用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 寧願考多一次試,也不願做多一次group project! ...
go

寧願考多一次試,也不願做多一次group project! [複製鏈接]

亞仔今年P.5,自舊年開始,每年都要做兩份group projects,d主題根本就唔係d學生嘅能力所在,例如電力裝置、太陽能發電等。

由於亞仔成績和操行都不俗,所以往往都會被選做組長,而一連串問題就會接踵而來:
1.  老師很多時都會特意安排一些成績和操行都較差的同學跟他一組,我地唔係想排擠佢地,但很多時佢地(包括家長)都是不太合作。
2.  通常其他家長就會將所有責任卸晒落組長身上,組長要搜集資料、選材、買料、提供場地、寫報告…其他組員只係做模型嗰日現身,動動手,影影相。

辛苦d唔係問題,最嬲係毫無貢獻嘅人,可以分享你努力嘅成果,仲要老溤咁,唔該都無一聲!

好多次想向老師反映,但又怕老師話你無團體精神而影響評分,所以幾唔願意,都要喺報告度話合作愉快,真係忍到要爆!

所以我寧願亞仔考多一次試,也不願做多一次group project!

joradnan  無錯,無論邊度都有free rider  發表於 13-11-13 23:28
motivator_kids  e 種同學又叫free rider  發表於 13-11-11 21:29
   0    0    0    0

回覆:SEPS 的帖子

你當係一種訓練,心會好過d.到左大學都會經常出現呢種情況

回復 SEPS 的帖子

天將降大任于斯人也。。。看開點吧,做都會做得開心點。

引用:+本帖最後由+SEPS+於+13-11-11+11:54+編輯+

原帖由 SEPS 於 13-11-11 發表

亞仔今年P.5,自舊年開始,每年都要做兩份group projects,d主 ...
社會縮影

弱者依賴強者的事實無法改變,妳願意做依賴的、抑或是被依賴的?

施比受更有福。

Mat_Dad    發表於 13-11-12 20:12

引用:+本帖最後由+SEPS+於+13-11-11+11:54+編輯+

亞仔今年P.5,自舊年開始,每年都要做兩份group projects,d主 ...
有時我會安慰仔說"吃虧就是佔便宜"

回復 hoihoima 的帖子

無 錯 呀,  我 小朋友group composition 都 只 係 阿 女 一 個人 做,  但 分 數 整個 組 囉,  我阿 女 無 唔 開 心,  當 做 多 次 練習

Mat_Dad    發表於 13-11-12 20:13

為何你哋老師編定晒組員嘅?
我仔當年小四開始又喺要做group project , 一份gs , 一份science. 老師選定組長後, 同學自己搵組長(4~5人一組),
所以情況比較好。 大家都合作完成整個project

引用:回復+hoihoima+的帖子 +無+錯+呀,++我+小

原帖由 marble2004 於 13-11-11 發表
回復 hoihoima 的帖子

無 錯 呀,  我 小朋友group composition 都 只 係 阿 女 一 個人 做,  但 分 數 整 ...
同意,我女都試過。

其實要教小朋友正面d去睇件事,唔好覺得蝕底左。將來上到中學大學呢d情形會不斷發生。小朋友 handle 得多更加學識點安排分配工作,時間控制,危機處理。Deadline 前有隊友無做或做得唔好,點算呢?互相投訴無用,要諗點解決,呀Q d諗仲賺左添。

醒目開學勳章 王國長老

呢d係學習/成長過程, 避得一時, 避唔到一世, 中學都有project, 出黎做野大把project, 點去分工運用資源都係學習, 否則讀書幾叻都只係讀死書
有問題, 教小朋友解決, 我女初中, 學校放手俾佢自己搵組員, 夾時間, 買咩搵咩, 點設計, 睇deadline, 分工開會, budgeting, 個project成唔成功, 就係靠之前累積既經驗, 當時做得group project會有硬食情況(組員唔生性/個個話唔得閒, 唔dare唔吊/做左出黎未如理想), 預左, 你估老師唔知咩, 咪就係要學生去拆炸彈嘛

我大學時又好多呢D人, 試多幾次我"精左", 一定搶個leader做, 啦啦聲分配最不重要的工作俾個人做, 費事不交貨拖累大家, 唯有多掌握控制權, 寧願自己在有準備下做多些亦不要在最後被人拖累.

醒目開學勳章 王國長老

其實係架, 學去"吩咐工作"都係一項藝術, 我都好怕遇著一group人, 拉拉扯扯, 就算有心做, 但唔識入手, 老鼠拉龜都好唔efficient
有時都忍唔住出手, 拿拿聲分工set deadline, 唔好side我時間開埋d無謂會
‹ 上一主題|下一主題