用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教面試內容
樓主: Jupiter
go

高主教面試內容 [複製鏈接]

回復 Jupiter 的帖子

當時禮堂有人嗌咪,我老公聽950個session

回覆:高主教面試內容

我in 下午2:15,唔聽見禮堂有嗌咪

我囝唔洗考串珠啊!而且本書係考蔬菜同水果唔係動物,我囝係廣東話答老師問題的,老師每問一種生果同蔬菜都會問佢鍾唔鍾意食和之前有冇食過,好似傾閒計咁,所以我囝都答得好開心好自然,唔似一般面試只係一味不停問你咩叫咩咁,感覺好好,係暫時見過咁多龍校最好的。

回覆:manyjennifer 的帖子

大b细b?

引用:大b细b? +

原帖由 iamiris 於 13-11-10 發表
大b细b?
你問我嗎?我囝係4月b,算大b啊!

知唔知幾時有結果呢?

我仔6月b.  問名,邊個同佢黎,考生果拎俾媽媽,推3個顏色波,問個3隻顏色,問2隻碟1支牙刷邊2個係1樣,砌高積木,拎本書仔問好多隻動物,其他都唔多記得:;pppp:

引用:我仔6月b.++問名,邊個同佢黎,考生果拎俾

原帖由 jsmanhim 於 13-11-10 發表
我仔6月b.  問名,邊個同佢黎,考生果拎俾媽媽,推3個顏色波,問個3隻顏色,問2隻碟1支牙刷邊2個係1樣,砌 ...
我同你D題目一樣。你係咪7號室見?我囝都係6月B

jsmanhim  係啊~ 我都係7号房架,不過佢都問左幾多野,在問我仔動物,因為之前問個d佢都答得好快,,但動物真係我都有d冇教佢所以佢唔識~hehe  發表於 13-11-11 17:13

wuws 發表於 13-11-10 23:37
我同你D題目一樣。你係咪7號室見?我囝都係6月B
same room 7, but performance was not so good

引用:Quote:wuws+發表於+13-11-10+23:37+我同你D

原帖由 heidya 於 13-11-10 發表
same room 7, but performance was not so good
我見9:30, 我覺得呀囝表現幾好。但你永遠不會知道學校點收生!預左衰會好D,再者,1300人爭180位,真係爭崩頭!

引用:Quote:原帖由+heidya+於+13-11-10+發表same

原帖由 wuws 於 13-11-10 發表
我見9:30, 我覺得呀囝表現幾好。但你永遠不會知道學校點收生!預左衰會好D,再者,1300人爭180位,真係爭崩 ...
但比起九龍塘名幼,收的百份比算高啦,加油!

回覆:wuws 的帖子

Exactly!  U won't know how they select the kids.  I recalled some last yr's successful case -  gave offer even can't answer all questions.  Do they base on  Kid's performance or parents' background or others?

jsmanhim 發表於 13-11-10 22:17
我仔6月b.  問名,邊個同佢黎,考生果拎俾媽媽,推3個顏色波,問個3隻顏色,問2隻碟1支牙刷邊2個係1樣,砌 ...

我地in 下午好混亂,未夠鍾叫人過對面大廈等,感覺很差,一入去老師問阿囡咩名,邊個陪你來,跟住問顏色,阿囡答左紅色,老師聽吾清楚,再攞一盤生果,叫阿囡攞邊一樣係紅色,阿囡揀左蕃茄,老師先信佢識甘,跟住攞四塊積木,問邊兩塊一樣,揀岩左,再問點解會㨂呢兩塊?阿囡靜晒!好深啫!最後放四把扇叫佢揀一個,老師睇你識吾識講多謝,阿囡做到,再拍椅子走人。

jsmanhim  但你女女都好叻啊,識做到晒指令  發表於 13-11-11 17:14

wuws 發表於 13-11-10 23:59
我見9:30, 我覺得呀囝表現幾好。但你永遠不會知道學校點收生!預左衰會好D,再者,1300人爭180位,真係爭崩 ...
good luck to all of us

引用:佢淨係認唔到鱷魚,不過其他多數用英文答,

原帖由 Jupiter 於 13-11-10 發表
佢淨係認唔到鱷魚,不過其他多數用英文答,但人地用中文問嘛
同我女一樣,老師用中文,佢答英文,問問下我女答完banana 之後老師問佢banana 係「香。。。。」!不過我無in九龍塘,無玩呢個遊戲!只係屋附近的私家中英文幼稚園,最後都收左!
希望你都入到心儀學校

回復 wuws 的帖子

我都係ROOM 7, 仲有拎咗兩盤有雞蛋有麵包等等嘅膠玩具問係乜, 同埋要逐一放好入筲萁.

佢地收生係唔係收男仔多過女仔?

kbac 發表於 13-11-11 10:38
唉!爸爸係舊生,就算家住九龍,諗住點都試下,應該有分加掛!得嘅咪搬囉!點知.... 老師問咩顏色,阿囝乜 ...

大家都唔知學校收生準則,那就交给天主。

另,或者小朋友非常喜歡綠色,他希望全部都是綠色。

回覆:piyohk 的帖子

Totally agree .  God will give our son the best stuff.  As long as we do our best, we should be happy n have no regard

‹ 上一主題|下一主題