用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生 vs 培正
樓主: 阿花兒
go

民生 vs 培正 [複製鏈接]

回復 gobby121700 的帖子

Munsang

請問培正的面試模式是怎樣的呢?  能否賜教一下?

回復 chowwailun 的帖子

培正只有小朋友入班房去 in, 大人冇得陪, 要靠小朋友出來講先知老師 in 左d 咩

引用:年年都有呢個topic +

原帖由 NICOLE123 於 13-11-11 發表
年年都有呢個topic
係啦,年年都有這topic, 不過要選擇時,這topic 又真係好有用,可以選擇最適合自己的學校

引用:Quote:原帖由+cclemon2009+於+13-11-11+發

原帖由 xoshan1025 於 13-11-11 發表
真係好難取捨!
其實民生都好好,我同先生的決定都曾有分歧,我揀民生,老公揀培正,但培正100%直升這字眼,又真係好吸引,因為真係吾想再去面試

引用:回復+gobby121700+的帖子 Munsang

原帖由 angielam10 於 13-11-12 發表
回復 gobby121700 的帖子
agree, 民生。民小是英小,民中是英中.

培正 for sure, Band 1A, 中學英書中教, 高考英文科成績比一般英中更好, 中英文都平衡到.

引用:培正+for+sure,+Band+1A,+中學英書中教,+高

原帖由 mena 於 13-11-12 發表
培正 for sure, Band 1A, 中學英書中教, 高考英文科成績比一般英中更好, 中英文都平衡到. ...
當真嗎,真係好吸引!
有冇數據可以bh4到ga?

引用:Quote:原帖由+mena+於+13-11-12+發表培正+f

原帖由 jhorizons 於 13-11-12 發表
當真嗎,真係好吸引!
有冇數據可以bh4到ga?
培正中學網頁有提供資料

mena 發表於 13-11-12 12:07
培正 for sure, Band 1A, 中學英書中教, 高考英文科成績比一般英中更好, 中英文都平衡到. ...

B1A, sure?  

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

Hehe,  I am so doubt what is the banding of secondary school after DSE.

我有小小不同的想法,中學DSE 結果係一個資料,但我就未必會看成其中一個重要的考慮因數,試想10年之後先考中學,係咩世界真係無人知,要到考U再6年,仲係咪而家呢個故事或制度?更加難講。

我覺得只要自己小朋友係得,邊間分別不大,再者兩間都係好學校,15年後由現在這郡小朋友接力,相信亦不會太差。

我會先考慮兩者KG的情況,再睇下自己BUY邊套去决定。

引用:我有小小不同的想法,中學DSE+結果係一個資

原帖由 DCMaMe 於 13-11-12 發表
我有小小不同的想法,中學DSE 結果係一個資料,但我就未必會看成其中一個重要的考慮因數,試想10年之後先考 ...
對2間幼稚園課程不太了解,可以簡介下嗎?

回覆:民生 vs 培正

到將來A的仔讀英中,你的仔讀中中,你跟住會同人講呢間係最叻嘅中中,叻過好多英中... 係咪會咁呢?

問心,你會介意中中的,等同現在要揾心目中的名校一樣...

回覆:corachanyy 的帖子

其實培正怎樣教英文呢?
是否傳統既教法呢?
有冇NET?

回覆:民生 vs 培正

我唔介意 band 1 A 定B,都係 band 1 學校啫,最緊要學校好,課程好,語境好,德育好,最重要,邊間讀得開心D?鼓勵性大D?

回復 DevilPig 的帖子

唔敢講完全了解兩所學校的所有嘢,只從自己小孩的特質去考慮。
一間讀緊,係雙語班主任,多元活動教學,小朋友每天真係好多嘢玩,要求家長多參與。我家小孩因PN時讀國際學校,廣東話講得小,我們覺得要轉都一定要有NET做班主任,適應上會好D。

另外一間有朋友小孩讀緊,都係開心番學,不過主力中文,著重"尊師重導"。

兩者都重德育,小孩自理,教會學校,老師有愛心,亦好有辦法,重閱讀。

以幼稚園計,眼見民生的課程好似比較深,如想試試小孩實力,出去考其他"名"小,相對可能有大D的競爭力。

by 英中,揀民生

引用:兩間都係有名的龍校,但有冇家長做過資料搜

原帖由 阿花兒 於 13-11-11 發表
兩間都係有名的龍校,但有冇家長做過資料搜集,兩間學校在各方面有咩唔同、背景、特色、優勝之處,可以分享 ...
我會選民生,因培正轉咗校長後差咗

引用:Quote:原帖由+阿花兒+於+13-11-11+發表兩間

原帖由 sig28 於 13-11-13 發表
我會選民生,因培正轉咗校長後差咗
轉左校長後,培幼課程深左好多,英文堂時間也長左,我反而覺得轉校長後更好喎

引用:其實培正怎樣教英文呢? 是否傳統既教法呢

原帖由 jhorizons 於 13-11-12 發表
其實培正怎樣教英文呢?
是否傳統既教法呢?
有冇NET?
今年第一年取消學券,英文課程也有所改革,再也不是那些 A for Apple, B for Boy. K1 英文 Phonics 功課一點也不淺。早陣子的 K1 功課,小朋友(家長?)要明白 avocado, anchor, ambulance, ankle, abed, tadpole , starfish 等圖片,以作配對。一點也不淺。每天都有 NET 教英文,很好!

‹ 上一主題|下一主題