用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 外國嘅月亮真係圓D咩?
go

外國嘅月亮真係圓D咩? [複製鏈接]

好多家長報學校時都會好注重教師係咪NET/外國人,但其實大家有無諗過佢地大部份可能只係雜牌軍,可能連一張幼教育證書都無?
我覺得好多學校就係睇準家長呢個心理,所以interview/open day就擺班外國人喺門口接待做勢。之後就可以當正自己係international school咁提高學費....當然,當中有D真係有質素嘅,但市場上濫竽充數嘅亦不少囉我覺得。
以上純粹有感而發,不喜勿插

2    0    0    0

回復 darichie 的帖子

我地小時已被港產英語老師的港式口音毒害不少,莫非仲要延伸到下一代?

回覆:外國嘅月亮真係圓D咩?

所以要選擇好幼稚園。

引用:好多家長報學校時都會好注重教師係咪NET/外

原帖由 darichie 於 13-11-12 發表
好多家長報學校時都會好注重教師係咪NET/外國人,但其實大家有無諗過佢地大部份可能只係雜牌軍,可能連一張 ...
認同,唔知你係唔係講緊某間幼稚園?

我囡學校開學不久會派通告介紹任教老師,學歷及來自國家,甚至教學年資都可以知道~^^ 這點我非常欣賞~

gracedolly 發表於 13-11-12 18:53
我囡學校開學不久會派通告介紹任教老師,學歷及來自國家,甚至教學年資都可以知道~^^ 這點我非常欣賞~ ...
我小朋友學校都係!所以揀學校/PG都要小心!

hoihoima 發表於 13-11-12 18:13
回復 darichie 的帖子

我地小時已被港產英語老師的港式口音毒害不少,莫非仲要延伸到下一代? ...
冇錯,我唔想我小朋友再學'good mor玲'、'good light'、wet住table'呢D!

回覆:darichie 的帖子

幼稚園的net 質素如何我唔知,不過中學時代接觸過的澳洲/印巴籍net, d 英文真係好難聽。所以,我唔會以net 為選校主因。

Net 唔一定有保證,我會同佢地講野,睇下囗音好唔好。

darichie  me too me too!  發表於 13-11-14 13:27

好多家長報學校時都會好注重教師係咪NET/外國人,但其實大家有無諗過佢地大部份可能只係雜牌軍,可能連一張 ...
我自己做過playgroup啲 admin,都知有啲net冇乜quali只識收錢,冇愛心,唔備課齋同學生吹水又一堂,學生遲一分鐘放學佢都要同我地claim返錢,不過當然唔係全部都係咁啦只係我係有接触過

真係要睇吓咩學校

正宗口音先學到phonics架,我大囡當年k2頭已經指出我將line讀成nine

引用:幼稚園的net+質素如何我唔知,不過中學時代

原帖由 Potato001 於 13-11-12 發表
幼稚園的net 質素如何我唔知,不過中學時代接觸過的澳洲/印巴籍net, d 英文真係好難聽。所以,我唔會以net  ...
同意
找D東歐人返黎分分鐘衰過港色英語!

引用:幼稚園的net+質素如何我唔知,不過中學時代

原帖由 Potato001 於 13-11-12 發表
幼稚園的net 質素如何我唔知,不過中學時代接觸過的澳洲/印巴籍net, d 英文真係好難聽。所以,我唔會以net  ...
同意
找D東歐人返黎分分鐘衰過港色英語!

只可以話,外國的鬼佬,鬼D。

回復 siuangel1 的帖子

無錯!你真聰明!

回復 gracedolly 的帖子

咁好好喎間學校真係!

回復 hoihoima 的帖子

Don't get me wrong. 我唔係反NET,亦唔係想貶低佢地嘅價值,我自己亦好著重兩文三語。
我只係想指出某D學校攞D"外國人"出嚟就扮國際學校,高收費。只係想提醒大家如果真係想小朋友學好英文,就最好多D了解NET嘅background and qualification,唔好比某D"學店"欺騙。

回復 Potato001 的帖子

係,澳洲音真係唔係人人聽得明。
‹ 上一主題|下一主題