用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信幼稚園 2014 - 15 德信幼稚園k1揮手區
樓主: Rabe1013
go

2014 - 15 德信幼稚園k1揮手區   [複製鏈接]

mmmio 發表於 13-11-21 21:58
唔洗太擔心喇,我都係聽其他家長講,試左真係接受唔到咪唔搭囉。

其實校長有講過有一個校車ee 講野係大聲左d, 但只係大聲, 不是罵人, 叫家長不要怕

回覆 cmlam12 的帖子

1. 德小在自行收生階段,
請問會收多少位德幼學生呢?
這階段,
是本區油尖旺的學生,
是否有優先呢?

德小小一有4班,學位總數約120個,
60個自行分配學位,其餘60個大抽獎

,但德幼K3上下午校已經有約140學生,
但要扣除女生及不打算升德小學生,因
為部分家長不太喜歡純男校,全港所有
其它區既幼園K3學生都可以申請,所以
無所謂優先,但有一套計分方法。

2. 大抽獎階段,
如又有報考其他直資/ 私小,
是否同一時間知道取錄結果呢?
由於此版係講幼稚園,其它關於小一入學資料,請自己看以下資料。

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2014_leaflet_tc.pdf

3. 叩門位, 德小又有多少呢?
叩門位可能係等到自行分配學位及大抽獎後有空位先有機,無人知情況。

se6b03 發表於 13-11-22 18:03

謝謝你的回覆!
等我惡補一下小一入學資料.

原本升小一,
對我來說是遙遠的事,
畢竟孩子明年才入讀德幼,
但當有幸獲得取錄時,
就好想一併了解德信的關連小學, 中學了.

謝謝你的講解!

引用:Quote:se6b03+發表於+13-11-22+18:03+回覆+

引用:+本帖最後由+se6b03+於+13-11-22+18:05+編

原帖由 se6b03 於 13-11-22 發表

吾該媽媽分享,因為時常有媽媽問德幼德小一條龍問題,今次再有媽媽解釋清楚比大家知!

其實以前德小未轉全日制以前真係可以收晒大部分德幼學生,
但自從轉左全日制之後,學額自然收縮,其它學校轉全日制後
會有新千禧校舍,但可能油尖旺區缺地,政府批比德小既新校
舍地離開左油尖31校網,學校拒絕左,只有繼續用舊校舍,擴
充比較難,加上最近幾年競爭比較大,所以德幼升德小相比以往
係難左。

睇下今年德小新既郭校長上場有冇新作為,如果可以同政府傾掂數
批地起新舍,咁對我地德幼既家長絕對會係好消息,反正到現在到
K3都仲有時間。

引用:+本帖最後由+se6b03+於+13-11-22+18:05+編

原帖由 se6b03 於 13-11-22 發表

叩門位德小校長講過,最多6個位!

引用:Quote:mmmio+發表於+13-11-21+21:58+唔洗太

原帖由 mammyleung 於 13-11-22 發表
其實校長有講過有一個校車ee 講野係大聲左d, 但只係大聲, 不是罵人, 叫家長不要怕 ...
老實講,校長梗係咁講喇,唔通話俾家長知啲姨姨態度好差咩姨姨又唔係學校請嘅,學校控制唔到。
加上學校近地鐵站,交通方便(好多學生都家長接),果區車多(易塞車),其實無乜校車公司肯接黎做。
只有家長們自己接觸過啲姨姨就知啲姨姨係大聲定惡定無禮貌了,我們外人不能下定論
申利:我仔並無搭校車。

引用:first+come+first+service?

原帖由 ipadress 於 13-11-23 發表
first come first service?
唔係!德小校長話會睇幾點:
1,睇你夠唔夠誠意(1-1-1)
2,如果係德幼學生,便會問德幼該學生校內表現
當然,面試表現也很重要喇!

回覆:ipadress 的帖子

我都係!

回覆 mammyleung 的帖子

德小係8:15響鐘, 全年一個時間~~~

請問會收多少位德幼學生呢?
這階段,
是本區油尖旺的學生,
是否有優先呢?

自行收生階段係計分的, 讀任何一間幼稚園都同一計法, 亦冇地區限制~

3. 叩門位, 德小又有多少呢?

叩門位沒有一定, 視乎當年的註冊人數, 學校有機會用留班位收叩門生, 德小有4班, 正常30人一班, 今年每班大致有32-33人~

請問大家註冊後幾時交學費, 因為爸爸去註冊, 唔記得晒d日子....我又心急想知.....
仔仔讀pm 班, 住黃埔, 要搭校車, 如果唔搭婆婆日日搭車都好辛苦....但d校車ee態度好似唔多得......煩惱中

回覆 popeyemuimui 的帖子

出年5月13至14日, 再帶相片登記, 之後4至5月會再寄信通知交書簿費等事宜。

唔該晒elainetong616
唔怪得咁多pm offer 原來老師話有兩班上午班, 三班下班
請問大家知唔知個教學模式係咩活動教學, 係咪無手冊, 要小朋友自己記得...

引用:唔該晒elainetong616唔怪得咁多pm+offer+原

原帖由 popeyemuimui 於 13-11-26 發表
唔該晒elainetong616
唔怪得咁多pm offer 原來老師話有兩班上午班, 三班下班
請問大家知唔知個教學模式係咩 ...
係活動教學,冇手冊。我仔而家K1,有嘢要帶返學有通告。但老師有講過,開始會同小朋友講有咩要帶返學,叫我哋習慣問小朋友,等佢地話返比我哋知。

‹ 上一主題|下一主題