用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生 vs 培正
樓主: 阿花兒
go

民生 vs 培正

回覆:民生 vs 培正

培正同民生唔同grade, 培正出勁多名人,諾貝爾獎得獎人都有,歸屬感大好多,民生只係普通band 1...

引用:Quote:原帖由+jhorizons+於+13-11-12+發表

原帖由 bingbingo 於 13-11-13 發表
今年第一年取消學券,英文課程也有所改革,再也不是那些 A for Apple, B for Boy. K1 英文 Phonics 功課一 ...
哇…都深喎

咁邊間讀書壓力大啲?

回復 BABA124 的帖子

都係果句,中學係一個參考,睇下家長點睇十幾年後的事。
咁香港都有好多學校出勁人,但都無諾貝爾獎如St. Paul Co-Ed., QC等。在KG stage又無必要同佢地分什麼grade. 重要係睇下自己想比D咩小朋友.

身邊都認識培正畢業上埋U的人,坦白講,我自己唔係咩Band 1A中學畢業,但大學成績一定比那位朋友好,職位及人工一定比那位朋友高好多。想講的係父母及家庭才是小孩最重要的學校。

我們作為經歷過考幼稚園呢關的家長,只係希望以過來人身分去幫下新手家長。

引用:回復+BABA124+的帖子 都係果句,中學係一

原帖由 DCMaMe 於 13-11-13 發表
回復 BABA124 的帖子

都係果句,中學係一個參考,睇下家長點睇十幾年後的事。
完全同意。孩子嘅將來係佢地自己創造,無論係BAND幾,出過幾多猛人都唔等於可以不勞而穫。

我相信兩所也是好學校,入了其中一間也可喜可賀
有幸小兒入到培正,培正真的比我想像中更好,沒想過每天也有外藉英語老師,班主任超有耐性及愛心,很多事情也是從小孩子角度去看,小兒每天也十分期待上學

其實的確,兩間都是非常不錯的好學校,我識有人選pc,棄ms,亦識有人選ms,棄pc。講真,無論選哪一間都要父母同小朋友努力,我相信沒有最好的學校,只有最適合自己小朋友的學校

davywm    發表於 13-11-14 17:15

回復 eebabyma 的帖子

非常讚同 ,呢個都係我時時感恩的地方。
希望今年努力為小孩找幼稚園的家長都了解,不要為"名",是要為小孩去想。以前以為我小朋友會適合IS,結果這些傳統學校比到我和小孩的,係一直想得到的。有時真係要碰過壁才會明白。

"沒有最好的學校,只有最適合的學校"

引用:回復+eebabyma+的帖子 非常讚同+,呢個都

原帖由 DCMaMe 於 13-11-14 發表

非常讚同 ,呢個都係我時時感恩的地方。
請問如何才能知道小朋友适合边類型教学

回復 anglelala 的帖子

自問唔敢亂答或見議,但小朋友的性格,特質,父母係可以留意到。
還有就是學校的理念,最重要係如何實淺,家庭的取向是否一至都很重要。因學校的教學放法若果跟家長的是背道,那永遠只有不滿或投訴,這只會令小朋友無所適從,害了小孩。

回覆:DCMaMe 的帖子

很同意。我想請問民生用家。學校嚴嗎?能否接受孩子有創意嗎?學生對學習主動嗎?有沒有自信?

DCMaMe 發表於 13-11-14 15:49
回復 anglelala 的帖子

自問唔敢亂答或見議,但小朋友的性格,特質,父母係可以留意到。

回覆:ccjm 的帖子

我覺得民生着力培養自信、主動學習的小孩。 學校有fun reading. 每兩個星期左右派兩本書, 一英一普, 要小朋友讀比親戚朋友聽以收集簽名。唔係個個小朋友都肯朗讀的,我覺得係一個鍛煉。

學校又舉辦朗誦比賽唱歌比賽。志在參與, 爭取經驗。

引用:我覺得學校着力培養自信、主動學習的小孩。

原帖由 MissMusic 於 13-11-14 發表
我覺得學校着力培養自信、主動學習的小孩。 學校有fun reading. 每兩個星期左右派兩本書, 一英一普, 要小 ...
請問你係指民生嗎?

引用:我都想兩間都收我小兒,但唸深一層,兩間嘅

原帖由 xoshan1025 於 13-11-12 發表
我都想兩間都收我小兒,但唸深一層,兩間嘅小朋友都唔同類型,我覺得要選擇嘅機會相當低

...
請問2間小朋友係屬於乜類型?如果想訓練小朋友唔怕生,大膽,富自信,應該邊間適合D?

引用:請問培正的面試模式是怎樣的呢?++能否賜教

原帖由 chowwailun 於 13-11-12 發表
請問培正的面試模式是怎樣的呢?  能否賜教一下?
上網搵既資料:香港培正小學幼稚園 Ching Primary School (Kindergarten Section)  

先到操場按面試時間排隊,然後由學生童軍帶領上課室等候,
再之叫名時小朋友需單獨內進,家長留在等候室,
問小朋友: 姓名,年齡,物件名稱 (如日用品、食物、交通工具等),同時考小朋友禮貌
5分鐘內全部小朋友一同回到等候室

引用:培正同民生唔同grade,+培正出勁多名人,諾

原帖由 BABA124 於 13-11-13 發表
培正同民生唔同grade, 培正出勁多名人,諾貝爾獎得獎人都有,歸屬感大好多,民生只係普通band 1...

...
上網睇到資料 :民生書院幼稚園是有近百年歷史的傳統名校,校風純樸,畢業校友名人輩出,前港大校長黃麗松、名指揮家葉詠詩,電訊大亨王維基等都是民生校友。

引用:Quote:原帖由+MissMusic+於+13-11-14+發表

原帖由 DevilPig 於 13-11-14 發表
請問你係指民生嗎?
Yes.......Munsang

我覚得教育小孩對讀書的自發性好重要。上了小一也冇咁辛苦