用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 最難 interview. . .
go

最難 interview. . .   [複製鏈接]

剛剛經歷,史上最難 interview  . . .

They expected a 2yrs old bb know all the A~Z, 1~0, and all colors in both Chinese & English!

一開始已經同個 miss 講,我囡囡是中文有很公司。 Miss 仲不斷用廣東話同佢講嘢! 隔離,外藉老師一講英文,我囡囡就不停望住,想同外藉老師玩!
老師問: C O B A, 我囡囡都答咗。但miss 問完又問,D, E! 令到我都有D 懷疑miss 係未要問曬 A~Z! 再黎color, 紅,黃,綠,藍 都有問! 我諗如果佢有條彩虹,佢一定會問青色!
0-9, miss 問 5,4,3,2, 問到我有D 覺得,it's an exam more than interview!!!
最後,miss 問我今日 in 咗幾多問! 我話lee 間係第一間(17:30)! Miss 好 surprised !
其實,我囡囡只有兩歲四個月,四個月前先講嘢。對於我,佢已經好叻。不過,現今嘅香港學校好似全部都要天才bb! 好灰:(

joanna1388  LH?  發表於 13-11-12 16:54
   18    0    1    0

回覆:最難 interview. . .

wah...邊間咁誇張

會唔會係個別老師問題?
例如見你小朋友叻,就勁問

引用:剛剛經歷,史上最難+interview++.+.+. The

原帖由 C-Line1127 於 13-11-09 發表

They expected a 2yrs old bb know all the A~Z, 1~0, and all colo ...
名校嗎?預左係咁囉!
只要自已做好本份,就可以啦,別太介懷!我小朋友都係差不多兩歲先講嘢!盡所能已經夠!你揀學校,學校揀你,平常心!

引用:剛剛經歷,史上最難+interview++.+.+. The

原帖由 C-Line1127 於 13-11-09 發表

They expected a 2yrs old bb know all the A~Z, 1~0, and all colo ...
我諗你無in st cat.... 如果你有in st cat, 你會知道一間還有一間深

maylee514    發表於 13-11-15 12:00
maomaofifi   完全贊同  發表於 13-11-11 12:49
ekhc    發表於 13-11-10 01:12

其實我相信好多小朋友都識呢D...特別如係去IN名校既...
識呢D都好似必須咁
我反而覺得, 如果可以令到個小朋友配合...
肯理人/答人唔發癲...先最勁=.=

回覆:miffy78 的帖子

我估係九龍民生.

ekhc    發表於 13-11-10 01:12

民生?今日睇左D家長分享,我都諗緊下星期好唔好去in ?我BB真係程度未夠去答呢D問題!
費事佢到時全部答唔出,受打擊,影響之後interview 的自信心

引用:我估係九龍民生. +

原帖由 abcmilk 於 13-11-09 發表
我估係九龍民生.
我都估係民生。係咪冇得揀用英文定中文in?

引用:Quote:原帖由+C-Line1127+於+13-11-09+發表

原帖由 藍藍媽 於 13-11-09 發表
我諗你無in st cat.... 如果你有in st cat, 你會知道一間還有一間深
St. Cat 不是最難! 因為St. Cat 考的是自理能力,多於學術。

引用:Quote:原帖由+abcmilk+於+13-11-09+發表我

原帖由 dd0412 於 13-11-09 發表
無! :(

Haha...舊年我個仔in 民生答啱哂所有ABCD 同顔色(連粉紅色都有答)都係reject letter

maylee514    發表於 13-11-15 12:01
Chirley  咁癲  發表於 13-11-10 00:00

引用:Quote:原帖由+abcmilk+於+13-11-09+發表我

原帖由 dd0412 於 13-11-09 發表
係無得選嫁,英粵or英普班!睇彩數!
我今曰都有去,a-Z,1—10,顏色都考晒,無走鷄,唔係random,無得扮傻跳下一步!

引用:Haha...舊年我個仔in+民生答啱哂所有ABCD+

原帖由 jantan28 於 13-11-09 發表
Haha...舊年我個仔in 民生答啱哂所有ABCD 同顔色(連粉紅色都有答)都係reject letter

...
都唔知咩準則收生!我小朋友仲要答錯好多字!算了吧!三十蚊見識下名校嘅環境同師資!哈哈

呢間已經唔難,我睇一位媽媽的blog. 唔記得邊間,問小朋友動物的叫聲,又叫小朋友拎例如一支筆,2支筆。我仔好鍾意數字及英文字,所以一早識,對佢黎講咪唔難。

A-Z,1-10,顏色對好多bb 已經唔深,好多歲半已經識呢d。不過識去到唔等於會答,答曬唔等於會收!

Chirley    發表於 13-11-10 00:00

引用:樓主講嗰D唔難,我囡2歲1個月大,已經識哂

原帖由 rgalc 於 13-11-09 發表
樓主講嗰D唔難,我囡2歲1個月大,已經識哂,反而,要大小姐係面試時開金口先最難! 好似今日in LH啲問題好易 ...
你地d小朋友好叻,我個小朋友唔識,不過好彩地我in左幾間都冇問過英文字母同數字

引用:Haha...舊年我個仔in+民生答啱哂所有ABCD+

原帖由 jantan28 於 13-11-09 發表

...
本來面試完都有少少信心,但聽你咁講,好擔心呀.....

‹ 上一主題|下一主題