教學方式是否傳統?還是活動教學呢?英文程度如何? 老師是否較嚴呢? 小朋友番學開心愉快嗎 ...

係活動教學, 係班房設有唔同區域(例如模擬區玩煮飯仔) 比小朋友玩, 有時仲會去其他班房唔同區域玩。
英文程度就應該算淺, 所以我都諗緊要唔要比阿仔出去學英文, 但因為我仔姐姐湊, 講同聽英文唔係問題, 而學校又有PHONICS, 所以諗緊。

老師比較成熟, 但好NICE, 我仔話返學好開心。

~瑤瑤~ 發表於 13-11-19 13:18
係活動教學, 係班房設有唔同區域(例如模擬區玩煮飯仔) 比小朋友玩, 有時仲會去其他班房唔同區域玩。
英文 ...

謝謝你的分享! 小朋友開心上學是好重要的!
我們只是顧慮, 像德幼這歷史悠久的幼稚園,
加上面試當日所見, 以成熟型老師居多,
便令我們略有猶疑而已,
相比一些沒學券的幼稚園,
老師好年青, 像好有活力似的!

至於英文, 德幼k1 沒有net,
相信在對話方面,
我們需要想想其他辦法!

謝謝!

回覆:cmlam12 的帖子

班主話K1有net, 一星期一次,叫Ms Amanda 期他時段班主任教。
另外如St Catherine , 根德園一線老牌幼稚園,老師同德信一樣,成熟佔半,age 40-50多左右都有。這些老師才是寶!

‹ 上一主題|下一主題