用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信幼稚園 德信出result啦!
樓主: loverbear
go

德信出result啦!   [複製鏈接]

回覆:charishomama 的帖子

Thx jm

好呀,到時keep 聯絡 ,

回覆:choichinkiu 的帖子

請問德信,學術上,真差過基督教中心嗎?請問是哪方面呢?英文?因為我都在比較這兩間學校。德信有聯繫小學,而派位亦唔錯啊 !這方面是否又勝一疇呢?

回復 choichinkiu 的帖子

我只係提議你地, 我本人唔係住青衣, 同時亦會放棄 Offer.

回復 cmlam12 的帖子

1. 本人唔係德信用家, 只係"感覺"而已,詳情有待用家解釋.
2. 學術方面唔太清楚, 小女現讀九龍塘中心, N 班已認中文字, 聽聞家長發現K3 生已開始學習 When, Where, Who 等, 開始谷學術, 未知是否應九龍塘競爭加劇而定。另有普通話及NET, 德育方面亦不錯。
3. 德信有聯繫小學,對, 但只有助叩門, 我個係女生冇幫助, 小學係中央派位唔關事。

今日先收到信,超大仔,上午班

回覆:yyylui 的帖子

你好,你囝囝幾月b呀,我囝細b12月,其實怕佢跟唔上,考慮中。

引用:Quote:原帖由+choikiuma+於+13-11-12+發表

原帖由 carminema 於 13-11-12 發表
有喊,仲要係得佢一個喊,有pm  offer
喊都收左、好jealous :係唔係喊完之後表現好好?所以收左

引用:Quote:原帖由+carminema+於+13-11-12+發表

引用:Quote:原帖由+wkiwong+於+13-11-12+發表喊

原帖由 carminema 於 13-11-12 發表
只不過佢自理能力ok,佢幫晒收拾好晒d玩具,同放返好d chair,我諗應該呢個先係關鍵

...
Congratulations

回覆:德信出result啦!

謝謝回覆 ! 基督教中心,口碑確唔錯 !老師愛心,耐性好好 !

回覆:德信出result啦!

我是K1家長,等我分享下剛過10個星期小朋友學術方面成績。看報紙已能認出生字:上下大小男女人口耳手鼻腳家我爸媽門杯車。英文已教到A-Ephonics 發音,學英文不只是生字,而是句子。小朋友已回家同我講I see a xxxx, Mum has a xxxx, This is a xxxx. They like to play etc 句子。寫字有連線練習。老師對執筆好嚴謹。我本人就好滿意學校課程!德信有軴校社工,可跟進及轉介資優, 讀寫障礙,自閉,升小一心理壓力等case. 相信未必每間幼稚園有這配套。因為我知道有的學校發現小朋友有問題,只會叫你帶佢睇醫生,學校幫吾到家長,家長會好無助。小朋友德育方面包括禮貌及自理能力,進步好多,可以說主動了!

回覆:mammyleung 的帖子

咁課程都唔係特別淺喎,仲有學劵,good!

回覆:mammyleung 的帖子

回覆:carminema 的帖子

如果女仔就無咁優勢了,男仔好似好啲,但似乎小學會接受所有學生叩門,加上未來幾年競爭激烈,不要抱住叩門好大機會入到小一嘅心態會好啲

引用:我是K1家長,等我分享下剛過10個星期小朋友

原帖由 mammyleung 於 13-11-12 發表
我是K1家長,等我分享下剛過10個星期小朋友學術方面成績。看報紙已能認出生字:上下大小男女人口耳手鼻腳家 ...
好多謝你令我更具體了解德信 !我好有興趣知道 : 1. 德信派往關連小學的比例,聽聞有七八成,對嗎?  2.至於升往關連中學比例偏少,反而三四成派往九龍華仁,這個資訊真確嗎?謝謝各位用家指教 !

回覆:carminema 的帖子

K1每日有1樣功課,宜家有時有2樣。老師每兩星期派一本主題課本(約30pages),家長要在家完成課本及相關練習,這也是配合學校課堂學習。英文我記得K1一星期只有1dat NET, 其他時間本地老師,英文有Apps 配套,小朋友回家可上網或IPad 溫故知新,學校上課時有類似iPad 比小朋友上課用。沒有普通話堂,但一星期有四堂用普通話上的大小肌肉活動。放心,K1下學期開始星期六有興趣班,例如英文班,普通話班加深小朋友知識。

‹ 上一主題|下一主題